Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Акари в дома

Какво са всъщност акарите?
Акари са малки буболечки, които живеят в дома си. Те са с дължина от 1/100-тна от инча, което е по-малко дори от точката, в края на това изречение. Акарите се хранят от човешкия пърхот и на домашните любимци (мъртви кожни клетки във въздуха и върху повърхности в домовете ни), и техните отпадъците са основен причинител на алергии и астма. Симптомите на този вид алергия включват кихане, хрема, сърбеж в носа и запушване на носа. Ако имате астма, акарите може да причинят хрипове и съответно нужда от повече лекарства за астма. Може да имате повече симптоми на астма през нощта, когато сте в леглото, което основен дом на акарите. Намаляване на броя на малките твари в дома е важна стъпка, ако вие или някой в семейството ви има алергии или астма.

Акарите обичат топли, влажни зони, пълни с прах. Възглавници, дюшеци, килими и мебелите са страхотни за тях места за живеене. Почистването на всяко едно от тези места може да направи истинска промяна в броя на акарите в дома ви.

Какво мога да направя първо?
Започнете от спалнята. Повечето от акарите в дома ви живеят в матраците. Поставете плътна на тъкан покривка, която е и прахозащитена, на вашия матрак. Перете си чаршафите и завивките в много гореща вода всяка седмица. Водата, използвана за измиване на чаршафи и одеала трябва да е 60 ° С до 80 ° С. Тупайте възглавницата си през ден или поставете прахозащитна междина калъфка върху нея. (под калъфката на чаршафа).

Вашата спалня трябва да има паркет, плочки или линолеум, вместо килим. Акарите могат да растат бързо в килимите. Ако трябва да използвате килим, не го поставяйте върху бетон, защото топлото пространство между килима и бетона е добро място за акарите.

Какво друго мога да направя?
Почистването на килимите и тапицериите всяка седмица може също да помогне. Прахосмукачки с високоефективни филтри поемат повече акари, но дори и стандартните помагат. Пластмасови или дървени мебели, които не разполагат с подплънки също може да помогнат за поддържане ниския броя на акари в дома. Тъй като акарите обичат топли, влажни места, поддържайте ниска влажност в дома си с помощта на влагоуловители или климатик. Специални въздушни филтри също могат да помогнат за намаляване на домашния прах във въздуха.

Използвайте влажна кърпа или парцал ежеседмично, за да забърсвате повърхности, където може да се събира прах. Това включва плотове, рафтове и первазите. Ако вашите деца имат алергии, уверете се, че купуват плюшени играчки, които можете да сложите в пералнята.

Може ли лекарствата за алергия да помогнат?
Продаваните без рецепта лекарства са на разположение в помощ на контрола на вашите симптоми на алергия.

Антихистамини като дифенхидрамин (търговско име: Benadryl) цетиризин (търговско име: Zirtec) и лоратадин (търговско име: Claritin) спомогaт за намаляване на кихането, хремата и сърбежа от алергии. Те са по-полезни, ако ги използвате, преди да сте изложена на алергени.

Някои антихистамини може да предизвикат сънливост и сухота в устата. Други са по-малко вероятно да предизвика тези странични ефекти, но някои от тях изискват рецепта. Посъветвайте се с вашия лекар, кой вид е най-добър за вас.

Деконгестанти, като псевдоефедрин, и фенилефрин (Sudafed), помагат за временното облекчаване на запушен нос от алергия. Деконгестанти има в много лекарства като хапчета, спрейове за нос и капки за нос. Най-добре е да се използват за кратко време. Спрейовете и капките за нос не трябва да се използва за повече от 3 дни, защото може да станете зависими от тях. Това ви кара да се чувствате още по-зле, когато се опитате да се откажат от използването им.

Ако имате високо кръвно налягане, не забравяйте да се консултирайте с вашия лекар преди да започнете да приемате деконгестант. Деконгестанти могат да повишат кръвното налягане.

Натриев кромогликат е назален спрей, който помага при предотвратяването на реакция на организма към алергени. Натриев кромогликат е по-полезен, ако го използвате, преди да сте изложени на алергени. Може да отнеме 2-4 седмици преди лекарство да започне да работи.

Ако ви е трудно да контролирате симптомите си, вашият лекар може да ви даде рецепта за лекарства за алергии, като например:

• Антихистамини с удължено действие (една марка име: Clarinex)
• Кортикостероиден спрей за нос (една марка име: Flonase)
• Левкотриеновия инхибитор Montelukast (една марка име: Singulair)

Ако тези лечения не вършат работа, вашият лекар може да ви предложи инжекции. Те могат да помогнат на тялото ви да се преборят с алергията от акари и домашен прах.

Ако акарите ви причиняват по-остри астматични симптоми или ако вземете повече от лекарствата си за астма от обикновено, не забравяйте да се консултирайте с вашия лекар. Той може да иска да преминете към ново лекарство, което ще има по-добър контрол над симптомите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 4 до “Акари в дома

  1. Pingback: Как да почистваме завесите и чаршафите? | ПО-КРАСИВИ

  2. Pingback: Лесни идеи да предпазим здравето си у дома – акарите | Лекува нет

  3. Pingback: За сезонните алергии… | Лекува нет

  4. Pingback: …Докога астмата ще мъчи хиляди деца?! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *