Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хиперпигментация – съвети за превенция и премахване на петна по кожата

В тази статия ще се запознаете с препоръките на дерматолозите, които ще ви помогнат да се предпазите от хиперпигментация и петна по кожата от всякакъв вид

хиперпигментация

Ако имате тъмни петна, дължащи се на хиперпигментация по кожата, едно нещо е ясно: днес има повече възможности за изтриване на това безобидно, но досадно оцветяване.

Какво всъщност представлява хиперпигментацията? Това е всеки участък от кожата, който изглежда по-тъмен от естествения тон кожата, защото кафявият пигмент меланин се произвежда в по-големи количества. Хиперпигментацията включва чернодробни петна, старчески петна и слънчеви петна.

 

Най-честите причини за появата на петна по кожата (хиперпигментация):

 

  1. Възпаление

Акне, екзема, ухапвания от насекоми, порязвания, ожулвания и разчесване може да предизвика възпаление. Възпалението от своя страна може да накара клетките, произвеждащи пигмент, да се задействат, оставяйки след себе си тъмно петно, след като нараняването или възпалението е излекувано. Когато възпалението е причина за обезцветяване, това често се нарича постинфламаторна хиперпигментация.

 

  1. Излагане на слънце

UV лъчите на слънцето предизвикват допълнително производство на меланин, това е начин кожата да се защити от увреждане. Този допълнителен меланин е веществото, което придава тен. Но когато излагането на слънце е често или прекомерно, това може да доведе до появата на тъмни слънчеви петна. Въпреки че слънчевите петна не са ракови, според Американското дружество по дерматологична хирургия, изложената на слънце кожа може да развие предракови петна, които изглеждат подобни на слънчеви петна. Поради тази причина е важно всяка година кожата ви да се проверява от дерматолог.

 

  1. Мелазма

Често наричана „маска на бременността“, мелазмата се характеризира с кафяви петна, които обикновено се образуват при жени с променливи нива на хормоните, като например по време на бременност. Този тип хиперпигментация се среща най-често при жените, но може да се появи и при мъжете. Смята се, че се предизвиква от комбинация от излагане на слънце, генетика и хормонални промени, тъй като е свързано и с употребата на орални контрацептиви, според експерти от Американския остеопатичен колеж по дерматология (AOCD). Освен това определени лекарства и симптоми на менопауза могат да причинят мелазма.

 

Съвети за превенция и премахване на кафяви петна по кожата

 

  1. Хидратирайте кожата, за да стимулирате обновяването на клетките

Основната цел при наличието на кожни петна е тяхното изсветляване, но обикновен овлажнител за кожа може значително да подпомогне този процес.

„Добрата хидратация на кожата ще помогне за клетъчния обмен, което ще съдейства за изсветляване на пигментните петна”, казва Дорис Дж. Дей, клиничен асистент професор по дерматология в NYU Medical в Ню Йорк.

Д-р Дорис Дей за петната по кожата
Дорис Дж. Дей, клиничен асистент професор по дерматология в NYU Medical в Ню Йорк

 

  1. Не пипайте ухапвания от буболечки, черни точки и пъпки

Колкото и изкушаващо да е да почешете ухапано от комар или да стиснете черна точка – не го правете!

„Разчесването и чопленето на проблемната зона само ще увеличи възпалението, което увеличава шанса от появата на петна по кожата”, казва д-р Жанин Дауни, дерматолог и директор на “Image Dermatology” в Ню Джърси.

„Колкото повече пипате пъпки, ухапвания и възпаления по кожата, толкова по-зле ще изглеждат те”, допълва още дерматоложката.

д-р Жанин Дауни за хиперпигментацията
д-р Жанин Дауни, дерматолог и директор на “Image Dermatology” в Ню Джърси

 

  1. Пазете кожата си от слънцето

Най-ефективният начин за предпазване от петна, предизвикани от слънцето, е да нанасяте старателно слънцезащитен крем с широк спектър със слънцезащитен фактор (SPF) 30 или по-висок, всеки ден през лятото, дори в облачни или хладни дни. „UV лъчите просто карат пигментацията да се ускорява, превръщайки тъмните петна в още по-тъмни“, казва д-р Дей. „Трябва да носите слънцезащитен крем ежедневно върху откритите зони.“

SPF се отнася само за защита от UVB късовълнови лъчи. За да се предпазите и от UVA дълговълнови лъчи, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ съветват да изберете продукт, който съдържа титанов диоксид, цинков оксид или авобензон.

 

Ако забележите необичайни петна по кожата, посетете дерматолог

 

Препоръчително е ежегодно да се посещава дерматолог за цялостен преглед на тялото и всички бенки по него. Не забравяйте, че кожата е най-големия човешки орган и трябва да се грижите за нея, за да се радвате на добро здраве.

За премахване на слънчеви петна, старчески петна по кожата и хиперпигментация от всякакъв вид може да се доверите на Глобал Хелт Анти-пигмент. Кремът съчетава всички научно доказани екстракти за третиране на кожни петна и изравняване на пигментацията.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.mayoclinic.org; https://www.imagedermatology.com; https://www.theraplex.com

Глобал Хелт Анти-пигмент премахва хиперпигментация
Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни петна по кожата

анти-пигмент за премахване на кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Хиперпигментация – съвети за превенция и премахване на петна по кожата

  1. Мирела Симеонова каза:

    Благодаря, много полезна информация! За хиперпигментация по врата и раменете може ли някакъв съвет?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *