ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Аналгетици: видове, механизъм на действие и показания за употреба

Всеки е взимал аналгетици, заради някакво неразположение. Но, преди да отидем в аптеката трябва да знаем повече за тази група лекарствени средства

Видовете аналгетици, както и начина по който действат, ще ни помогнат да изберем точното хапче за нашия здравословен проблем.

Болката е спътник на 90% от всички заболявания – от сърдечно-съдови до ревматични. Следователно, въпросът за рационалната анестезия остава един от ключовите в съвременната медицина. Като част от фармакологията има постоянно търсене на нови аналгетици и днес списъкът им включва повече от сто търговски наименования. В тази статия ще разгледаме как да изберем подходящото болкоуспокояващо и защо някои видове аналгетици са по-безопасни от други.

Класификация на аналгетичните лекарства

В древна Гърция болката е била наричана пазач на здравето. И това не е случайно, тъй като болката не е нищо повече от защитна реакция, която сигнализира за увреждане на тъканите или заплаха за тялото. Въпреки това, когато се установи причината за синдрома на хроничната болка, той трябва да бъде спрян възможно най-скоро. И не само това носи субективен дискомфорт: твърде дългата или силна болка сама по себе си може да доведе до неправилно приспособяване на тялото. Това увеличава натоварването на почти всички жизненоважни органи. Например, пренапрежението на сърдечно-съдовата система води до повишаване на кръвното налягане, учестено дишане и нарушен сърдечен ритъм (аритмия или брадикардия).

Забележка

Според Световната здравна организация пациентите с хронична болка търсят медицинска помощ пет пъти по-често от останалата част от населението. 

Болката често е придружена от принудително намаляване на двигателната активност, производителността, провокира развитието на депресивни състояния. Ето защо е необходимо да се обърне достатъчно внимание на облекчаването на болковия синдром, за което са създадени болкоуспокояващите.

В основната класификация на аналгетиците има две големи групи:

1. Наркотични (опиоидни) аналгетици

Те имат силен аналгетичен ефект и дълъг списък от опасни странични ефекти: могат да причинят синдроми на пристрастяване и объркване, невротоксични ефекти и респираторна депресия, както и да намалят репродуктивната функция. И все пак в специални клинични случаи опиоидните аналгетици са незаменими. По-специално те трябва да се предписват на пациенти с рак, чийто тежък болков синдром вече не се поддава на лечение с други лекарства. Използването на опиоидни аналгетици се контролира стриктно от лекуващия лекар, за да се предпази пациента от тежки усложнения и пристрастяване. Поради тази причина в повечето случаи използването им е възможно само в стационарни условия.

2. Ненаркотични аналгетици

При предписването на лекарства и схемата на тяхното използване лекарят трябва да се ръководи не само от съображения за ефективност, но и от безопасността на терапията за пациента. Добрата новина е, че през последния век са разработени десетки ненаркотични аналгетици. Те са в състояние ефективно да се справят с болката, но нямат толкова опасни странични ефекти, които са присъщи на опиоидните. Механизмът на действие на неопиоидните аналгетици се основава на способността им да инхибират специален ензим – циклооксигеназа, който се представя в организма от три изоензима: COX-1, COX-2 и COX-3.

Първият е структурен ензим и участва в регулирането на физиологичното състояние на клетките. Вторият осигурява производството на простагландини – вещества, участващи във възпалителния отговор на тялото, а COX-3 се локализира главно в клетките на централната нервна система.

– Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

• Аспирин;
• Ибупрофен.

Те потискат активността на COX-1 и COX-2, поради което се постигат няколко ефекта: аналгетичен, противовъзпалителен и антипиретичен, а в някои случаи и антитромбоцитен. Тази уникална комбинация позволява на нестероидните аналгетици да контролират хода на много заболявания и заемат водеща позиция в търсенето от пациентите.

– Аналгетици с централно действие

• Парацетамол.

Потискат циклооксигеназата тип III в ЦНС. В същото време се запазва синтеза на простагландини в периферните тъкани. Следователно, такива лекарства нямат изразен противовъзпалителен ефект, а са класически представители на болкоуспокояващите.

Въпреки че ненаркотичните болкоуспокояващи имат по-висок индекс на безопасност от наркотичните аналгетици, тези лекарства все пак трябва да се употребяват внимателно. Има се предвид съществуващите противопоказания, ограниченията за употреба и възможните странични ефекти. Те трябва да се използват стриктно в съответствие с инструкциите в описанието и онова, което е препоръчал лекаря.

Тук трябва да отворим една скоба за метамизол натрий (активното вещество на аналгина)

Tой също принадлежи към ненаркотичните аналгетици и се продава без рецепта. И въпреки че метамизол натрий не губи популярност в България, в много страни по света властите за контрол на лекарствата подхождат предпазливо към него. Метамизолът е забранен в почти две дузини държави: Обединеното кралство първа го отказа (през 1965 г.), след това са Швеция, Норвегия, САЩ, Италия, Дания и други. Това се дължи на опасните странични ефекти на аналгина, главно заради възможното развитие на агранулоцитоза на фона на употребата му – патологично намаляване нивото на левкоцитите, при което устойчивостта на организма намалява и рискът от тежки инфекции се увеличава.

Как да изберем аналгетик: действие, състав и правила за употреба

Индивидуалният подход при избора на лекарства от групата на аналгетиците трябва да се спазва не само поради различията в противопоказанията и ограниченията за употреба на лекарства. Важни критерии за подбор са механизмът на възникване, локализация, характер и интензивност на болката.

Какво трябва да се има предвид при избора на аналгетик?

Когато купувате лекарство, трябва да вземете предвид следните точки:

• Причина за болката. Ако появата на болков синдром е свързана със симптоми като възпаление и треска, които са характерни по-специално за инфекциозните и ревматични заболявания, тогава НСПВС – аналгетици, чието използване може да постигне както противовъзпалителни, така и антипиретични ефекти, ще бъдат най-предпочитаните болкоуспокояващи.

Но когато болката е причинена от други причини, например, може да бъде напрежение или постоперативно главоболие, тогава е препоръчително да се използват ненаркотични аналгетици с централно действие.

• Противопоказания и ограничения при употребата на лекарството. Те могат да се дължат както на наличието на определени съпътстващи заболявания и патологични състояния, така и на възраст (обикновено детска възраст), бременност, прием на определени лекарства.

Ето защо, като избирате аналгетик, трябва да прочетете инструкциите и да обърнете внимание на този елемент, особено ако става въпрос за жени, деца и хора с хронични заболявания.

• Броят на компонентите в състава. Понякога причините за болковия синдром не могат да бъдат определени или тежестта на болката се е преместила от категорията на лека към умерена и продължава да се засилва. В тези и някои други ситуации дори за лекар е трудно да прецени кой аналгетик е най-подходящ. За такива случаи има комбинирани аналгетици – лекарства, които съдържат повече от една активна съставка, като всяка от тях има различен механизъм за облекчаване на болката. Например, едно активно вещество инхибира процесите на възпаление в тъканите, а другото, на ниво централна нервна система, засяга терморегулацията на тялото.

Предимствата на комбинираните лекарства са не само техния разширен спектър на действие

Те са и удобни (няма нужда да приемате шепа хапчета), както и финансови ползи – комбинираното лекарство обикновено е по-евтино от закупуването на няколко лекарства, включени в състава му. В същото време е важно активните съставки в комбинирания продукт да са оптимално подбрани по отношение на дозировка, взаимна съвместимост и ефективност.

Неслучайно лекарствата с аналгетично действие заемат водеща позиция на фармацевтичния пазар. Добре подбраният аналгетик е в състояние бързо да върне човек „на работа“: да спре влиянието на болката върху жизнените процеси, да облекчи болезнените усещания и да нормализира съня. В този случай изборът на лекарството трябва да се направи въз основа на медицинските препоръки и характеристиките на болковия синдром.

Най-популярния въпрос: Боли ме глава! Какво хапче да пия?

Първото, което ни идва на ум при главоболие е да вземем някакъв аналгетик. Да, но какъв?

Аналгин + Парацетамол

Ако болката е много силна, особено ако става въпрос за клъстерно главоболие, най-добре действа комбинацията от една таблетка аналгин и една парацетамол, плюс няколко капки от тинктура мента, глог и валериан. Тройната комбинация се приема заедно, а отзивите на хора, които са я ползвали я бетонират като най-доброто средство не само за главоболие, но и за болки от различен характер – зъбобол, ставни болки, удар, висока температура и т.н.

Спазмалгон

Съставът на това лекарство, което повечето хора предполагат, че могат да взимат при проблеми с бъбреците или стомашно-чревния тракт, е много подходящ и за такива състояния, като главоболие и мигрена. Той включва метамизол натрий, който има аналгетични и антипиретични свойства, както и питофенон и фенпивериниев бромид, които имат релаксиращ ефект върху гладката мускулатура. Комбинираното използване на тези активни съставки в една формула засилва ефекта на всяка една от тях.

Спазмалгон е приложим при лека или умерена болка: мигрена, невралгия, миалгия, артралгия, алгоменорея, зъбобол, болка от наранявания и изгаряния.

Това лекарство, обаче има доста впечатляващ списък от противопоказания. Спазмалгон не може да се използва от хора със свръхчувствителност към компонентите, заболявания на хемопоетичната система, сериозни нарушения на бъбреците и черния дроб, декомпенсирана хронична сърдечна недостатъчност, лактазен дефицит, глюкозо-галактозна малабсорбция, закритоъгълна глаукома и други патологии.

Не давайте лекарството на деца под осем години. Освен това таблетките са противопоказани за бременни и кърмещи майки.

Това не са всички ограничения за употребата на Спазмалгон – останалите са изброени в инструкциите.

Лекарството се препоръчва да се приема след хранене. На деца от 8 до 11 години се дава по половин таблетка два пъти или три пъти дневно, от 12 до 15 години – една таблетка със същата честота. Но за деца над 15 години и възрастни еднократна доза може да се увеличи до две таблетки. В същото време не можете да пиете повече от шест таблетки на ден. Курсът на прием на не трябва да надвишава пет дни.

Забележка

Безопасността на метамизол натрий е под въпрос. Това вещество е забранено в 19 страни по света. Всъщност, според проучванията, рискът от развитие на заболяване като агранулоцитоза (намаляване на нивото на левкоцитите), когато се приема метамизол натрий, е 23,7 пъти по-висок в сравнение със случаите, когато метамизол не е бил използван по време на терапията. Въпреки това в България лекарството продава свободно и се използва и за лечение на мигрена и за премахване на други видове болка заедно с други аналгетици.

Аспирин (ацетилсалицилова киселина)

Счита се за едно от най-обикновените лекарства, използвани като противовъзпалително, аналгетично и антипиретично средство. Ацетилсалициловата киселина (500 mg) е единствената активна съставка в тези таблетки.

Въпреки факта, че фебрилни състояния, зъбни и менструални болки, както и болки, локализирани в мускулите, главата и ставите, са посочени като индикации за употреба на таблетките, мигрената не е в този списък. Само лекар може да определи доколко е подходящо да се предпише Аспирин при мигренозни пристъпи – вероятно, в определени случаи, при пристъпи на главоболие, то може да се използва.

Противопоказания за прием са язви на стомашно-чревния тракт, свръхчувствителност към ацетилсалицилова киселина, стомашно-чревно кървене, хеморагична диатеза, I и III триместър на бременността, кърмене. Не давайте таблетки на деца под 15-годишна възраст, ако лекарството се използва като антипиретик. Другите ограничения са изброени в инструкциите.

Аспирин се приема след хранене, с вода (евентуално минерална) или мляко. Възрастни и деца над 12 години могат да пият по 0,5-2 таблетки три до четири пъти дневно с четиричасова почивка след всяка доза. Максималната дневна доза е шест таблетки. На деца от шест до 12 години, когато използват лекарството като анестетик, се предписва половин таблетка ацетилсалицилова киселина до три пъти на ден.

Лечението при използване на таблетките като анестетик не трябва да продължава повече от седем дни, а при треска – повече от три.

Сравнително ниската цена на Аспирина се дължи на неговия скромен състав.

Парацетамол

Парацетамол (една таблетка съдържа 500 mg от активното вещество) има антипиретичен и аналгетичен ефект чрез потискане синтеза на простагландините. В същото време засяга главно терморегулаторния център, разположен в хипоталамуса.

Парацетамолът няма почти никакво противовъзпалително действие. Предписва се при лека до умерена болка (главоболие, включително мигрена, зъбни, мускулни и ставни болки), както и като антипиретик при инфекциозни заболявания.

Парацетамол не трябва да се приема от хора със свръхчувствителност към компонентите от състава, тежко увредена чернодробна и бъбречна функция и не трябва да се дава на деца под шест години. Употребата при бременни жени и жени по време на кърмене е възможна, но само след разрешение на лекаря.

Други противопоказания за прием на лекарството могат да бъдат намерени в инструкциите на Парацетамол.

Лекарството се приема преди хранене или час-два след хранене. Препоръчителната еднократна доза Парацетамол за възрастни и юноши над 12 години (с тегло над 40 kg) е една таблетка, максимумът е две. Общо не могат да се приемат повече от осем таблетки на ден. Дозата за деца под 12 години се определя въз основа на телесното тегло и възрастта.

Като антипиретик таблетките могат да се пият максимум три дни, като аналгетик – пет.

Парацетамол може да се нарече едно от най-достъпните болкоуспокояващи, които се предписват при главоболие, мигрена и болки от почти всякакъв характер.

Кафетин Форте

Кафетин Форте е комбиниран препарат. Съдържа Парацетамол,
Пропифеназон, Кофеин и Кодеинов фосфат сескихидрат. Аналгетичният ефект на медикамента е доказан от парацетамола, пропифеназона и кодеина, докато кофеинът подобрява ефекта им.

Кафетин е показан за облекчаване на различни видове болки като главоболие, зъбобол, мигрена, невралгия, ишиас, мускулна болка, постоперативна, посттравматична и менструална болка.

Преди употреба прочетете внимателно упътването, за да се запознаете с възможните противопоказания.

Източници: www.mediccity.ru, www.medicalnewstoday.com, www.uptodate.com, www.health.harvard.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *