Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

На солариум или на слънце? Кои изгаряния са изключително вредни

Някои слънчеви изгаряния могат да причинят по-голяма вреда от тези, които солариумите правят

изгаряния

Кожата с тен изглежда красива, здрава и сияйна, но често е и увредена от слънчеви изгаряния, или подобни поражения, които солариума причинява. Затова не е чудно, че с появата на слънцето и топлината, мнозина ще се ориентират към различни места за добиване на тен. Някой ще посети солариума предварително, а друг ще използва крем за автобронзиране, за да не са му бели краката и ръцете.

 

Вреден ли е тенът по принцип и как да правите слънчеви бани правилно, за да не навредите на здравето си? Това обяснява д-р Татяна Егорова, дерматолог, трихолог и козметолог.

Трудно слънчевото изгаряне може да се нарече здравословно. Но, естественото желание за бронзов тен на кожата е неизкоренимо. Затова трябва да се следват някои лесни, но и задължителни правила за безопасност.

Автобронзант

Този термин се отнася за козметика, която се предлага в различни козметични магазини и аптеки. С нея можете да придадете на кожата бронзов оттенък, който е траен за кратко време. Предлага се под формата на кремове и спрейове – можете да изберете форма, която е най-удобна и лесна за нанасяне, според собствените ви предпочитания. Обикновено тревожното в такива продукти е изобилието от химически компоненти, които водят до появата на тен. Веднъж попаднали върху кожата, такива вещества влизат в реакция със захаридите и аминокиселините в горните слоеве на кожата, поради което тя придобива характерен кафеникав нюанс.

Д-р Татяна Егорова

Ако наистина искате, можете да опитате и да се намажете с някакъв автобронзант. Нанесете продукта върху кожата на тънък и равномерен слой. По принцип практически няма ограничения за употребата му, но най-важното е да не злоупотребявате – стриктно следвайте инструкциите за нанасяне и след това старателно почиствайте кожата. В същото време е важно да запомните, че това е багрило (вещество, чуждо на кожата) и прилагането му в големи количества, за да покрие цялото тяло, е трудна задача. В крайна сметка, след известно време редовната употреба на автобронзант ще доведе до нарушение на клетъчното дишане. Но ако не злоупотребявате, няма да има сериозна вреда за здравето.

Кой трябва да се въздържа от използването на автобронзанти? Това са хората с увредена кожа. Например, ако има драскотини, причинени от котка, или има пустуларни обриви по тялото, също и пустуларно акне, тогава в никакъв случай не трябва да се прилага продукт за изкуствен тен.

Солариум

Днес лекарите са почти единодушни, че солариумът е изключително вреден и не трябва да се използва от никого на каквато и да е възраст. В някои страни е напълно забранен.

Разбира се, ако наистина го искате, тогава никой няма да ви забрани да го ползвате. Но си струва да е ясно, че процедурата не трябва да продължава повече от пет минути. Естествено е необходимо да използвате специална защита за кожата и надеждно да скриете очите си зад очила. В крайна сметка солариумът е масивна, близко насочена ултравиолетова светлина, която засяга кожата в много голям мащаб.

Естествен тен

Постоянно се обсъждат ползите и вредите от естествения тен. На първо място се отбелязва връзката му с онкологичните заболявания на кожата. Тук си струва да разберете, че не всичко е толкова просто и не всички хора, които обичат да правят слънчеви бани, се разболяват от рак. Особено внимателни трябва да бъдат тези, които имат такъв риск поради наследственост. Ако в семейството са забелязани меланоми, през лятото кожата трябва да бъде много внимателно защитена от ултравиолетовата радиация. Също така трябва да се обърне специално внимание на бенките – днес има защитни кремове за тях: те трябва да се намажат върху всички бенки, за да се предпазят от слънчевата светлина, попадаща върху тези образувания.

Невъзможно е да правят слънчеви бани хора, които имат меланом в острия стадий

Всички останали могат да придобият естествен тен, но при спазване на редица правила.

Най-добре е да се излагате под слънцето от 7-8:00 до 10:00 сутринта, както и вечер – от 16:30-17:00 до 20:00 часа, докато слънцето е още там. По обед, когато то е особено активно и буквално изгаря, е по-добре да не излизате навън. За слънчеви бани си струва да изберете дифузна светлина, тоест сянка или чадър. Задължително в първите дни нанасяйте върху кожата кремове със защитен фактор 50+, а също така използвайте дрехи, които предпазват от слънцето – дълги ръкави, шапки.

Не трябва да правите слънчеви бани, докато не се появят мехурчета по кожата

Необходимо е да сте особено внимателни през първите дни – трябва да се появявате на слънце постепенно, като добавяте малко време всеки ден. Вариантът да излезете, да легнете на тревата или плажа и да се пържите като палачинка в тиган е първоначално лош и вреден, защото буквално изгаря кожата.

Тук си струва да припомним, че много по-често от рак, в резултат на активното излагане на слънце, настъпва фотостареене. Това са кафеникави възрастови петна по кожата, разширени капиляри и плюс няколко години, които се добавят визуално.

Тенът трябва да е красив, подчертаващ здравето на човека, а не прекомерен и тъмнокафяв. Тогава, освен приятен за окото, ще бъде бъде и полезен.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *