ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Постоянно чувство за глад – 4 възможни причини

Винаги ли се чувствате гладни? Има няколко различни обяснения за това постоянно чувство на глад, което изпитвате.

постоянно чувство за глад

Минаха само два часа от последното ви хранене, но вече сте отново гладни? Ако този сценарий ви звучи познато, тогава е вероятно да попаднете в групата на хората, които са винаги гладни. Не всички хора с неутолимо гладуване имат проблеми с теглото, но със сигурност подобен „голям апетит“ е предпоставка за натрупване на нежелани килограми. И така, каква е причината за този колосален глад?

 

  1. Имате бърз метаболизъм

Някои жени се раждат с късмет и благодарение на гените си, имат бърз метаболизъм. Други тренират редовно и оформят мускулите, като по този начин ускоряват обмяната на веществата. Без значение колко бърз е метаболизмът на човека, истината е, че колкото по-бърз е метаболизмът, толкова повече гориво се нуждае. Бързият метаболизъм може да изгори между 100 и 400 допълнителни калории на ден. Това може да обясни нуждата от повече храна.

 

  1. Консумиранете прекалено много преработени храни

Преработени храни като бял хляб, бисквитки и дори купени от магазина сосове за салати повишават кръвната ви захар и също така рязко я карат да спадне. Ефектът е, че тези храни причиняват по-голямо чувство глад, колкото повече се консумират. Рафинираната захар е сред най-честите причини хората да се чувстват гладни през целия ден. Ограничете количеството пакетирана храна, която ядете и се придържайте към здравословни продукти.

 

  1. Хормонални промени

Много жени страдат от прословутия глад при ПМС, но други хормонални промени могат да предизвикат по-голямо желание за храна през всеки ден от месеца. Хипертиреоидизмът, известен също като свръхактивна щитовидна жлеза, е най-честата причина за постоянен глад.

Когато жлезата отделя повече хормони, отколкото трябва, жизнените функции на тялото се ускоряват и човек изгаря енергия по-бързо от предвиденото. Хипогликемията (постоянно ниска кръвна захар), както и преддиабетът и диабетът, също могат да причинят силен глад. Ако смятате, че имате някой от тези здравословни проблеми, най-добре е да се консултирате с лекар.

 

  1. Бъркате глада с апетит

Истината е, че някои хора не винаги са гладни, но въпреки това искат да ядат. Гладът е биологична нужда, а апетитът е психологическа потребност, която кара човек да желае определен вид храна и да я консумира. В идеалния случай гладът и апетитът трябва да се появят заедно, но това не винаги е така.

 

Съвети за справяне с постоянното чувство за глад

 

Има няколко прости препоръки, които ще ви помогнат да ограничите чувството за глад:

  • Яжте бавно, тъй като на стомаха са му нужни 20 минути да отчете, че е пълен.
  • Хапвайте ядки. Те са силни засищащи поради високото съдържание на протеини и фибри
  • Пийте повече течности. Често усещането за глад може да бъде притапено с течности.
  • Яжте по-често, но в по-малки количества. Вместо по 3 пъти на ден, може да пробвате да ядете по 6 пъти на ден, но в по-ограничени количества. По този начин няма да натрупвате повече калории, но няма да изпитвате постоянно чувство за глад.

Източници: https://www.getholistichealth.com; https://www.webmd.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *