Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гол сладник

Glycyrrhizia glabra Fabaceae (сем. Бобови)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Сладък корен, женско биле, сладник

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Корените

Отглеждане

Голият сладник има дълбока коренова система и представлява многогодишно тревисто растение, стигащо до 1,5 м височина. То се разпростира под земята чрез система от пълзящи корени. Над земята образува перести листа с по 9 до 17 яркозелени листчета и класовидни съцветия с дребни пурпурни цветове. Произхожда от Южна Европа и Югозападна Азия и се развива отлично по богатите алувиални равнини на Турция, която, заедно с Испания и Гърция, е основен негов доставчик. То е интересно за отглеждане в билковата градина. Сортове и видове Трите познати ботанически вида са: испански или италиански сладник (G. glabra var. glabra), руски сладник (G. glabra var. glandulifera) и G. glabra var. violaceae. Други растения c noдобно приложение са уралски сладник (G. uralensis) и манджурски сладник (G. pallidiflora).

Местоположение – Предпочита богата, песъчливо-глинеста почва и слънце.

Размножаване – Понеже сладникът нараства бавно от семена, новите растения се получават чрез разделяне на ко¬ренището през пролетта.

Грижи – Ограничете разпространението му, като селективно обирате издънките, когато се появят от основното растение. Изрязвайте мъртвите стъбла, когато растенията спят.

Болести и вредители – Не са от съществено значение.

Събиране и съхранение – За да сте сигурни, че корените са с най-добро качество, ги вадете през есента, когато растението е навършило 3 години. Почистете и ги изсушете добре.

Употреба в медицината

Glycyrrhizia glabra. Използвани части: корените. Научните изследвания подкрепят много от приложенията на растението в народната медицина. То е често употребявано при респираторни проблеми заради способността му да отделя секретите, затова се използва при кашлица, бронхит и катар.

Лечебните му свойства при гастро-чревни язви и възпаление на храносмилателната система се дължат на съединението глициризин. Билката укрепва надбъбречните жлези и често се предписва като съпътстваща терапия при стрес и изтощение. Понеже сладникът е силен и има сериозни странични ефекти при прием в големи дози, се консултирайте с лекар или със специалист билкар за безопасната му и правилна употреба. Не го използвайте при бременност, напреднала възраст, ако приемате противозачатъчни таблетки, кърмите или имате високо кръвно налягане.

Употреба в козметиката

Билката е ефикасно средство за изсветляване на кафяви петна, свързани с напредването на възрастта. За най-добри резултати я употребявайте заедно с натурален плодов пилинг с витамин С и алфа-хидрокси киселини.

Употреба в кулинарията

Голият сладник е една от многото билки, използвани в китайските бульони. Среща се и в някои билкови чайове. Прибавяйте накълцания корен пестеливо (може да е горчив), когато задушавате плодове. Лакрицовите „пръчици“ са части от корена, които се смучат като бонбони.

Любопитно:

През 1305 г. крал Едуард I наложил данък върху вноса на континентален сладник, за да финансира реконструкцията на Лондон бридж. Производството в страната се концентрирало край Понтефракт, където се отглеждало от монаси от Доминиканския орден.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *