ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Деянов с полезни съвети как да избегнем смъртоносна заплаха при алергична реакция

Анафилаксия – една от най-тежките алергични реакции на организма причинена от няколко типа алергени. Ухапване от насекоми – пчели, оси, стършели. Някои видове медикаменти – пеницилин, препарати, които съдържат йод, аналгин и витамините от групата на В (В1, В6, В9, В12). Анафилаксия при храни –  оцветителите в храните и напитките; към мононатриев глутамат;  алергична реакция могат да причинят фъстъци, ядки, риба, месо, морски дарове – скариди, калмари, миди, октоподи или яйца. Външни белези за появата на анафилаксия – огромни отоци по меките тъкани на лицето – подуване на клепачите и на областта под очите – очите остават затворени и човекът не може да вижда; устните се подуват толкова много, сякаш са напълнени със силикон;  подуване по бузите; отоци се появяват в слабините и по други части на тялото, като силно набъбване на езика, небцето, мъжеца. Лечение – незабавна и спешна медицинска помощ – реакцията на организма е скоростна и остра; ако не бъдат взети навреме мерки, човекът може да загине. Поставяне на 1 ампула адреналин мускулно, без значение в кой мускул – действа животоспасяващо; на пациента се дадат антихистаминови препарати или кортикостероидни. Незабавна трахеотомия, ако пациентът е с подут език, небце или мъжец и не може да диша самостоятелно. Анафилактичен шок – ако не бъдат взети мерки навреме.

В поредицата Академия ЗдравОсловно по  Телевизия СКАТ проф.  Деянов представя алергичната реакция  анафилаксия и последващият анафилактичен шок.

 анафилаксия
Проф. Деянов разглежда алергичната реакция анафилаксия, защото през лятото хората са много по-застрашени от нея

Проф. Деянов обяснява, че с настъпване на летния сезон зачестяват ухапванията от насекоми. Има хора, които са алергични и в такива случаи те получават сериозни алергии, подувания и други проблеми. Една от най-тежките алергични реакции се нарича анафилаксия. Тя се появява внезапно и може да причини смърт.

Причини за появата на анафилаксия – много и различни. Най-честата причина е ухапване от насекоми, предимно от пчела,  оса, стършел. Може да се появи поради вложените хранителни добавки в различни храни. Третата причина са някои видове медикаменти.

По отношение на медикаментите на първо място опасност крие пеницилинът. Ако на пациент е необходимо да се постави пеницилин, трябва да направи предварителна проба дали не е алергичен към него. Ако пробата е положителна, в никакъв случай този човек не трябва да приема пеницилин, защото може да получи анафилаксия.

Такава алергична реакция може да се получи от прием на препарати, които съдържат йод. Други рискове препарати са аналгин и витамините от групата на В (В1, В6, В9, В12).

 анафилаксия
Анафилаксия – клепачите и тъканите под очите са толкова подути, че детето не може да държи очите си отворени

Анафилаксия може да се получи, когато човекът е алергичен към  оцветителите в храните и напитките, както и към мононатриев глутамат. По отношение на самите храни, алергична реакция могат да дадат фъстъци, ядки, риба, месо, морски дарове – скариди, калмари, миди, октоподи или яйца.

Реакцията на организма е скоростна и остра. Ако не бъдат взети навреме мерки, човек може да загине. Трябва да бъде поставена 1 ампула адреналин мускулно, без значение в кой мускул. Действа животоспасяващо. На пациента трябва да се дадат антихистаминови препарати или кортикостероидни.

Видими признаци за появата на анафилаксия. Огромни отоци се появяват по меките тъкани на лицето – подуване на клепачите и на областта под очите. Поради това огромно подуване, очите остават затворени и човекът не може да вижда. Устните се подуват толкова много сякаш са напълнени със силикон. Бузите също се подуват. Отоци се появяват в слабините. По принцип възможно да се появят и по други части на тялото.

 анафилаксия
Анафилаксия – разликата е очевадна

При появата на анафилаксия трябва да се вземат свръх спешни мерки. Ако не бъдат взети мерки, пациентът е застрашен от появата на анафилактичен шок. Този шок настъпва следствия на рязкото разширяване на кръвоносните съдове. Получава се системна вазоделактация, която довежда до остра хипотония – рязко спадане на кръвното налягане.

При анафилаксия е възможно да се получи силно набъбване на езика, небцето, мъжеца. Човек не може да диша. Трябва да се направи незабавна трахеотомия. В противен случай пациентът може да загине от задушаване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *