Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

…Докога астмата ще мъчи хиляди деца?!

През последните години броят на малчуганите, проявяващи признаци на това заболяване, е нарас­нал значително. Както показва статистиката, 150 хиляди български деца страдат от астма. Лекарите алармират: родителите трябва добре да познават ранните симптоми на заболяването и своевременно да се обърнат към специалист за назначаване на подходящо лечение.

Заболяването протича на тласъци (пристъпно), симптомите се проявяват внезапно, предимно нощем, В някои случаи се открива връзка с определени обстоятелства, като даден сезон контакт с някакъв алерген. Някои фактори, като физическо усилие, раз­лични! емоционални със­тояния (дори и в кърмаче- ска възраст), тютюнев дим, различни инфекции могат да провокират астматичен пристъп.’ Според направени наско­ро проучвания, сред мом­четата на възраст до 10 години заболяването се среща по-често. При децата над 10-годишна възраст, астмата се среща по-често при мо­мичетата. През послед­ните години-.се отчита тревожна статистика за постоянно нараства­не броя на заболелите деца в световен мащаб, това съответства на общата тенденция за увеличаване на алергични те заболявания.

ЧЕСТО ЛИ СЕ СРЕЩА ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ?

Да, астмата е много често заболяване сред децата, макар че поняко­га трудно се разпознава. Причината е в това, че симптомите й невинаги се различават от симптомите на обичайните инфекциозни заболявания на дихателните пъти­ща. В повечето случаи става дума за алергична астма. Децата развиват астматични симптоми след контакт, с живот­ни т котки, кучета, коне, рибки, морски свинчета и пр. Сезонните оплаква­ния насочват за наличие на алергия към полените. При много от астматич­но болните деца може да се установи алергия към домашен прах или акари. Съществува и голям процент наследствено предразположение към алергиите. Във възрас­тта на децата до една година най-голямо значе­ние имат хранителните алергени, най-силен от които е кравето мляко.

ВНИМАНИЕ!

Когато децата са между 4 и 7 години, инфекциозни, хранителни и битови алергени са главните причини за обостряне на алергични заболявания, между които алергичният ринит и астмата. Децата на пушещи вкъщи родители са по-силно застрашени от възникването на алергии. В тези случаи след вирусна инфекция на ди­хателните пътища рискът за развитие на астма значи­телно се увеличава. Трябва да имаме предвид също и това, че болестта може да намали физическите възможности на децата и така да повлияе на самочувствието им. При из­вестна част от астматично болните деца с настъпването на пубертета спират и оп­лакванията.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *