Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болката променя мозъка и може да доведе до затлъстяване

Затлъстяването и болката представляват сериозни опасения за общественото здраве в нашето общество

болката

Доказателствата категорично показват, че затлъстяването е често срещано при състояния на хронична болка, а оплакванията от болка са чести при затлъстелите индивиди.

Екип от невролози изследва тази връзка допълнително в скорошно проучване. Те предполагат, че промените в лимбичната система на мозъка – област, свързана с емоциите и вземането на решения – могат да допринесат за разпространението на затлъстяване при пациенти с хронична болка.

Структурата в мозъка, която посредничи между мотивацията и вземането на решения, най-вероятно оказва голямо влияние върху хранителното поведение при пациенти с хронична болка, според Пол Геха, доктор по медицина, асистент по психиатрия в Университета в Рочестър и водещ автор на изследването.

Пол Геха

Защо се случва това и как да предотвратим подобни усложнения?

Болката е изключително сложно, многофакторно състояние, което засяга почти всички системи в нашето тяло. Учени от Университета в Рочестър и Института по неврология Дел Монте проведоха морфологично проучване, за да узнаят дали има някаква област от мозъка, която се променя при пациенти с хронична болка. Те искаха да разберат дали болката може да повлияе на промяната в хранителното поведение. И при определена група пациенти с „продължителна остра болка“ – термин, който е използван в изследването, се оказа, че има такава зона. В резултат на това хората, които изпитват постоянна и остра болка, може да не се чувстват напълно сити.

„Тези открития могат да разкрият нови физиологични механизми, свързващи хроничната болка с промяна в хранителното поведение“, каза Пол Геха, водещ автор на изследването, публикувано в PLOS ONE . „И тази промяна е възможно да доведе до развитие на затлъстяване.“

Отдавна е известно, че при липса на серотонин и допамин настроението намалява и хората интуитивно се опитват да се отърват от депресията, като ядат нещо вкусно.

Храненето и чувството за ситост са мощен естествен антидепресант

Хроничната болка често е придружена (може да се каже, усложнена) от състояния като тревожност, депресия, безсъние (нарушения на съня). И тези психо-емоционални състояния могат да повлияят на хранителното поведение. Следователно, не е изненадващо, че такива пациенти се опитват да „заглушат“ болката с храна.

Но сега се оказва, че при хроничната болка има и морфологични фактори – промени в мозъчните структури – както показа скорошното проучване. Следователно, при дълъг ход на болковия синдром настъпват не само поведенчески, но и структурни промени в мозъка. И това не само ще провокира увеличаване на телесното тегло, но ще доведе със себе си и до усложнения като високо кръвно налягане, болки в ставите и мускулите, замаяност, запек, стомашно-чревни проблеми.

Според наблюденията на учените пациентите, които получават антидепресанти за лечение на синдрома на хронична болка, са по-малко склонни към наддаване на тегло. В случай, че терапията работи, човекът ще се отърве от хроничната болка. Пациентът увеличава физическата активност, намалява болката, което дори може да стане причина за загуба на тегло.

В същото време самите антидепресанти могат, напротив, да доведат до набор от излишни килограми, ако не са изписани правилно.

Като цяло съвременната концепция за лечение на хроничната болка предполага, че в терапията трябва да участват не само невролог, но и травматолог, ревматолог, рехабилитатор, психотерапевт, ерготерапевт, кинезиотерапевт.

ЗАПОМНЕТЕ: Болката и затлъстяването са две състояния, които често вървят ръка за ръка

Прогнозата и за двете е разочароваща. През следващото десетилетие броят на хората на планетата с наднормено тегло и затлъстяване, както и с болкови синдроми и хронична болка, ще се увеличи. Тоест, както затлъстяването провокира различни болкови синдроми, така и самата болка може до известна степен да провокира затлъстяване и промяна в хранителното поведение в негативна посока.

„Системата, която казва на мозъка, че сте приели достатъчно храна или нормалното количество калории, се променя поради това, че човек изпитва болка. Начинът, по който нещата се свързват едно с друго, е твърде сложен и показва, че проблемът е многостранен.“, уточнява Пол Геха.

Противодействие на болката и борба със затлъстяването

Както става ясно от написаното по-горе, има два начина да се редуцират двете, взаимосвързани състояния – болката и затлъстяването. Това са редовното движение и добрия сън.

Източници: www.urmc.rochester.edu, www.sciencedaily.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *