Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При болки в гърба: 5 упражнения вместо болкоуспокояващи

В тази статия ще намерите препоръки и упражнения, които ще ви помогнат при болки в гърба

гърба

Много от вас вероятно са изпитвали болки в гърба поне веднъж. Днес ще ви разкажем как можете да си помогнете да облекчите този неприятен симптом. Упражненията са подбрани от д-р Евгений Милнер, кандидат на медицинските науки, доцент, спортен физиолог, автор на книги за физическо възпитание и здраве.

Д-р Евгений Милнер на корицата на една от неговите книги

Помощ при болки в гърба

• Анталгична поза при остра болка в гърба;
• Наместване прешлените на гръбначния стълб;
• Разтягане на гръбначния стълб в легнало положение;
• „Разклащане“ на Грийнщат (вибрационнo упражнениe, разработено от Арнолд Гринщат);
• Бебешка поза;
• Упражнение „Варел“.

 

При обостряне на болката основно внимание се обръща на поддържането на така наречената анталгична поза, тоест поддържането на такава позиция на тялото, при която болката е минимална. Това е особено важно по време на нощен сън. Най-често такава поза може да бъде позиция настрани с полусвити крака или на гръб със свити в коленете крака и подложка под коленните стави, или всяка друга позиция, избрана емпирично.

Леглото на което спите също има значение. Твърдото легло при спондилолистеза е противопоказано, тъй като създава допълнителен натиск върху лумбалния отдел на гръбначния стълб. Заради това е налице и по-изразено предно извиване на гърба и гръбначния стълб (лордоза). Позицията по гръб с изпънати крака на такова легло увеличава аксиалното натоварване на междупрешленните дискове почти 18 пъти!

Очевидно в такава ситуация гръбначният стълб не само няма да получи необходимата почивка след работен ден, но и допълнително ще влоши положението си и болката едва ли ще отшуми до сутринта. Затова и избор на матрак, който е среден вариант между хамак с опасно провисване на гръбнака и дъски с тънък матрак е по-оправдан.

През този период всякакви физически упражнения, масажи и физиотерапия са абсолютно противопоказани. При наличие на остра болка трябва да се използва пълен покой, болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства.

Когато прешленът се измести, болката възниква не само в резултат на компресия на нервните корени, но и заради пренапрежение и конвулсивни спазми на мускулите на гърба, които се опитват да запазят прешлена в правилната позиция. Ето защо, освен аналгетици, могат да се използват и мускулни релаксанти – лекарства, които предизвикват мускулна релаксация.

Наместване на прешлените

След като състоянието премине в подостър стадий, можете да започнете да правите физиотерапия (упражнения), чиято основна цел е да ограничи подвижността (стабилизиране) на патологичната част на гръбначния стълб чрез укрепване на мускулния „корсет“ – мускулите на гърба и корема, които поддържат гръбначния стълб в правилна позиция.

Но първо трябва да разтегнете гръбнака и да позволите на изместения прешлен да застане на мястото си. За това се използват упражнения за разтягане в легнало положение и стоене на четири крака.

Разтягане на гръбначния стълб в легнало положение

Разтягането на гръбначния стълб, докато гърба е плътно прилепнал към пода, се извършва по следния начин:

Изправените крака се издърпват напред, пръстите на краката са извити към вас, а ръцете са изпънат зад главата назад (разтягане).

Задръжте позата за 5-10 секунди, повторете 3 пъти.

Разклащане по Гринщат

Намаляване сублуксациите на прешлените също се улеснява от ходене на четири крака и „разклащане“ или вибриране по метода на Арнолд Гринщат.

Стоейки на четири крака, отпуснете гърба и се разклатете, като освободите ръцете в лакътните стави.

Това упражнение трябва да се прави няколко пъти през деня.

Бебешка поза

Това упражнение също включва внимателно огъване на краката в коленете. За целта легнете по гръб и прегърнете коленете с ръце. Опитайте се да ги приближите възможно най-много до гърдите, така че да прилепнат максимално, но и без да причиняват значителен дискомфорт.

Задръжте позицията за 3–5 секунди и повторете няколко пъти през деня.

Упражнение „Варел“

По-труден вариант на „бебешката“ поза е упражнението Варел. Знаете, варелът е цилиндричен съд за съхранение на различни течности. В зависимост от големината може да се търкаля, за да се премести по-лесно от едно място на друго. Нещо подобно ще трябва да направите и вие, като отново заемете „бебешка“ поза.

В легнало положение, коленете се обхващат с ръце и се правят няколко люлеещи се движения напред-назад. Движенията трябва да са леки и плавни, все едно галите гръбначния стълб.

Спонди гард

Източник: led-opt.com.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *