Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви лоши навици ще доведат до невроза и сколиоза

Лекари обясниха защо е опасно да се прегърбвате, да седите с кръстосани крака и да гледате постоянно в телефона

невроза

Всеки ден правим нещо вредно за здравето: спим малко, храним се лошо и дори седим по грешен начин! Но по-важното е, че всичко изброено по-горе може да се коригира, ако разберем какво правим погрешно.

Руски експерти обясняват кои опасни позиции на тялото могат сериозно да навредят на здравето: д-р Сергей Бубновски, кинезитерапевт и д-р Виктор Кос, невролог.

Д-р Сергей Бубновски

1. Прегърбвате се, докато седите на маса или бюро

Как това може да ви навреди?

Променя се натоварването на междупрешленните стави, увеличава се гръдната кифоза (т.е. появява се видимо изкривяване в цервикалната област), съществува риск от микротравми на кръвоносните съдове и нервните окончания. Най-често това води до главоболие, болки във врата и гърдите.

Какво да правите

Като начало се научете как да седите правилно: раменете са изправени, шията е изпъната, долната част на гърба – напълно прилепва върху облегалката на стола. Разстоянието до екрана трябва да бъде 50-75 см. Краката стоят прави, под ъгъл не 90, а 100 градуса, тоест леко избутани към масата. Хълбоците са успоредни на пода. Важно е да има достатъчно място за ръцете върху плота на масата или бюрото. Те в никакъв случай не бива да висят.

Д-р -р Виктор Кос

Правете почивка на всеки час поне 10 минути. Трябва да се разходите, да се разтегнете. Ако работите от вкъщи, направете минутен планк, 5-10 лицеви опори от маса или дори от стена, ако от пода ви е трудно.

В идеалния случай купете си специална балансираща подложка за стола: тя няма да ви позволи да се прегърбвате. Освен това такава облегалка помага да поддържате правилната поза.

2. Гледате телефона през повечето време

Как може да навреди това?

Физиологичните извивки в шийния отдел на гръбначния стълб започват да се променят. Натоварването на мускулите и съдовете на шията се увеличава, може да има компресия на нервните окончания. Следователно, шията и главата започват да болят, заради прищипаните съдове.

Какво да направите

Веднъж на всеки 15 минути се откъснете от телефона (таблета) и много плавно наклонете главата наляво, надясно и напред. Избягвайте резки движения, за да не провокирате микротравми.

3. Предпочитате позицията с кръстосани крака

Как може да ви навреди това?

Колкото по-дълго и по-често седите в това положение, без да сменяте краката, толкова по-голяма е вероятността от проблеми с таза, нарушения на физиологичните извивки на гръбначния стълб и висок риск от притискане на нервните окончания. И най-важното – развитието на разширени вени заради натиска върху крака, който е отдолу.

Какво може да се направи?

Едва ли някой може да го отрече – позата е красива и много съблазнителна, както ако жена е кръстосала красивите си крака, така и ако същото е сторил и някой съблазнителен мъж. Но все пак, вслушвайте в сигналите на тялото – ако усетите, че краката ви започват да изтръпват, сменете позицията.

Препоръчително е на всеки половин час да ставате и да се разхождате, дори да правите леки наклони, за да се раздвижи кръвта. Също така ще ви помогне ако си изградите навик да се изкачвате и слизате по стълби.

4. Спите по корем

Какви опасности крие това?

Поради факта, че лежите по корем, извивката на шийните прешлени става по-изпъкнала, а извивката в долната част на гърба и гръдната област става по-малка (сплескана). Поради това може да се събудите сутрин със силна болка в гърба и врата. Възможна е дори микротравма на гръбначния стълб.

Как да поправите това?

Ако не може да се отървете този от лош навик, вземете си добър ортопедичен матрак и възглавница, които правилно разпределят натоварването върху прешлените.

5. Носите чантата на едното рамо през цялото време

Как ще ви навреди?

Сколиозата може да се развие при деца, а възрастните могат визуално да „отпуснат“ едното рамо.

Какво да се направи?

Очевидно: носете чантата на различни рамене. Изберете чанти с широки презрамки, така товарът ще се разпредели по-равномерно. И е по-добре да започнете да свиквате с раниците, ако проблемът стане очевиден.

6. Носите високи обувки или такива с твърде равни подметки

Какви здравословни проблеми може да предизвика това?

Всякакви неортопедични обувки могат да причинят проблеми със ставите на крака и връзките около глезена и стъпалото. Може и да е странно, но краката са пряко свързани с главата – ако някъде там долу нещо стиска и е неудобно, кръвообращението се нарушава и главата започва да боли.

Ако постоянно носите токчета, това може да наруши не само стойката ви. Целият натиск се прехвърля към пръстите на краката и коленете, бедрата автоматично се навеждат напред, а тялото – назад. Това изобщо не е нито физиологично, нито естествено. Лигаментите и ставите, включително междупрешленните, изпитват напрежение и прекомерен натиск.

И ако си мислите, че само токчетата са вредни, тогава пълното им отсъствие (например при обувките тип „балеринки“) също не е за предпочитане. Ортопедите – лекари, които се занимават с проблеми с краката – са доказали, че равните обувки са още по-вредни. В такива обувки способността на стъпалото да поема удари от земята пада драстично. Няма да можете и добре да се отблъснете с пръсти. В резултат на това походката се променя значително, а ставите, връзките и мускулите се претоварват прекомерно.

Как да се тушират тези вреди?

Прибирайки се у дома, направете масаж на краката (има дори специални масажни „вани“ за дома, включително и за хидромасаж). Или можете просто да ги поставите в хладка вода със сол за 10 минути. След това направете едно лесно, но ефективно упражнение – търкаляйте топка, опитайте се да вземете малки предмети с пръстите на краката – например молив.

Ще се изненадате, но след като направите тези елементарни процедури, ще почувствате, че умората отстъпва, дори главоболието изчезва. В крайна сметка, на краката има много нервни окончания, а гимнастиката подобрява микроциркулацията и помага на кръвта да се насити с кислород.

Изберете подходящи обувки. Най-добри за хора от всяка професия, но особено за онези, които прекарват много време на крак, са такива, които имат малко токче (около 3-4 сантиметра), доста широка и стабилна пета.

ВАЖНО

Какво може да крие болката в гърба

Ако гърбът боли не поради неправилна стойка, а сам по себе си, и в същото време почти няма ефект от болкоуспокояващите, това може да е признак на сериозно заболяване. Или да е проблеми с други органи: болката между лопатките може да сигнализира за проблеми в сърцето, бъбреците се „усещат“ в долната част на гърба, а стомахът или жлъчният мехур изпращат болката в гръдната област.

Болките в гърба могат да сигнализират за прекомерно нервно напрежение и дори депресия – поради тях се намалява производството на серотонин, хормона на радостта, който действа като болкоуспокояващо. Съответно, прагът на болката намалява.

Освен това постоянната болка в гърба може да показва нарастващ тумор или дори метастази… С други думи, важно е да разберете причините за това, а не да пиете болкоуспокояващи с шепи.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *