ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Матева: ”Шизофрениците у нас са около 70 000 души”

Трудното в те­рапията им е, че тези хора нямат съзнанието за бо­лест. Световният ден на шизофренията се отбе­ляза и със семинар, организиран от проф. Вихра Миланова, заедно с д-р Тодор Толев и д-р Теменужка Матева – шеф на Българската психиатрична асоциация и на психодиспансера в Русе. Заболяването се изявява с лудост, халюцинации, нарушения във функци­онирането, дължащо се на апатия и безразличие. Много от психично бо­лните, които страдат от мании или биполярно разстройство (редуване на превъзбудено и депресивно със­тояние) се мислят за известни хора – Брад Пит, Мадона, фолкпевицата Преслава…

„Младите момичета например се идентифицират с фолкпевици – гово­ри за част от пациентките си проф. Вихра Миланова. – Докато хората с мании смятат, че с лекота могат да направят какво ли не, мислят се за величия и исторически личности, то шизофрениците са вглъбени и тихи, очакващи да им се случи нещо лошо, все са нащрек дали някой не ги преследва“ – обяснява проф. Миланова. У нас има около 70 000 шизофреници, като половината се лекуват извън болница. А две трети от тях в ня­какъв период от живота си се нуж­даят от грижи в лечебно заведение. Трудното в терапията им е, че тези хора нямат съзнанието за болест. Затова не съдействат за лечението си. Обикновено след първия пристъп при над половината от пациентите следва двегодишен светъл период, т.е. без оплаквания.

„Един от 10 шизофреници се самоу­бива – заявява д-р Матева. – Българите с тази диагноза, които не са в спешно състояние, а и дадат съгласие, участ­ват в психосоциална рехабилитация. В психодиспансера в Русе шизофре­ници шият чаршафи, пижами, халати, правят предмети за украса и др. „Болният човек дава 100 % качество, но е по-бавен в работата си. Освен това е много организиран. Когато отиваме на екскурзии, нашите па­циенти винаги са навреме, ако някой закъснява, това сме ние – лекарският екип“ – добавя още д-р Матева.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Д-р Матева: ”Шизофрениците у нас са около 70 000 души”

  1. Pingback: Шизофренията къса ли връзката между емоциите и волята? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *