Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво да правим при ухапване от змия?

Селският туризъм и разходките из гори и полета не са само и отдих на открито. Това е и риск от среща и ухапване от змия

змия

В същото време змиите далеч не винаги са безобидни, има и отровни видове.

Имунологът Андрей Продеус дава съвети за това как правилно да си окажем първа помощ при ухапване от змия и какво категорично не може да се направи.

„Първото нещо, което трябва да запомните е, че змиите са отровни и неотровни. В същото време и двамата вида могат да хапят. Ухапването на отровна змия може да причини сериозни проблеми“, обясни имунологът.

В България се срещат 17 различни вида змии от 4 различни семейства. От тях 6 са отровни. Това са: пепелянка, усойница, котешка змия и вдлъбнаточел смок, остромуцунеста усойница и каменарка (наричана още аспида). Отровата на по-често срещаните змии, като пепелянка и усойница е способна да унищожи тъканите на човешкото тяло. Освен това 1% от населението има алергична реакция към различни змийски ухапвания и отрови.

Д-р Андрей Продеус

Как да разпознаем ухапването от змия?

„При ухапването има следи от змийски зъби и две червени точки, най-вероятно от отровна змия. Първото нещо, което трябва да направите веднага след ухапването, е да се отдръпнете настрани и да се опитате сами или с помощта на хора наблизо да заснемете влечугото на мобилния си телефон. Това е необходимо, за да можете по-късно в лечебно заведение да покажете снимките на лекарите и те допълнително да преценят дали змията е отровна “, предупреди имунологът. Разбира се, това не винаги е възможно, заради първоначалния шок, който повечето хора изпитват.

Правила за първа помощ

Традиционно се смята, че трябва да се изсмучи отровата веднага след ухапването, за да не се разпространи по цялото тяло. Сериозна грешка, от която изходът ще бъде две жертви. „Това е мит. Първото нещо, което не правим, е да изсмучем отровата. Никога, в никакъв случай. Вторият мит е, че е необходимо да се превърже увреденото място с турникет. Не правете това при никакви обстоятелства. Нека отровата на змията се разпространява в тялото, което ще намали концентрацията на единица отрова на телесна повърхност. Токсичният ефект също ще бъде по-малък.“, съветва имунологът д-р Продей.

След това трябва да се свържете с лекар. Обадете се на Бърза помощ, ако сте далеч от населено място или направете всичко възможно да отидете сами по най-бързия начин.

Как да се държим при среща със змия?

След зимния сезон змиите изпълзяват и все по-често се забелязват на слънчеви горски скали или близо до реки и езера. Тези влечуги също така пълзят из селата и вилните зони. Скоро започва и периодът на така наречените „змийски сватби“, когато тези животни стават особено агресивни. Ето защо е важно да знаете правилата за поведение при среща със змия.

Как да се предпазим от ухапване от змия?

Когато отивате сред природата, пазете прасците си. Ако в гората искате да седнете на стар пън или паднало дърво, огледайте се за змии наоколо, почукайте по пъна. В никакъв случай не пъхайте ръце в кухините на дърветата, под корените или дупки на гризачи – тези влечуги могат да се крият там.

Ако видите неподвижна или мъртва змия, не я докосвайте. При отровните змии отровата може да запази ефекта си дълго време, дори и след смъртта.

Какво да направите, когато срещнете змия?

Най-опасната змия е тази, която не може да видите – ако случайно я настъпите или я хванете с ръка, тя ще ви ухапе. В случай, че неочаквано сте срещнали това влечуго и сте го забелязали, то представлява много по-малка опасност. Основното нещо е да запазите спокойствие в решенията, действията и жестовете, както и самоконтрол.

Не бягайте от змията – има риск наблизо да има други змии и да настъпите някоя от тях. Замръзнете, когато човек се приближи, змиите ще се втурнат да изпълзят или да се скрият. Ако влечугото е заело заплашителна поза, бавно отстъпете назад без резки движения. Не подавайте ръцете си напред и не обръщайте гръб към змията.

Не се опитвайте да хващате или да си играете със змии, дори ако са малки и летаргични на вид. Новоизлюпените отровни змии също са отровни и опасни.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *