Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Недоспалият шофьор е по-опасен от пияния

Публикувано е сензационно проучване за пътнотранспортните произшествия

шофьор

Учени са установили, че шофирането, ако човек е спал по-малко от 5 часа, е също толкова опасно, колкото и в нетрезво състояние.

Според една от последните статистики за шест месеца в България са станали 562 катастрофи с пияни шофьори. А причината за други 20 процента от произшествията е умората на водачите – те или са седнали зад волана без достатъчно сън, или са пътували на голямо разстояние без почивка. В същото време, пияните шофьори могат да бъдат наказани, докато вторите – тези, които са заспали докато са шофирали, не са били санкционирани (поне не и онези, които са останали живи). Факт е, че най-лошите челни катастрофи се случват, когато уморен шофьор заспи зад волана и „скочи“ в насрещната лента.

Учените смятат, че е необходимо обществото да се бори с шофирането в уморено или полузаспало състояние също толкова енергично, колкото и с шофирането в нетрезво състояние

Наскоро първото завършено проучване, което изследва връзката между безопасното шофиране и качеството на съня беше публикувано в списание Nature and Science of Sleep. Учените са анализирали 61 научни статии на тази тема. Сериозният набор от данни включвал, наред с други неща, резултатите от експериментални изследвания, по време на които беше използвано специално оборудване за „шпиониране“ състоянието на водача. Например, оборудването записа някои показатели за ефективност при шофиране:

1. Колко често автомобилът е напускал лентата (изпреварването с включен мигач не се брои).

2. Резки движения на волана – често това се случва, когато невнимателен (позаспал) шофьор криволичи, за да избегне инцидент.

3. Аварийно спиране, при което водачът не е забелязал навреме приближаващата кола или препятствие.

След това данните били сравнени с информация за това как шофьорът е спал предния ден.

Резултатът обрисува следната картина:

– Ако преди пътуването водачът не е спал предписаните 8 часа (това е стандарт за качествена почивка), а по-малко от 7 часа, тогава вероятността да попадне в инцидент се увеличава с 30 процента.

– Ако сънят на шофьора продължил 5 часа, вероятността от инцидент се удвоява.

– Не сте спали изобщо през нощта или сте спали 2-3 часа? Все едно карате пияни.

Същият ефект се получава, ако човек не е спал 17-19 часа преди дълго пътуване. Това състояние може да се сравни с усещанията на някой, който е „вкарал“ няколко бири, преди да седне зад волана. Координацията се губи, а реакцията на пътните знаци и сигнали изчезва.

Как шофирането в състояние на сънливост се сравнява с шофирането в нетрезво състояние?

Макар и да не са идентични, шофирането в сънливо и шофирането в нетрезво състояние имат някои прилики и се считат за еднакво опасни. И двете условия забавят времето за реакция и влияят на бдителността и вземането на решения. В други контролирани проучвания, при които изследователите са успели да измерят степента на лишаване от сън, шофирането в нетрезво състояние и шофирането в състояние на сънливост водят до подобен брой (и подобни по тежест) катастрофи.

Алкохолното опиянение води до проблеми със зрението, възприятието за дълбочина и способността за преценка на скоростта. Пияните шофьори често са импулсивни, без задръжки и прекалено уверени, което води до рисково шофиране. За разлика от това, умората засяга най-вече способността ни да останем бдителни на пътя и да реагираме по подходящ начин. Това може да бъде особено опасно в ситуации, които изискват бързи рефлекси за избягване на катастрофа.

След около 18 часа будуване, ефектите върху времето за реакция, бдителността, многозадачността и координацията око-ръка са сравними със съдържание на алкохол в кръвта от 0,05%.

След 20 часа недоспиване, сънливите шофьори са увредени до ниво, равно на 0,08% съдържание на алкохол в кръвта.

След 24 часа без сън, увреждането е еквивалентно на съдържание на алкохол в кръвта от 0,1%.

Дори краткосрочното лишаване от сън може да причини опасни увреждания на способността за шофиране. Едно проучване на Foundation for Traffic Safety установи, че сънят между пет и седем часа на нощ удвоява риска от катастрофа, докато сънят под пет часа го утроява.

Рискови фактори за шофиране в недоспало състояние

Сънливото шофиране е най-вероятно да се появи между полунощ и 6 сутринта, или в късния следобед, когато на повечето хора естествено им се доспива. Шофирането по монотонен път или без придружител може да увеличи вероятността от заспиване и последвала катастрофа.

Шофирането без сън обикновено се среща при хора, които са спали по-малко от шест часа:

• тези, които страдат от сънна апнея или други нарушения на съня;
• млади шофьори;
• хора, които са употребявали алкохол или приемат определени лекарства;
• работници на смени;
• професионални шофьори.

Какво може (и трябва!) да се направи, за да не се случват катастрофи заради заспали шофьори?

Изследователите смятат, че в началния етап трябва да се забрани шофирането по пътищата, ако човек е спал по-малко от 4 часа през нощта.

Възниква въпросът как може да се контролира това? С пияните шофьори всичко е ясно. Но, как се определя степента на умора? Какъв е начина да се разбере, че някой е недоспал и е седнал зад волана?

Днес има няколко начина. В Германия например, условията на работа на шофьорите на камиони се контролират със специално устройство – тахограф. Според правилата след 4,5 часа зад волана е необходима задължителна почивка. Ако шофьорът продължи да кара, рискува да получи сериозна глоба от няколко хиляди евро.

Но, как се процедира с армията от хора, които карат личен автомобил? Явно, засега, съвестта остава най-добрият стопер. Както и чувство за отговорност за съдбата на пътниците – тези до вас, зад вас и пред вас.

Източник: www.sleepfoundation.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *