ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да помогнем на паметта

• Яжте риба, плодове и зеленчуци

Поне два пъти седмично яжте сьомга, сардина или скумрия. Тези мазни риби са богати на мазнините омега-3, които са основният липиден съставен елемент на неврони­те. Рибата съдържа също селен, който е антиоксидант, и витамин Д, който поддържа „сивите“ клетки във форма. Ефектът на тези съставки на рибата се увеличава многократно, ако включим в храната си плодове и зеленчуци.

• Консумирайте “бавни” захари

Глюкозата е основното „гориво“ на мозъка. За предпочитане са „бавни­те“ захари – пълнозърнестите храни, пълнозърнестия хляб – които снабдяват кръвта с глюкоза на малки дози за по-дълго време.

• Предпазете се от рисковите за мозъка заболявания

Диабетът, високото ниво на холестерола и хипертонията са сред най-лошите врагове на мозъка. Те влияят на състоянието на мозъчните кръвоносни съдове. А нарушеното кръвообращение в мозъка не му позволява да работи пра­вилно. Консумирайте зелени зеленчуци, богати на витамини от група В – те намаляват нивото на хомоцистеина в кръвта (тази аминокиселина е ток­сична за невроните и за сърдечно-съдовата система).

• Не сдържайте емоциите си

Чувствата укрепват паметта и са решаващ фактор за съживяване на спомените. В мозъка те се обработват от частта, наречена амигдал. Независимо от това дали спомените са добри или лоши, те действат стимулиращо на паметта, помагат ни да съхраняваме различ­ни информации. Понякога този механизъм се развихря прекале­но. Например хората, преживели катастрофи и природни бедствия, често са обсебени от изживения ужас и картини от него не напус­кат съзнанието им. Може да се случи също един силен спомен напълно да блокира паметта, предизвиквайки амнезия.

• Спете достатъчно

По време на съня мозъкът затвърждава придобитите през деня знания. Хипокампусът прехвърля новата информация към други мозъчни центрове за трайно съхранение. Лошият сън смущава този съвършен механизъм.

• Поддържайте физическата си форма

Физическата дейност стимулира факторите на растежа, които подхранват невроните. От друга страна, тя води до уплътняване на стените на мозъчните кръвоносни съдове, което подобрява снабдяването на мозъка с кислород. Изследванията доказват, че хората, които остават физически активни цял живот, губят по-малко мозъчна тъкан, когато остареят, а умствените им способности се запазват в добро състояние. Смята се, въпреки че не е доказано, че редовното движение предпазва и от болестта на Алцхаймер.

• Правете и вие домашните на децата си

Усвояването на нови знания е добър на­чин да стимулирате мозъка си. Ако ви се струва смешно да решавате задачите за втори клас, заемете се с вечерни курсове, научете нов език, пътувайте…

• Пазете се от депресия и безпокойство

Хроничният стрес смущава дейност­та на мозъка. Изследвания със скенер на мозъка сочат, че при депресирани и непрекъснато безпокоящи се хора хипокампусът атрофира. В случай на депресия челната част на мозъчната кора (зона на планирането и взимането на решения) функционира по-бавно. Лекарствата помагат да се излезе от това състояние. Антидепресантите уве­личават нивото на невромедиаторите, които улесняват диалога между невроните. Постепенно умствената дейност се стабилизира.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Как да помогнем на паметта

  1. Pingback: Тези храни подобряват паметта!

  2. Pingback: 7 начинa да защитите паметта си | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *