Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 начинa да защитите паметта си

Това се случва на всички нас: стигате до магазина и забравяте единственото нещо, за което сте отишли. Забравяте името на вашия колега? Съпруг? Иво? Иван? И къде са тези дяволски ключове?!? Нормално е да бъдете разсеяни от време на време, особено ако имате много неща, за които да мислите. Но дори ако сте години далеч от притесненията за старческото забравяне, изследване показва, че загубата на паметта може да започне дори в 20-те години и тя продължава с напредването на възрастта. За щастие, с няколко ежедневни лесни стъпки, може да си помогнете да останете с остър ум и може би дори да ви помогнат да запомните къде сте скрили тези ключове!

Стъпка № 1: Яжте препечен хляб за закуска
Пропускането на въглехидратите може да навреди на вашата памет. Изследване на университета „Тъфтс“ открива, че хора, които елиминират въглехидратите от храненето си, се справят по-зле със задачи, свързани с паметта от тези, които ги включват. Защо? Вашите мозъчни клетки се нуждаят от въглехидрати, които се конвертират в тялото в глюкоза, за да остане в пикова форма. Избирайте пълнозърнести храни и други сложни въглехидрати – те се усвояват по-бавно, така че да осигуряват по-стабилен поток от глюкоза. Вземете си пълнозърнеста кифла или филийка препечен хляб с яйце и плодове за закуска, която ще даде силен старт на сивото вещество.

Стъпка № 2: Тренирайте кикбокс преди работа
Упражненията увеличават притока на кръв към вашия мозък, което допринася за така необходимия кислород. Всъщност, можете да научите чужди думи 20% по-бързо, ако се опитате да ги запомните след интензивна тренировка, сравнено с ниско активна дейност, показва проучване по невробиология. Можете да повдигнете мизата още повече като се занимавате с танци или кикбокс – нещо, което изисква от вас да запомняте дадена рутина.

Стъпка № 3: Променете шрифта на сутрешния си график (или друг документ)
Обикновено използвате Times New Roman или Arial, нали? Опитайте се да използвате различен, малко по-труден за дешифриране шрифт. Това подобрява дългосрочно запаметяване, според изследване, публикувано в сп. „Cognition”. Фокусирайки се върху новия шрифт може да направите мозъка си да обработва повече информация, което ще повиши паметта ви. Променете на Comic Sans, наклонен (шрифт, използван в изследването) за бързо решение на проблеми. Това за вас може да остане незабелязано, но мозъкът ви ще го направи.

Стъпка № 4: Онлайн търсене по време на обяд
Прекарването на един час на ден в онлайн търсене на нещо, което ви интересува (като търсенето на места за следващата ви ваканция), може да стимулира частта от фронталния лоб, който контролира краткосрочната памет, според едно скорошно изследване от университета в Калифорния, Лос Анджелис. Невронните вериги, участващи в процеса на вземане на решения, визуално-пространствените и вербалните умения стават много активни, когато правите търсене в Интернет. Не просто безсмислено да сърфирате. Все пак ако е твърде лесно, няма да има същия ефект. (Facebook няма да свърши работа!)

Стъпка 5: Наблюдавайте място, на което сте паркирали
Винаги забравяте къде сте паркирали колата си? Когато спрете пред някой магазин или ресторант, опитайте това упражнение: Излезте от колата си, забележете къде сте паркирали, след това движете очите си от едната страна до другата на всека 1/2 секунда в продължение на 30 секунди, докато стоите на едно място. Практикуването на това просто движение на очите, може да увеличи дългосрочната памет с до 10%, твърдят изследователи от Manchester Metropolitan University в Англия. Този малък допълнителен тласък може да бъде точно това, което е необходимо, за да ви помогне да си припомните важна част от информацията.

Стъпка № 6: Пийте малко с вечерята
Докато сериозното пиене може да доведе до загуба на паметта, ново проучване установи, че пиенето на умерено количество всъщност може да намали риска за проблеми с паметта. В анализ, публикуван в списание за болестта Алцхаймер, участниците, които са изпили седем или по-малко алкохолни напитки за една седмица имат най-малък риск за когнитивни нарушения, в сравнение с жените, които не пият изобщо и тези, които са погълнали повече. Изследователите вярват, че противовъзпалителни свойства на алкохола могат да бъдат причината за това. Или причината може да бъде, че хората, които пият умерено също са склонни да водят по-здравословен начин на живот. Наздраве за това!

Стъпка 7: Чистете си зъбите с конец преди лягане
Това е добре за вашата усмивка, но това може да направи и чудеса за вашия ум. Когато не си чистите зъбите с конец, венците се възпаляват, което улеснява навлизането на лошите бактерии в кръвообращението ви. Веднъж попаднали в кръвта, бактериите могат да предизвикат възпаление в цялото тяло, включително и в мозъка, което пък може да доведе до когнитивна дисфункция. Така че използвайте конци за зъби ежедневно (два пъти е идеално), за да запазите разсеяността на далеч.

Съществуват хора със свръхпамет !!!

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *