ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Сотир Марчев: Идете при своя кардиолог! Две нови лекарства удължават живота на хората със сърдечна недостатъчност!

В студиото на предаването „Събуди се“, което се излъчва по Нова телевизия, проф. Сотир Марчев даде важни съвети за по-дълъг и здравословен живот

Сотир Марчев

Съветите на проф. Сотир Марчев са важни както за хората, които имат проблем със сърцето, така и за онези, които все още са здрави, поне според съвременните медицински стандарти. Но, както гласи една древна мъдрост: нищо не лекува по-добре от превенцията.

Лечение на хипертония и сърдечно-съдова недостатъчност

Хронично високото кръвно налягане е много опасно. Хипертонията отдавна се е превърнала в епидемия, която всяка година отнема милиони човешки животи.

В предаването на Нова, един от най-добрите кардиолози в България с радост съобщи, че в аптеките вече се продават две нови лекарства, с които страдащите от сърдечна недостатъчност, причинена от хипертонията, ще могат да живеят по-дълго. Професорът не спомена имената на лекарствата, но уточни че всеки добър кардиолог знае кои са и може да ги предпише, ако е необходимо.

Кафето и сърцето

В едно с лекарствата, болните от хипертония трябва да спазват и определен режим на хранене, както и прием на определени напитки. В тази връзка много хора са убедени, че хипертониците не бива да пият кафе. Според професора това не е съвсем вярно.

Той цитира древната гръцка мъдрост, изписана на храмът на Аполон в Делфи: Познай себе си. „Не питай другия как му е повлияло кафето. Изпий едно и виж на теб как ще ти се отрази“, съветва кардиологът.

Освен на кръвното, кафето влияе на хората и по един друг, малко по-особен начин. Професорът цитира данните от експеримент, проведен съвсем наскоро в САЩ. По време на този експеримент на 150 човека в търговски център са били раздадени кафета, а на още толкова – пак кафе, но без кофеин. Изследването показало, че клиентите, изпили нормални кафета, съдържащи кофеин, са пазарували с 30% повече от останалите.

„Кофеинът е мозъчен стимулант, който стимулира производството на допамин”, обясни лекарят. По думите му това спомага за импулсивните покупки в магазина. Въпреки това, професорът потвърди статистика, според която хората, пиещи средно между 1.5 и 3.5 кафета дневно живеят по-дълго от тези, които не консумират популярната напитка.

Освен кафето сутрин, друга важна част от сутрешната рутина е закуската

Според едно проучване, 30 процента от хората, които не закусват, има вероятност да страдат от деменция, след една определена възраст. Онези, които не излизат от вкъщи без да са хапнали нещо, имат значително по-нисък риск от заболявания на мозъка. Обяснението на лекаря е, че будуващите до късно през нощта хора не обичат да закусват сутрин, а това само по себе си води до мозъчни нарушения.

Цигарите и сърцето

Проф. Марчев коментира и забраненото от вече 10 години тютюнопушене на закрито у нас.

„Първо: цигарите са вредни и трябва да бъдат спрени. Второ: ние се борим хората да спрат да пушат, а не да сменят вида цигари”, категоричен е кардиологът.

„Трето: онези, които така или иначе не могат да ги спрат, е по-добре да предпочетат бездимни цигари, заради другите, които са около тях. Така драстично се намаля ефекта от пасивното пушене. И четвърто: за съжаление, голяма част от инвазивните кардиолози пушат. Кардиолозите през повечето време са под стрес, или са изложени на влиянието на рентгеновите лъчи и други вредни лъчения. Затова за тях опасността от вредите, които причиняват цигарите, е нищо, в сравнение на онова, което им причинява работата.“

Революция в медицината

Предстои ли да се случи нещо невиждано досега в медицината? Според професор Сотир Марчев то вече се е случило.

Медицината не се развива всеки ден по малко. В един момент се отваря прозорец във времето и се случват голям брой открития, след което нивото се задържа. Няколко революции в медицината вече се случиха и са факт дори и в България, според кардиолога.

Първо: има нови лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност. Второ: има ефикасни лекарства за отслабване с малко странични ефекти. И трето: за част от туморите има надежда, че могат да бъдат преборени от медицината.

Сърдечният специалист съвсем умишлено не назова нито търговските имена на двете лекарствата, които лекуват сърдечната недостатъчност, нито имената на фирмите, които ги произвеждат. Лекарят каза само кои са активните съставки в тях – дапаглифлозин и емпаглифлозин. Те помагат на сърдечно болните да имат по-дълъг живот и да се чувстват по-добре. Както вече стана ясно, тези лекарства оказват добро влияние не само на сърцето, но и на бъбреците, както и на болните от диабет.

„Ако например вашият баща има сърдечна недостатъчност, и взема някое от двете лекарства, той ще може да се грижи сам за себе си. Това ще ви спести време и няма се налага вие да бягате от работа, за да го обгрижвате“, уточни професорът.

Накратко за хипертонията

Най-честата форма на хипертония се нарича първична хипертония.

Това само по себе си е заболяване, причинено до голяма степен от напредването на възрастта и генетичните предразположения. До 80-годишна възраст около 90% от възрастните имат първична хипертония, заради артерии, които са стеснени от атеросклероза. Въпреки разпространението си, първичната хипертония не е нито желателна, нито неизбежна.

Как вреди хипертонията

В покой нормалното сърце бие от 60 до 100 пъти в минута, в зависимост от възрастта и физическата активност. Така сърцето бие поне 86 400 пъти на ден или 31 536 000 удара годишно. Това е много работа за мускул с размера на юмрук. И както всеки друг мускул, който се упражнява, сърцето ще стане по-голямо, когато е принудено да се натоварва.

По-голямото сърце не е по-добро. Когато главната помпена камера (лявата камера) достигне определен размер, тя вече не може да се свие с достатъчно сила, за да изтласка кръвта ефективно. Това се нарича сърдечна недостатъчност с намалена фракция на изтласкване.

Високото кръвно налягане може също да причини схващане на сърдечния мускул. Това пречи на сърцето да се напълни правилно с кръв между ударите. Така се появява заболяване, известно като сърдечна недостатъчност със запазена фракция на изтласкване.

Повишеният стрес върху артериите ги кара да стареят по-бързо, което прави по-вероятно тяхното разкъсване. Това причинява хеморагичен инсулт или появата на атеросклеротични плаки, които увеличават риска от исхемичен инсулт, както и инфаркт.

Повечето мозъчни кръвоизливи, свързани с хипертония, са спонтанни и се появяват в малките артерии дълбоко в мозъка. Хипертонията увеличава риска от т. нар. „тихи удари“ в тези артерии с до 60%.

Източници: nova.bg, clevelandclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *