ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кошмарът започва вечер: Защо болката и болестите се влошават през нощта

Мнозина вероятно са забелязали, че някои от болестите се влошават през нощта – зъбобол, гастрит, болки в ставите. Температурата също скача вечер

болестите

Защо болестите се обострят вечер? Възможно ли е да се усетят признаците на вечерното влошаване през деня и какво трябва да се направи, обяснява д-р Екатерина Стасова.

Болката излиза на преден план

„През деня по правило сме съсредоточени върху различни житейски задачи, работим, грижим се за близките и постоянно сме заети. Затова често не обръщаме внимание на болката и тя изчезва на заден план, – обяснява д-р Стасова. – Вечер, когато си легнем, започва състояние на покой и мозъкът ни се опитва да се съсредоточи върху единствения проблем, който не сме разрешили през деня – болката. Затова ни се струва, че изпитваме по-силна болка, докато всъщност тя просто излиза на преден план.

Д-р Екатерина Стасова

Друг фактор, засилващ болката, е възпалителният процес. През нощта във възпаленото място на нашето тяло, поради повишения кръвен поток, се образува прекомерно налягане и снопове от нервни влакна започват да подават активни сигнали към централната нервна система. Нервните влакна, които изпращат сигнали до мозъка дали ни е топло или студено, предават и болкови стимули. Освен това, ниските температури намаляват пулса и кръвообращението. Това води до натрупване на метаболити, включително въглероден диоксид, които карат капилярите да се разширяват и да притискат съседните тъкани, включително нервните окончания, което от своя страна повишава чувствителността към болка.

Друга причина е промяната в телесната температура по време на сън. През нощта температурата обикновено е по-ниска, което може да повлияе на усещането за болка.“

Системата включва защита

Възниква въпросът защо тогава температурата се повишава вечер? Според лекарката високата телесна температура вечер говори за началото на заболяването. Имунната система включва защита срещу атаки от вируси и бактерии, затова лекото колебание в градусите трябва да предупреждава човек. Но не винаги причината е просто настинка.

Причините за повишаване на температурата могат, наред с други неща, да бъдат: начало на настинка, възпалителни процеси в тялото, хронична умора и изтощение, скорошно заболяване, след което имунната система не е възстановена, работа в помещение с висока температура на въздуха, дълъг ден в горещините през лятото, стрес, прием на определени лекарства, никнене на зъби, прегряване, носене на твърде топли дрехи, пиене на алкохол, вземане на гореща вана, месечно неразположение при жените. Всички тези фактори влияят на телесната температура и е необходимо да обръщаме внимание на сигналите на нашето тяло, тъй като това може да бъде и нещо сериозно. Болестите, особено по-тежките, често започват като нещо банално.

При изтощение, редовна липса на сън или след тежко заболяване имунната система е уязвима и поради това телесната температура се повишава. Почивката и спазването на препоръките на лекуващия лекар ще помогнат за възстановяване.

За да не се чувствате уморени в края на деня, е необходимо правилно да съставите план за деня и да разпределите равномерно натоварването. До вечерта тялото е изтощено и изложено на вируси. В този случай за имунната система е трудно да се бори с микроорганизмите и затова човек се разболява.

Видове болки в тялото през нощта, болестите, които придружават и техните симптоми

Много различни видове болки могат да доведат до нещо, което понякога се нарича и „болкосомния“.

Нервна болка

Известна също като невропатия, нервната болка може да се усети през нощта като парене, изтръпване или „мравучкане“. Може да бъде причинена от увреждане на единичен нерв, например синдром на карпалния тунел, или група дефектни нерви.

Промените в телесната температура също са възможна причина за нервна болка. Когато температурата спадне през нощта, увредените нерви интерпретират промяната като болка или изтръпване.

Болка в мускулите

Мускулната болка през нощта може да се почувства като постоянна дълбока болка или случайна остра болка. Болката може да бъде навсякъде или в определени области.

Мускулните крампи могат да бъдат резултат от наранявания, включително проблеми с гърба като дискова херния или състояния като спинална стеноза и сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб). Фибромиалгията може да причини скованост на мускулите и през нощта.

Болка в костите

Болката в костите през нощта често се описва като проникваща, дълбока болка, влошаваща се при преместване.

Костите могат да болят по време на сън поради различни причини. Ако сте претърпели счупване или фрактура, или имате инфекция, това може да доведе до дискомфорт.

Хормоналните дефицити като тези, дължащи се на менопаузата, също могат да доведат до болки в костите или дори до остеопороза.

Ракът на костите също е потенциална причина, но бъдете сигурни, че има много други и различни от него обяснения. Ако се притеснявате, не забравяйте да потърсите съвет от специалист.

Болки в ставите

Болката в ставите, която се усеща през нощта, може да бъде причинена от хронични заболявания като артрит, което води до болки в краката , бедрата и раменете. Има много видове артрит – от обикновени видове като ревматоиден, до по-рядко срещани като анкилозиращ спондилит, който засяга гръбначния стълб.

През деня ставите се смазват от течност, докато се движим. Докато спим обаче това смазване се забавя и ставите може да се подуят. Болката в ставите през нощта често се усеща и като скованост, създавайки усещане за парене или пулсиране.

Главоболие

Силно главоболие като мигрена или клъстерно главоболие може да се появи през нощта. По-рядко може да се усети хипнично главоболие. То обикновено е по-често при хора над 50 години и събужда страдащите приблизително по едно и също време всяка вечер.

Как да се подготвите за времето, през което болестите напомнят за себе си?

Има ли симптоми, на които трябва да обърнете внимание през деня, за да сте готови за нощта? И какво може да се направи, за да се намали болката?

„Първо, спете достатъчно. Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време, казва лекарката. – Поне 30 минути преди лягане, махнете телефони, таблети и телевизори. Ще бъде полезно и да се разходите на чист въздух преди сън.

Второ, редовните упражнения ще помогнат. В идеалния случай физическата активност трябва да се извършва 3-5 пъти седмично. Трябва да започнете тренировката с плавни упражнения, за да избегнете болки в мускулите и ставите, и също така трябва да завършите със загрявка.

Трето, преди лягане вземете топла вана или топъл душ. Ефектът на топлата вода върху тялото също може да намали болката.

Четвърто, използвайте позитивно мислене, като визуализиране на това, което обичате. Вместо да се фокусирате върху болката, затворете очи и се опитайте да се разсеете с нещо приятно.

И все пак, ако болката не минава или се появява периодично за дълго време – не се колебайте и се консултирайте с лекар. Симптомите на много хронични заболявания могат да бъдат толерирани известно време, но постепенно състоянието ще се влоши. Така могат да се развият и сериозни усложнения.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *