ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Контрол на взаимоотношенията: 10-те най-токсични форми

Партньор, който упражнява контрол не винаги може да бъде лесен за забелязване

Докато някои могат да действат открито заплашително, други прибягнат до фина манипулация в опит да ви „държат под контрол“.

Може би е започнало с това, че вашата приятелка или гадже иска да прекарва цялото си време с вас и да научава всички подробности от живота ви.

Със сигурност сте се почувствали страхотно заради вниманието, което ви отделят. Но, в един момент именно прекаленото внимание е започнало да ви се струва прекалено. Трудно е да се определи точно кога…

Това, което знаете със сигурност е, че сте започнали да ставате все по-колебливи да правите определени неща сами или самостоятелно да вземате някои важни за вас решения.

Изглежда жадувате за уединението и автономията, които някога сте имали. Някога, докато сега единственото, което усещате е, че трябва да премисляте всяко движение и реплика, когато сте около партньора си.

Ако случаят е такъв, може да сте в контролираща връзка.

Контролът е едно от многото токсични поведения, които не трябва да се толерират в съюз от всякакъв вид

Отричането, самообвиненията и манипулацията могат да ви попречат да видите връзката и партньора си такива каквито са. И когато говорим за контрол, трябва да е ясно, че контролиращия може да бъде както мъж, така и жена.

Токсичните взаимоотношения унищожават ярките и положителни неща, които се случват и са в основата на онова, което е между двама души.

Във всеки съюз има възходи и падения. Неприятните емоции, а понякога и гневът към партньора, са нормални, според ситуацията. И проблемите не винаги означават, че връзката е токсична. Факт е, че понякога в живота ставаме свидетели на неща, които са трудни за преодоляване.

Токсичните връзки понижават самочувствието, не носят радост, „изяждат“ ви отвътре

За много хора е трудно да осъзнаят, че връзката им е такава. Още по-трудно е да направят каквото и да е, за да се измъкнат от нея.

Въпреки че контролът може да е очевиден, когато вашият партньор изрично ви моли да се държите по определени начини, има някои манипулационни тактики и по-фини начини за контролиране, които могат да ви накарат да се почувствате объркани и претоварени.

Милиони жени и мъже са преживели психологическа агресия от интимен партньор, което включва контролиращо поведение.

Научаването на някои от признаците може да ви помогне да вземете информирано и безопасно решение за връзката ви с него.

10 признака на токсична връзка или контрол на взаимоотношенията

Ако скочите в гореща вода, реакцията ви може да е да избягате от нея. Но какво се случва, когато влезете в хладка вода и топлината бавно започне да се увеличава?

Тази аналогия може да ви помогне да разберете динамиката на контролиращия партньор.

Някои от контролиращите поведения може да са толкова фини, или да се появяват толкова постепенно, че да бъдат трудни за откриване в началото. Възможно е дори да започнете да свиквате с голяма част от тях. И тогава, един ден, вероятно ще осъзнаете, че водата е твърде гореща и ви боли.

Не всички контролиращи партньори обаче се държат по един и същ начин

Съществуват много степени на контрол, чрез които той (контролът) може да бъде фино интегриран във вашата връзка.

Това, което наистина има значение, е как се чувствате относно тези поведения.

Карат ли ви да сте несигурни, да ви е неудобно или да не сте в състояние да изразите някои аспекти от себе си и живота си? Това само по себе си може да е много сериозна аларма.

Ето ги и най-честите признаци на контролиращ партньор

1. Изолация. Незаинтересованост, когато споделяте истории и впечатления за други хора. Гледат натрапчиво, докато разговаряте по телефона с роднини или приятели. Може да бъде и по-явно. Възможно е и да млъкнат щом им кажете, че ще прекарате време с някой, различен от тях. Държат финансови или други ресурси извън обсега ви.

2. Унижение. Когато сте само двамата, усмихват се и имат мило и уважително отношение. Засрамват ви пред другите. Казват ви, че нищото е единственото нещо, което владеете, че сте инертни или неспособни. Омаловажават или игнорират вашите силни страни и постижения.

3. Отнасят се с вас все едно сте инфантил. Говорят ви или ви третират сякаш сте дете, все едно не сте равни или не можете да се справите сами. Казват ви често, че без тях сте загубени. Нарушават поверителността ви. Изключват ви от вземането на важни решения, които засягат вас и връзката ви.

4. Объркват ви. Обвиняват ви в нещо, което те са направили. Придържат се към двойни стандарти, които не ви подхождат. Твърдят, че вие ​​сте причината да правят лоши неща.

Сменят темата или ви разсейват, когато повдигнете въпрос за нещо по-важно

5. Тормоз. Притискат ви. Разпитват ви за това къде сте били, какво мислите, как харчите парите или времето си.

6. Отричат. Отказват да поемат отговорност за неудобство или причинени щети. Вие обаче минимизирате или оправдавате тяхното разрушително поведение. Преструвате се, че всичко е наред.

7. Нахлуват в личното ви пространство. Контролиращият партньор може да поиска да види скорошната ви хронология на чатовете или да прочете дневника ви, докато сте на работа. Те могат също така постоянно да питат какво мислите или как се чувствате.

Вероятно ще наблюдават активността ви, като например да ви проследят, ще полюбопитстват колко стъпки правите във Fitbit. Ще ви шпионират какви ги вършите чрез социалните медии или търсене в Google.

Могат също така да поискат вашите пароли и да се оправдаят с нещо като: „ако нямаш какво да криеш, защо не ми ги дадеш?“ Имате право на личен живот и изискването да нямате е знак за контролиращ партньор.

8. Мълчание. Отказват да общуват с вас. Действат пасивно-агресивно. Не отговарят на вашите въпроси, не се занимават с домакинска работа.

9. Одобрение. Лъжа. Измама. Фалшиво ласкателство. Преструват се, че са на ваша страна. Изискват да им се доверите.

10. Манипулация. Опит да ви накарат да се чувствате виновни за вашите нужди или желания. Заплашват да се самонаранят, ако не следвате инструкциите им. Прекалено ревниви или подозрителни. Често ви обвиняват, че не постъпвате честно или че сте неискрени.

Правят го, защото

• Принудата и унижението могат да ви накарат да се съмнявате в себе си. Така няма да можете да почувствате собствените си граници и да ги защитите.

• „Объркването“ и злоупотребата могат да бъдат непосилни или изтощителни и ще е по-вероятно да толерирате нездравословното поведение.

• Тормозът може да ви направи по-малко склонни да протестирате, както и да сте обект на нездравословен контрол или сломяване на волята ви.

• Отричането, задържането, измамата и манипулацията могат да ви попречат да видите връзката и партньора си ясно, което да ви накара да се съмнявате повече в себе си, отколкото в партньора си.

Смайлин против депресия
Смайлин се препоръчва при силен стрес

Източник: psychcentral.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *