ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е страх от земетресение и как да го контролираме

Има стотици хиляди фобии и сеизмофобията е една от най-често срещаните, особено ако човек живее в сеизмично опасна зона


Ако скоро се е случило голямо земетресение, твърде вероятно е много хора да преживеят кратък епизод на сеизмофобия. Вероятността е още по-голяма, ако земетресението е отнело хиляди човешки животи и е причинило огромни материални щети в съседен град или държава.

Думата „сеизмофобия“ произлиза от гръцки. „Сеизмо“ означава глад, земетресение или война, а „фобос“ е гръцкия бог на страха. Определя се като екстремен, често ирационален страх от земетресения.

Участвайте в кампанията за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция. Всеки може да дари! Изпратете SMS на кратък номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори.

До известна степен всички се страхуваме от земните трусове. Земетресението е природно бедствие, върху което човек няма контрол. То причинява огромни разрушения, отнема животи и имущество. Ако човек има екстремна сеизмофобия, тя ще пречи на нормалното протичане на ежедневието му. В едно със страхът от трусове, може да се появяват и други фобии като агорафобия (страх от невъзможност за бягство), танатофобия (страх от смъртта) или дори страх да не бъдат хванати в капан или погребани живи (тафефобия).

Причини за сеизмофобия – страх от земетресение

Хората, живеещи в земетръсни зони, са най-склонни да развият този изключителен страх от земетресения.

Земетресенията са неудържими природни бедствия. Повечето хора, които са в близост до земетръсни зони, имат страх, че следващият трус може да бъде огромен, причинявайки масово унищожение на движима или недвижима собственост и дори да погуби живота им.

При повечето сеизмофобични индивиди страхът произтича от ужасно минало, като например преживяно земетресение.

Това може да предизвика ужас от земетръс за цял живот

Също така, този страх може да разклати както емоционалното, така и физическото здраве на онези, които четат или гледат новинарски репортажи за земетресения, при които хора остават в капан под развалините в продължение на дни или дори седмици. Такива новини са в състояние естествено да накарат тревожните хора да развият изключителен страх от земетресения.

В наши дни има все повече съобщения за земетресения, случващи се с по-голяма честота и сила. Хората, които се страхуват от края на света или Апокалипсиса, често свързват тези събития. Те вярват, че земетресенията са част от начина на природата да елиминира всичко, което човек е постигнал до момента.

За вярващите в подобни конспирации, земетресенията са начин Земята да се облекчи от ненужния товар

При земетресението в Япония, имаше други големи последствия (под формата на цунами и повреда на ядрени реактори). Това от своя страна доведе до страх от радиация или замърсяване на храната.

Симптоми на страх от земетресение

Сеизмофобията е вътрешно безпокойство и в зависимост от степента на страха може да има различни симптоми. Някои от тях включват:

• Сърцебиене;
• Бързо или плитко дишане (хипервентилация);
• Желание у човека да избяга или да се скрие;
• Фобията може да го накара дори да плаче или да крещи при мисълта за земетресение;
• Сухота в устата;
• Световъртеж;
• Стомашно-чревен дистрес;
• Гадене;
• Главоболие и др.

Заради фобията човек може да положи големи усилия, за да планира маршрут за бягство в случай на земетресение. Възможно е дори да похарчи огромни суми пари за обезопасяване на своя дом, висящи шкафове, саксии и т.н., за да предотврати падането им. Поведението, в някои случаи, е близко до онова, което кратко наричаме ОКР (обсесивно-компулсивно разстройство).

Повечето хора с такава фобия постоянно живеят със страх от земетресение. Това се отразява и на начина им на живот, като дори компрометира отношенията им с техните близки, приятели и колеги.

Флор Гил Бернал

Флор Гил Бернал, специалист в катедрата по психология в Ибероамериканския университет в Мексико, уверява, че има няколко вида реакции след земетресение:

• Стрес: преодолява се почти веднага.

• Остър стрес: вниманието намалява, съзнанието е замъглено, появяват се моментна амнезия, дезориентация, тремор, агресивност и безпокойство, които могат да продължат от няколко часа до четири седмици.

• Посттравматичен стрес: същите симптоми се появяват до месец след събитието (земетресението).

• Остър посттравматичен стрес: неприятни повтарящи се мисли, физиологични реакции (изпотяване на ръцете, тахикардия, стягане в гърдите или замайване) и поведенчески реакции (ограничения за работа, учене или извършване на каквато и да е дейност), повече от един месец след събитието.

Как да управлявате страха от земетресение

Експертите по психология предлагат серия от мерки, които могат да бъдат приложени по време и след земетресение:

По време на земетресение

• Приемете, че се страхувате. Приемете и, че това е естествена емоция и че е мотивирана от външен фактор;

• Признайте си, че не може да контролирате ситуацията;

• Избягвайте катастрофални мисли;

• Информирайте се само от надеждни източници;

• Намерете безопасно място.

След земетресение

• Говорете за това, което чувствате и преживявате;

• Избягвайте претоварването с информация;

• Прекарвайте повече време със семейството;

• Правете неща, които ви помагат да изчистите ума си;

• Практикувайте техники за релаксация и физически упражнения.

Ако фобията пречи на ежедневието ви, говорете с професионален психотерапевт, който може да препоръча начини и средства за справяне с това безпокойство. Медикаменти могат да бъдат предписани като последна мярка в екстремни случаи. Техники за самопомощ като дълбоко дишане и ежедневна медитация в продължение на 10 минути също могат да помогнат на човек да се справи с пристъпите на тревожност.

Много съвременни терапии, включително когнитивно-поведенческа терапия, хипнотерапия, невро-лингвистично програмиране и т.н., могат да помогнат за преодоляване на сеизмофобията, като стигнат до нейните корени.

Източник: www.fearof.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *