Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Азиатска центела

Centella asiatica syn. Hydrocotyle asiatica Apiaceae (сем. Сенникоцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Азиатско хидрокотиле, готу кола

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Цялото растение, листата

Отглеждане

Азиатската центела е тясно свързана с обикновеното хидрокотиле (Hydrocotyle vulgaris) и е по-далечен родственик на целината и магданоза. Тя е дребно, пълзящо, вечнозелено многогодишно растение, което се разпространява чрез ластуни като ягодите и теменужките. Ражда млади растения, които пускат корени в земята, като впоследствие се появява гъст килим. Отделните растения образуват приосновна розетка с бъбрековидни листа с дълги дръжки. Дребните цветове са събрани в съцветие под листата. Естественото местообитание на азиатската центела са влажните места в тропиците, но при култивирането й се е оказало, че тя е изключително устойчива и дори понася лека слана. Засейте я в широк плитък съд или покрай поток или езеро.

Местоположение – Обича богата, ронлива, влажна почва при лека сянка или изцяло на слънце.

Размножаване –  Размножава се чрез семена, но най-лесно се отглежда от вкоренени ластуни с поне едно младо растение.

Грижи – Поливайте редовно азиатската центела и почиствайте плевелите, като се уверите, че околните растения не я задушават. Листата умират през зимата, но се възстановяват през пролетта. Засадете през есента в саксии няколко млади растения, в случай че основното загине.

Болести и вредители –  Ако центелата се отглежда под покритие, се напада от листни въшки.

Събиране и съхранение –  Събирайте листата и ги използвайте пресни, когато са ви необходими. Сушете ги далеч от пряка слънчева светлина, като ги разстелите на тънък слой върху домакинска хартия. След това ги приберете в херметически затварящи се кутии за медицинска употреба и за чай. Освен това можете да изстисквате сока от листата и да го добавяте в малки количества към зеленчукови напитки.

Употреба в медицината

Centella asiatica. Използвани части: цялото растение, листата. Азиатската центела се употребява с лечебна цел от векове. Аюрведическите лечители я смятат за ефикасно средство за нервната система, с подсилващ и успокояващ ефект върху нервните и мозъчните клетки, подобряващо паметта и намаляващо тревожните състояния. Според китайската народна медицина билката забавя сенилността, удължава дълголетието и се справя с ревматоидни проблеми.

Проучвания относно локалното и вътрешното й приложение са установили впечатляващи резултати при лечението на рани и изгаряния, както и укрепването на вените, като се наблюдава забележително подобрение при разширените вени и други, свързани с тях проблеми.

За безопасната и правилна употреба на азиатската центела се консултирайте с лекар или със специалист билкар. Тя не се препоръчва при бременност или кърмене, освен ако не е назначена от специалист.

Любопитно:

Прочутото необичайно дълголетие на професор Ли Чун Йон, за когото се твърди, че починал на 256 години, се приписва на чая от тази билка за „дълъг живот“, която е ценена и в аюрведическата медицина.

Официални данни на китайското правителство сочат, че професор Ли Чун Йон – известен учен и билкар, бил роден през 1677 г. Според легендите той бил вегетарианец и използвал азиатска центела и женшен. Освен това всеки ден се разхождал енергично и бил спокоен и уравновесен човек (вървял със скоростта на гълъб, седял като костенурка и спял като куче). Когато починал през 1933 г., статия в „Ню Йорк Таймс“ го описала като мъж в разцвета на силите си, с изцяло съхранени зъби и коса. Той прекарал първите 100 години от живота си в изучаване и събиране на лечебни растения, а през останалото време изнасял лекции и посвещавал хората в тайните на билките и дълголетието.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *