Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо, преди да отслабнете, трябва да посетите ортопед

Посещенията при ортопед трябва да се случват не само когато е налице травма или болки в ставите

ортопед
Превантивните консултации с ортопед ще ви спестят излишни болки и немалка сума пари. И време, което бихте могли да вложите в нещо приятно и полезно за вас.

В тази връзка, колкото и странно да ви изглежда, ще е добре да посетите ортопед ако твърдо сте решили да отслабнете.

Д-р Олга Чижевская

Когато хората се подложат на диета и започнат да се натоварват до изтощение във фитнеса, те обикновено мислят само за корема, ръцете и задните части. Но за краката – не. В същото време експертите отбелязват, че в такъв процес е важно да се вземе предвид всичко – до най-малката подробност.

Защо, преди да отслабнете, трябва да посетите ортопед, обяснява д-р Олга Чижевская, ортопед и специалист по подиатрия. Подиатърът е лекар по подиатрична медицина, който лекува стъпалото, глезена и свързаните с него структури на крака.

И без да използваме статистически данни е видно, че България е на едно от първите 10 места по затлъстяване. През 2020-та повече от 4 милиона българи са били с наднормено тегло. На сигурното 5-о място сме в Европа по детско затлъстяване, което е още по-притеснително. Затлъстяването е диагноза, която се поставя въз основа на индекса на телесна маса (ИТМ), изчислен като съотношение на теглото (kg) и височината (m²) на човек. При ИТМ от 25 до 30 се говори за наднормено тегло. Резултат над 30 вече се счита за затлъстяване. За потвърждаване на диагнозата е необходимо да се извърши биоимпедансен анализ на телесния състав: да се оцени количеството мускулна тъкан, мазнини и вода.

Причините, поради които човек развива затлъстяване, се комбинират в две групи:

1. Фактори, предизвикващи първично затлъстяване – това са преяждане, липса на физическа активност, заседнал начин на живот.

2. Фактори, предизвикващи вторично затлъстяване – ендокринни или генетични заболявания, прием на лекарства.

Всеки ортопед ще ви каже, че краката страдат най-много

Наднорменото тегло увеличава натоварването върху всички части на опорно-двигателния апарат, но краката страдат най-много. В крайна сметка те буквално държат върху себе си цялата маса на човешкото тяло. С увеличаване на тази маса, амортизационната способност на стъпалото намалява, което от своя страна води до проблеми със ставите на краката и гръбначния стълб.

Как наднорменото тегло се отразява на краката?

Стъпалата имат надлъжен свод. Това е извитият свод на долната част на стъпалото, разположен между големия пръст и петата. Най-често именно надлъжният свод на стъпалото страда от наднорменото тегло. Под трупащите се килограми този свод се изравнява, докарвайки на човек добре познатото заболяване – плоски стъпала.

Плоските крака създават много проблеми:

• дискомфорт и болка при ходене или бягане;
• намаляване амортизационната функция на краката;
• нарушение на биомеханиката на походката;
• намалена стабилност на глезенната става;
• трудност при поддържане на баланс.

При наднормено тегло човешкото тяло се опитва да компенсира натоварването на опорно-двигателния апарат чрез промяна на биомеханиката на движение – походката. При ходене пациентите със затлъстяване често се навеждат напред, измествайки товара върху предната част на стъпалото. Постоянното неадекватно хипернатоварване води до развитие на плантарен фасциит – възпаление на плантарния лигамент, който поддържа свода на стъпалото.

Симптоми на плантарен фасциит:

• болка в петата, която се усеща най-силно сутрин – при първите стъпки след събуждане;
• болка в петата след продължително стоене прав или физическа активност;
• по-рядко срещана болка, простираща се до върховете на пръстите на краката.

Друг често срещан проблем с краката, който възниква при затлъстяване, е халукс валгусната деформация на големия пръст.

Преразпределението на натоварването води до изостряне на ъгъла между палеца и втория пръст, което е причина за образуване на костен израстък в основата на палеца.

Знаейки, че наднорменото тегло провокира проблеми с опорно-двигателния апарат, подолозите препоръчват да се провери състоянието на краката, преди да започнете да спортувате и да отслабвате.

Как да тренирате ако имате проблеми с краката?

Първо, трябва да се избягват активни ударни натоварвания на долните крайници. По-добре е да дадете предпочитание на ходенето и в началото да изключите бягането и скачането от тренировъчния план. Когато телесното тегло започне да намалява, интензивността на упражненията може да се увеличи.

Второ, трябва да изберете правилните спортни обувки:

• обувките отговарят на размера и не притискат пръстите на краката;
• подметката има добри амортисьорни свойства и е доста еластична;
• глезена и петата са здраво и сигурно фиксирани;
• желателно е да се даде предпочитание на дишащите тъкани, за да се осигури вентилация вътре в обувката по време на тренировка.

Трето, необходимо е да се използват специални ортопедични стелки, които ще помогнат за коригиране на натоварването на крака не само по време на спорт, но и в ежедневието.

Видове ортопедични стелки са:

• ортези за пълен контакт – стелки, които са в пълен контакт с цялата повърхност на стъпалото;
• полуортези – стелки, поддържащи определена част от стъпалото;
• подложки за пети – стелки, разположени само под петата;

Пелотите са стелки, които се поставят под предната част на крака.
Подиатър ще ви помогне да изберете правилния тип стелка. Той ще оцени степента на структурни и функционални промени в краката и ще избере правилното коригиращо лечение. Това ще позволи на хората със затлъстяване да избегнат дискомфорт и болка по време на физическо натоварване.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *