ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Атеросклероза: всичко, което може би не знаете за това заболяване

Как да разпознаем плаките в кръвоносните съдове и да премахнем опасните прояви на атеросклероза?

атеросклероза
Диетата може да предпази от атеросклероза

Атеросклероза – заболяване, което специалистите ненапразно наричат „тих убиец“. Много са чували за него, но не всеки е наясно колко сериозно състояние е запушването на артериите и кръвоносните съдове. В статията сме събрали всички важни въпроси: какво е атеросклероза, как да я разпознаем, вредни ли са статините. От нея ще разберете защо калцирането на артериите е по-опасно от струпването на мазнина в тях. И не на последно място – как да се предпазим, помага ли диетата и необратим ли е процесът на атеросклероза. И тъй като сериозните здравословни състояния изискват компетентен отговор, на въпросите за заболяването атеросклероза отговаря ръководителят на Центъра за съдова, рентгенова ендоваскуларна хирургия и минимално инвазивна флебология на Първа градска болница, кандидатът на медицинските науки д-р Константин Фролов .

Хормони, мазнини и гени

Какви са атеросклеротичните плаки в съдовете? И защо се появяват изведнъж?

Атеросклеротичните плаки са липидни отлагания, тоест мазнини. Има много теории за развитието на атеросклероза, но защо това започва да се случва, не е напълно изяснено. Установено е, че наследствеността играе важна роля в развитието на болестта.

Д-р Константин Фролов

Като правило, при пациенти, страдащи от атеросклероза, роднините са били болни или починали от нейните усложнения: инсулт, инфаркт и др. Доказани са и отрицателните ефекти от тютюнопушенето. Повече от 90% от пациентите, които имат проблеми с кръвоносните съдове, са дългогодишни пушачи.

Придържането към здравословна диета обаче не дава 100% гаранция, че болестта няма да се появи

Има интересни изследвания, които показват, че чрез различни хормонални манипулации е възможно да се предизвика развитието на значителна атеросклероза при тревопасни животни, които не са изяли нито грам животинска мазнина през живота си. Съществуват много теории по тази тема, но нито една от тях не дава изчерпателен отговор на въпроса за причините за атеросклерозата. Следователно можем, уви, да се борим само с последствията от нея.

С излишните мазнини е разбираемо. Как се появява калцият в плаките?

При патологични промени в съдовата стена, когато нейното хранене е нарушено, първо се появява фиброза – образуване на съединителна тъкан – и след това калциране, тоест отлагането на калций в тази зона. Това е последният етап от развитието на плаката, когато тя става твърда и стабилна. Преди това плаката има по-мека структура. Заради калцирането на артериите, по-твърдите частици могат да се отлепят, да се „отмият“ с кръвния поток и да запушат по-малките кръвоносни съдове.

Те няма да се разтворят – започне ли процесът на атеросклероза, той става необратим

За съжаление, вече образуваните атеросклеротични плаки няма да се „разтварят“. „Чудодейните“ лекарства, които разбиват плаките, нямат нищо общо с реалността. Може само да се забави процеса на отлагане и така да се предотвратят животозастрашаващите усложнения на атеросклерозата.

Независимо от това, Интернет е пълен със съвети как да почистите кръвоносните съдове. Тази формулировка, според д-р Константин Фролов, е неправилна. Единствено хирургията е в състояние да се справи с вече втвърдените артерии.

Статините обикновено се предписват при атеросклероза. Има обаче информация, според която те могат да доведат до развитие на рак.

Ефективността на статините при лечението на атеросклероза е абсолютно доказана в многогодишни и сериозни проучвания, категоричен е специалистът. Използването им позволява да се намали броят на опасните усложнения при пациенти, страдащи от атеросклероза и нарушения на метаболизма на липидите, и да се забави по-нататъшното развитие на атеросклеротични плаки.

Да, статините имат странични ефекти

Най-известната е чернодробна дисфункция. Следователно, тези лекарства се използват под лабораторен контрол, чрез който се проверява състоянието на черния дроб. В случай на очевидни промени в него, дозата се намалява или статините се спират.

Хирургично лечение на атеросклероза

Днес се използват три основни метода.

Отворена съдова хирургия. Артерията се отваря, плаката се отстранява и луменът на съда се зашива (т.нар. ендартеректомия).

Байпасна хирургия. В случай на по-продължително запушване на съда (10-15 см и повече) се прилагат шунтове. Дублиран изкуствен съд, направен от синтетични материали или автовеини, се зашива към артерията, за да се осигури кръвен поток около стеснената или запушена област.

Ендоваскуларните (интраваскуларни) техники се считат за най-прогресивните днес и се използват все по-често в цял свят. В този случай запушването или стесняването на съда се отстранява без разрез на кожата, чрез пункция в артерията. Например, прави се пункция на крака или ръката и се прокарават инструментите през лумена на съда в бедрената, каротидната и коронарната артерии. Зоната за достъп и операционната зона често са десетки сантиметри една от друга. На мястото на запушената плака се възстановява лумена (отвора, пространството между стените на артерията), вмъква се балон, разтягат се стените на артерията и се инсталира рамка (стент), която ще поддържа създадения лумен.

Лекуват ли завинаги такива операции?

За съжаление, премахването на свиването и възстановяване на притока на кръв на едно място не спира развитието на процеса в други съдове. Особено, ако човек не промени начина си на живот: той продължава да се храни неправилно, движи се малко, пуши много цигари. Има пациенти, които са направили операция на артериите на краката, мозъка или аортата. Въпреки че на всички им се дават препоръки за освобождаване от отговорност след съдовата операция – за хранене, наблюдение от кардиолог и хирург, ултразвуково изследване на състоянието на кръвоносните съдове – малцина ги изпълняват. Повечето, когато вече не ги притесняват предишни оплаквания, се връщат към обичайния си начин на живот. И тогава може да се случи необратимото…

Какви са симптомите, чрез които може да се разпознае заболяването атеросклероза?

Ако кръвоносните съдове на сърцето са засегнати от плаки, пациентът може да почувства свиващи болки в гърдите по време на физическо натоварване, чувство на липса на въздух.

В този случай трябва да се свържете с кардиолог, който ще предпише допълнителни изследвания: електрокардиограма, ехокардиография на сърцето, ако е необходимо – коронарна ангиография, тоест изследване на съдовете, които хранят сърцето. И ако диагнозата се потвърди (понякога болката в гърдите се провокира от междуребрена невралгия, заболяване на гръбначния стълб), пациентът ще бъде насочен към съдов хирург.

Ако съдовете, снабдяващи мозъка, са засегнати от атеросклероза, симптомите са по-малко специфични. Това могат да бъдат леки нарушения във вниманието, паметта, зрението, нестабилност на походката, замаяност или краткотрайна загуба на съзнание. Всичко това може да е причина да подозирате, че нещо не е наред и да направите ултразвуково изследване на съдовете на шията. И ако освен това пациентът е пушач с опит, той е на повече от 60 години, има ангина пекторис, изпитва болка в сърцето или вече е претърпял инфаркт, тогава има всички основания да се изследват съдовете на шията. За съжаление в 80% от случаите човек научава, че има плака в каротидната артерия след като вече е получил инсулт.

Ако плаките запушват съдовете на краката, тогава човек започва да чувства болка в краката при ходене. Разстоянието, което може да измине, непрекъснато намалява. Отначало може да бъде километър, след това – 500 метра, а накрая и една 200 метра… Той е принуден да спре заради болка в крака и едва след като постои 10-15 минути, ще е в състояние да продължи с много бавно темпо. Това е напълно ясен симптом, показващ необходимостта от извършване на ултразвуково изследване на артериите на крайниците. Когато човек се прегледа навреме, лекарите успяват да му помогнат. Ако пренебрегне тези симптоми и предпочита да понася болката, резултатът може да бъде гангрена на крайника, след което единственият изход е само ампутация. Все още се извършват много такива операции както у нас, така и в чужбина. И причината за това е небрежното отношение на хората към собственото им здраве.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *