Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отървете се от стреса за 3 минути: набор упражнения от Брус Лий

Методът, който Брус Лий измисли, няма равен на себе си


Първо, упражненията на легендарния Брус Лий изискват само три минути на ден. Второ, можете да ги изпълнявате навсякъде, по всяко време и при почти всякакви условия. В книгата си The Warrior Within канадският писател Джон Литъл подробно обяснява защо предложените движения са изключително полезни, въпреки своята простота. Смята се, че Джон Литъл е един от най-големите авторитети в света, по отношение на Брус Лий, неговите методи на обучение и философия.

Каква е ползата от упражненията на Брус Лий?

Ако се изпълняват правилно, ще можете да подобрите функционирането на вътрешните органи, да балансирате ума и жизненоважната вътрешна енергия Чи. Плавно, бавно, с фиксация, компресия и релаксация, упражненията засягат всички мускулни групи. Можете да преминете от просто към сложно, като постепенно увеличавате интензивността на експозицията.

Редовните практика ще помогне за укрепване на мускулите, връзките и сухожилията, ще подобри функционирането на сърдечния мускул и кръвообращението в краката.

Извършвайки движенията, ще се фокусирате върху определена част от тялото и по този начин ще се освободите от страничните мисли.

3-минутният комплекс от упражнения подобрява способността за концентрация и умствена релаксация. Коремното дишане (дълбоко вдишване през носа и издишване през устата с неподвижен гръден кош), а не гръдното, с което сме свикнали, използва целия обем на белите дробове. Упражненията на Брус Лий са от полза не само за физическото здраве: с тяхна помощ култивирате „вътрешния воин“, тоест увеличавате потока на енергията Чи и придобивате стабилен вътрешен мир.

Физическите упражнения имат благоприятен ефект върху централната нервна система

За да ги изпълните, трябва да се съсредоточите, да отвлечете вниманието от тревожните мисли, да се стремите към спокойствие. Състоянията на релаксация и напрежение се контролират от мозъка, който от своя страна активира централната нервна система. Работата на сърдечно-съдовата и дихателната система се подобрява, мускулите и костната тъкан се укрепват, състоянието на кожата се подобрява, летаргията изчезва.

Дишането трябва да е дълбоко, вдишванията и издишванията – бавни, спокойни и отпуснати, насочени към долната част на корема, която китайците наричат ​​„дан-тиен“. Равномерното и често дишане, включващо както диафрагмата, така и корема, подобрява кръвообращението чрез разширяване на коронарните артерии и ускорява метаболизма.

В собственото си обучение Брус Лий включва различни версии на изометрични упражнения (включително използването на тензиометри). Комплексът, който представяме тук, изглежда най-ефективен. Той включва четири лесни изометрични упражнения и две по-обикновени.

Най-хубавото е, че дори не е нужно да ставате от леглото, за да направите упражненията!

Можете да започнете с по-лесните, или с по-сложните, ако вашата физическа форма го позволява. В този случай се стремете към максимална компресия, напрягайки мускулите с цялата си сила. Ако сте някъде на половината път към съвършенството, стегнете ги колкото можете и задръжте в това състояние за определеното време.

Комплекс от упражнения

Брус Лий препоръчва на учениците си да изпълняват следния набор от статични упражнения всяка сутрин, преди да станат от леглото.

1. Разтягане на цялото тяло

Начална позиция: легнете по гръб. Изпънете максимално краката, опънете ръцете зад главата, като се стремите да се „издължите“ максимално. Задръжте позицията за три секунди, след което се отпуснете за две секунди. Повторете пет пъти. Общото време за изпълнение е 25 секунди.

2. Извиване на гърба

Начална позиция: легнете по гръб. Свийте коленете така, че прасците ви да докосват задната част на бедрата. Бавно повдигнете таза, натискайки леко с крака. Задръжте позицията за три секунди, след което се отпуснете за две секунди. Повторете пет пъти. Общото време за изпълнение е 25 секунди.

3. Компресия на мускулите на краката.

Бавно изпънете краката, доколкото можете, след това стегнете мускулите на бедрата. Задръжте напрежението за три секунди, след което се отпуснете за две секунди. Повторете дванадесет пъти. Общо време за изпълнение 60 секунди.

4. Свиване на коремните мускули

Стегнете максимално коремните мускули, сякаш ще се изхождате. Задръжте напрежението за три секунди, след което се отпуснете за две секунди. Повторете десет пъти. Общото време за изпълнение е 50 секунди.

За здравето и фитнеса трябва да обърнете внимание преди всичко на корема, смята Брус Лий. В едно интервю от началото на 60-те години той каза: „Силата ми идва от стомаха. Там е центърът на тежестта и източникът на истинска енергия.“

За хора, които искат да подобрят своята форма, Лий препоръча още две неизометрични упражнения за корем.

5. Усукване от легнало положение.

Начална позиция: легнало положение по гръб, краката са напълно опънати, ръцете са изпънати зад главата. Бавно повдигнете тялото и се опитайте да докоснете пръстите на краката с пръстите на ръцете. Задръжте така за кратко, след което се върнете в изходна позиция. Време за изпълнение 10 секунди. Повторете пет пъти.

6. Обратни коремни преси.

Начална позиция: легнете по гръб, изпънете ръце зад главата. Бавно повдигнете свитите крака нагоре и към гърдите. След като достигнете максималната възможна амплитуда, фиксирайте за кратко. Върнете се в изходна позиция. Време за изпълнение 10 секунди. Повторете пет пъти.

Общото време за изпълнение на упражненията е малко повече от 3 минути.

Тези упражнения няма да ви превърнат в здрав, мускулест и силен човек, какъвто беше Брус Лий. Трябва да е ясно, че той се занимаваше с бойни изкуства и поддържаше формата си с много и специални физически дейности. Изометричният комплекс обаче е проста и ефективна техника, която ще ви помогне да облекчите стреса и да поддържате тялото и ума в добра форма.

Източник: sourcesofinsight.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *