Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Раздялата с любим човек оставя следи в тялото

Учените откриха начини, чрез които да си помогнете след любовна драма заради любим човек

любим човек

Сигурно знаете от личен опит, че преживявате разпада на връзката с любим човек не само емоционално, чрез тъга, безпокойство, гняв, но и телесно. Разбитото сърце сигнализира чрез различни симптоми на стрес, твърдят учените. Пандемията от COVID-19 помогна на изследователите да подходят към въпроса за любовта и отношенията между половете по нов начин, тъй като бяха налични нови свежи данни за научния анализ на любовните драми.

1. Гадене и загуба на апетит като симптом на разбитото сърце

Професорът по психология и неврология Марк Лиъри от университета Дюк смята, че раздялата с любим човек може да се преживее като вид шокова реакция, особено ако е настъпила неочаквано. Преживяването включва две типични реакции, провокирани от стреса – „бий се или бягай“, както се случва, когато много ни е страх от нещо. Човек буквално е „на ръба“: кръвта образува топка в стомаха и след това сякаш изведнъж се разпръсква към мускулите на ръцете и краката.

Спортът може да помогне за облекчаване на ненужния стрес. Някои от най-добрите практики са аеробните, според учени от Харвардското училище по медицина.

Списъкът с аеробни дейности е обширен. Можете да изберете такива, които са по силите ви и са по ваш вкус:

– Джогинг;

– Периоди на бързо ходене по време на разходка;

– Плуване;

– Елиптични тренажори;

– Танци;

– Тенис;

– Гимнастика (аеробика).

Упражненията се изпълняват не за постигане на някакви олимпийски рекорди, а с относително ниско темпо, с продължителност в началото 15 минути. След като се достигнат 20-30 минути тренировка пулсът се удвоява, кръвта се насища значително с кислород и метаболизмът се подобрява. По този начин е по-лесно да се преживее раздялата с любим човек.

Марк Лиъри

ВАЖНО! Тренирайте всеки ден. Започнете с малко минути и леко натоварване и постепенно усилвайте темпото и времето.

2. Трудно заспиване

Краят на любовната връзка може да доведе до нарушения на съня. Това се дължи на повишеното ниво на хормона на стреса кортизол, което не ви позволява да спите пълноценно и да стигнете до етапа на дълбок сън.

Но и тук има варианти за корекция на тази последица от любовната драма, според науката.

Може да помогне :

– График за сън – редовно лягане всяка вечер;

– Отказ от кофеин вечер;

– Приятни бани преди сън;

– Храни, съдържащи мелатонин, серотонин и витамин D (мазна риба, особено прясна морска риба, череши или черешов сок).

3. Кожата жадува за допир

След раздялата ни липсва не само подкрепа, усещане за надеждно рамо, на което да се опрем, но и нежност – докосването на любим човек. Според Кори Флойд, психолог от университета в Аризона, човек се ражда с нужда от докосване и получава първото телесно преживяване на любов, комфорт и ласка чрез ръцете на майката. Ето защо, когато дълго време не усещаме докосването на любим човек, това може да доведе до повишено напрежение и умора, и дори да отслаби имунната система.

Приятният релаксиращ масаж може да ви помогне да си доставите телесна радост.

Кори Флойд

4. Възпаление на кожата след раздялата с любим човек

Стресът, причинен от психологическата болка, може да накара мастните жлези и кожните клетки да работят в особен режим. Оттук и акнето по лицето, като „подарък за сбогом“ от любимия човек.

Времето след разлъката изисква да минете в режим на повишена грижа за себе си. Затова преживяването от края на връзката определено не трябва да се отрази на посещенията ви при козметичката, нито да се откажете от любимите процедури и адекватна грижа за кожата.

5. Психолози и когнитивни невролози сравняват реакцията на нашия мозък към раздялата с „отдръпване“

В такова състояние отчаяно ни липсва допамин – невротрансмитер, който играе голяма роля в усещането за удоволствие. С течение на времето обаче мозъкът ще се адаптира. Духовните рани ще заздравеят, ако проучите причината за любовния провал и откриете стойност в миналите връзки. Така ще преминете от биологията и телесните реакции към сферата на емоциите и тяхното правилно тълкуване. Ще придобиете и сили да издържите всякакви неприятности и драми, както и смисъл да вървите напред, към нова любов.

Източник: www.everydayhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *