Води ли приемът на антихистамини до наддаване на тегло?

Много хора не знаят, че някои антихистамини могат да причинят наддаване на излишни килограми

антихистамини и наддаване на тегло

Антихистамините като дифенхидрамин са клас лекарства, които обикновено се използват за лечение на алергии, вариращи от алергичен ринит до алергичен дерматит. Въпреки че е известно, че причиняват странични ефекти като сънливост, малко хора знаят, имат у друг страничен ефект, а именно техният потенциал да допринесат за наддаване на тегло.

Причината за това е ефектът им върху мозъка.

Според д-р Джеймс Уокър, сертифициран интернист и специалист по здравеопазване в Welzo Online Pharmacy, някои антихистамини могат да попречат на функцията на мозъчна област, наречена хипоталамус, която играе ключова роля в регулирането на разхода на енергия и апетита. В резултат на това може да се почувствате по-уморени или гладни, когато приемате тези лекарства.

Видът антихистамин, който избирате, и честотата на прием, могат да повлияят на това дали наддавате на тегло или не. Ето какво трябва да знаете.

д-р Джеймс Уокър, сертифициран интернист и специалист по здравеопазване в Welzo Online Pharmacy,
д-р Джеймс Уокър, сертифициран интернист и специалист по здравеопазване в Welzo Online Pharmacy

 

Кои антихистамини могат да доведат до наддаване на тегло?

 

Въпреки че няма специализирани проучвания, които окончателно да сравняват наддаването на тегло от различни антихистамини, по-новите поколения H1 антихистамини обикновено се препоръчват пред лекарствата от първо поколение поради по-добрия профил на безопасност и липсата на седативни ефекти. Експертите казват, че е по-малко вероятно да допринесат и за наддаване на тегло.

H1 антихистамините действат, като блокират H1 рецепторите в централна нервна система, предотвратявайки свързването на хистамина с тези рецептори и причинявайки алергични реакции.

Анн Елис, професор по медицина в Queen’s University в Канада, обяснява, че антихистамините от първо поколение H1, като дифенхидрамин и хлорфенирамин, имат активност върху серотониновите рецептори, което може да доведе до повишаване на апетита и възможно напълняване.

Този тип активност до голяма степен не се наблюдава при антихистамините от второ поколение, като кларитин (лоратадин) цетиризин и кларинекс (деслоратадин). Все пак някои изследвания показват, че употребата на тези лекарства е свързана с наддаване на тегло при по-дългосрочна употреба.

Анн Елис, професор по медицина в Queen's University в Канада
Анн Елис, професор по медицина в Queen’s University в Канада

 

Как да предотвратим наддаването на тегло от употребата на антихистамини?

 

Експертите не са определили колко наддаване на тегло могат да причинят антихистамините и все още няма достатъчно изследвания, за да се направи оценка. Но те подчертават, че краткосрочната употреба на антихистамини обикновено не е проблематична. Ако е необходима дългосрочна употреба, трябва да говорите с лекар относно потенциалните странични ефекти и рискове.

Добра идея е също така да се консултирата с диетолог, за да ви изготви балансирана диета и да ви даде съвети за по-здравословен начин на живот, заедно с употребата на антихистамин. Като основно правило, Уокър каза, че идеалната диета трябва да е богата на плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни и с възможно най-малко преработени храни.

Недостатъчният сън (по-малко от шест часа на нощ) също е свързан с повишен апетит и глад, така че подобряване на режима също може да помогне за компенсиране на страничните ефекти на антихистамините.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com;

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.