Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Росен Калпачки: На всеки 10 мин. един човек получава инсулт

Инсулт или мозъчна атака се случва, когато притокът на кръв към мозъка спре. Това е извънредна и животозастрашаваща ситуация

инсулт

В предаването “Тази събота” по bTV доц. Росен Калпачки, ръководител на клиниката по Нервни болести към болница “Света Анна” в София обясни колко важни са първите признаци на инсулт.

Инсултът се причинява, когато притокът на кръв към мозъка е спрян или нарушен. Най-често това се случва поради наличието на кръвен съсирек. Но, този съсирек не се появява от нищото. Лошите навици, липсата на дневен режим, както и големите количества бърза храна и алкохол, обездвижване и малко сън могат да допринесат за образуването на съсирек. А за това е нужно време. Съсирекът не се появява за една нощ.

Пропуснатите профилактични прегледи и неглижирането на здравето също трябва да се прибавят към причините за появата на инсулт

Мозъкът се нуждае от постоянен приток на кислород и хранителни вещества, за да работи добре. Ако кръвоснабдяването бъде спряно дори за кратко време, това може да причини проблеми. Мозъчните клетки започват да умират само след няколко минути без кръв или кислород, уточни доцентът..

“Много хора решават, че инсултът не се отнася за тях, а за другите. Младите и активните хора са по-защитени от мозъчен удар. Проблемът обаче е, че първите симптоми на инсулт самият пациент рядко ги усеща веднага. Голяма е ролята на хората, с които живее, защото те ще забележат симптомите”, смята доц. Калпачки.

Възможността да забележите ранните предупредителни признаци може да промени всичко за вас или за ваш близък. Всеки трябва да запомни най-честите предупредителни признаци за инсулт и колко важна е бързата реакция:

• Увиснало лице (ако помолите човек да се усмихне, то ще бъде изкривено или усмивката ще бъде едностранна);
• Слабост на ръцете или изтръпване (ако го помолите да си вдигне и двете ръце, едната ще падне по-ниско от другата);
• Проблеми с говора, като неразбиране или затруднено повтаряне на изречение;
• Веднага се обадете на Бърза помощ.

Доц. Калпачки подчерта, че има и някои други възможни симптоми, за които също трябва да се внимава:

• Внезапно, силно главоболие;
• Внезапно замайване, загуба на равновесие или координация;
• Загуба на зрение или промени в зрението на едното или двете очи, което обикновено също се случва внезапно;
• Чувствате се объркани или имате проблеми с разбирането на неща, които обикновено са лесни за вас;
• Изтръпване или слабост на едната страна на тялото (или в едната ръка или крак).

Признаците на инсулт често се появяват внезапно, но това не означава, че няма да имате време да действате. Някои хора ще изпитат симптоми като главоболие или изтръпване няколко дни преди да получат сериозен инсулт. Лекарят цитира проучване, според което 43% от пациентите с инсулт са имали симптоми на микро инсулт до седмица преди да получат тежък инсулт.

Рискови фактори и кой е изложен на инсулт

 

Рисковите фактори са високо кръвно и околната среда – мръсният въздух, изтъкна доц. Калпачки. Доцентът допълни, че ако 45 000 души на година получават инсулт, то това означава, че на всеки 10 мин. един човек бива покосен от инсулт. Тъжна статистика, заради която си струва човек да направи ревизия на начина, по който се грижи за здравето си.

Защото рисковите фактори за инсулт, могат да бъдат променени, лекувани или управлявани медицински:

• Високо кръвно налягане. Кръвно налягане около 140/90 или по-високо може да увреди кръвоносните съдове (артерии), които доставят кръв към мозъка.

• Сърдечно заболяване. Сърдечните заболявания са вторият най-важен рисков фактор за инсулт и основната причина за смърт сред преживелите инсулт. Трябва да се отбележи, че сърдечните заболявания и инсултът имат сходни рискови фактори.

• Нарушен сърдечен ритъм. Някои видове сърдечни заболявания могат да повишат риска от инсулт. Наличието на неравномерен сърдечен ритъм (предсърдно мъждене) е най-мощният и лечим сърдечен рисков фактор за мозъчен удар.

• Сърдечни структурни аномалии. Увредените сърдечни клапи могат да причинят дългосрочно (хронично) сърдечно увреждане. С течение на времето това може да повиши риска от инсулт.

• Диабет. Хората с диабет са изложени на по-голям риск от инсулт, отколкото онези, на които не им се налага да лекуват диабет.

• Пушенето почти удвоява риска от исхемичен инсулт.

• Дългогодишен прием на противозачатъчни хапчета (орални контрацептиви).

Някои рискови фактори могат да бъдат забелязани навреме, ако човек редовно прави профилактика и необходимите изследвания

Такива са:

• Висок брой червени кръвни клетки. Значителното увеличение на броя на червените кръвни клетки сгъстява кръвта и прави съсиреците по-вероятни. Това повишава риска от мозъчен удар.

• Висок холестерол и липиди в кръвта. Високите нива на холестерол могат да допринесат за удебеляване или втвърдяване на артериите (атеросклероза), причинено от натрупване на плака. Плаката е натрупване на мастни вещества, холестерол и калций. Натрупването на плака от вътрешната страна на стените на артериите може да намали количеството кръвен поток към мозъка.

И не на последно място – за инсулта можем да сме виновни и ние самите, подчерта доцента

• Липса на физическа активност. Заседналия начин на живот може да причини диабет, високо кръвно налягане и други здравословни проблеми.

• Затлъстяване. Ако човек не се движи достатъчно и в едно с това се храни нездравословно може да си докара не само инсулт, но и инфаркт.

Злоупотреба с алкохол. Повече от 2 питиета на ден повишават кръвното. Зависимостта към алкохола е един от преките пътища, които водят до инсулт.

Има и рискови фактори за инсулт, които не могат да бъдат променени

• Напреднала възраст. За всяко десетилетие от живота, след навършване на 55-годишна възраст, шансът да получите инсулт се увеличава повече от два пъти.

• Пол. Инсултът се среща по-често при мъжете, но повече жени, отколкото мъже, умират от инсулт.

• История на предишен инсулт. Има по-висок риск от втори инсулт, след като човек вече е преживял един.

• Наследственост или генетика. Вероятността от инсулт е по-голяма при хора с фамилна анамнеза за мозъчен удар.

• Температура, сезон и климат. Смъртните случаи от инсулт настъпват по-често при екстремни температури.

• Социални и икономически фактори. Има някои доказателства, че инсултите са по-чести сред хората с ниски доходи.

Доцент Калпачки подчерта, че е изключително важно цялото ни общество да бъде подготвено. Знанието за инсулта може да направи лечението му по-успешно.

Източник: btv.bg

Неврохелт плюс
Неврохелт Плюс се препоръчва при проблеми с паметта и концентрацията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *