ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо страната ни значително изостава с приложението на съвременните методи на лечение?

Невролозите у нас наблягат на профилактиката и промяната в начина на живот с цел предотвратяване на инсулта, защото лечението е скъпо и невинаги може да доведе до пъпно възстановяване на болния. Лекарите непрекъснато ни предупреждават за това. „Мозъчен инсулт може да се развие във всяка възраст, дори и при деца, но най-често се случва при хора над 60 години“ – казва в свое изявление проф. д-р Пенко Шотеков от Клиниката по неврология към Александровска болница. Специалистите са обезпокоени от факта, че болест все повече подмладява, а в България бележи негативни рекорди – от 7 милиона население над 2,5 милиона са хипертоници, които на всичкото отгоре не се лекуват адекватно. А знаем, че това е основният рисков фактор. Медиците не пропускат да отбележат, че по отношение на другите два рискови фактора – тютюнопушенето и употребата на твърд алкохол, сме втори и трети сред европейците. „България е на едно от първите места в Европа по заболеваемост и смъртност от инсулти“ – твърди още проф. Шетеков. А тази лоша статистика показва, че нещо в профилактиката и лечението на това заболяване е недостатъчно. Когато инсултът е исхемичен, т.е. причинен от тромб, който запушва артерия към мозъка, съсирекът може да се стопи чрез т.нар. тромболиза – вливане на специално лекарство при специфични условия. Това обаче се прави само в няколко болници в България. „Аз дори смятам, че Министерството на здравеопазването трябва да изработи национална програма за тромболиза в България – казва още проф. д-р Пенко Шотеков. И допълва: – Времето е мозък. Колкото повече се забавим, по-фатален е инсултът, с по-голяма смъртност и по-тежки последици“.
По този повод той и неговите колеги съветват при първите признаци на инсулт – нарушение в говора, двойно! виждане, изтръпване или слабост в някой от крайниците, световъртеж, замайване – да направят всичко възможно близките на този болен да го откарат в болница най-късно до 4 часа от началото на инцидента. Затова те: обмислят да разпространят сред екипите на „Спешна помощ“ кратки указания как да преценяват кой пациент с инсулт е подходящ за операция, кой за поставяне на стент в запушения съд или за лекарствено лечение. За да знаят в коя болница да го транспортират.

26 000 българи получават инсулт всяка година…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *