Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 навика, които драстично увеличават риска от диабет тип 2

Освен храненето има някои прости ежедневни навици, на които не обръщаме голямо внимание, но може да увеличат риска от диабет тип 2 значително

диабет тип 2

Храненето играе най-ключова роля за ибягване на коварното заболяване, но има и други фактори в начина на живот, които също са много важни. „Всеки знае, че трябва да се храни здравословно, за да избегне диабет, но е хубаво да се обърне внимание и на други неща”, казва Сара Ретингер, ендокринолог в Здравен център Провидънс Сейнт Джон в Калифорния.

Изключването на сладки, пържени и преработени храни, включването на горски плодове, мазна риба и тъмнозелени листни зеленчуци е най-важното нещо за намаляване на риска от диабет тип 2. Но в тази статия ще разгледаме другите фактори, които влияят негативно и увеличават рисковете не само от захарен диабет, но и други потенциални заболявания.

 

Навици, повишаващи риска от диабет тип 2:

 

  1. Недостатъчно сън

Хората, които не си набавят достатъчно сън, са значително по-застрашени от дисбаланс в кръвната захар, сърдечни заболявания, затлъстяване и депресия. А тези, които вече страдат от диабет, контолират по-трудно кръвната си захар, тъй като тялото не реагира адекватно на инсулина.

„Нощта и денят могат лесно да се размият, особено при хора, които прекарват дълго време пред екраните”, казва д-р Ретингер. Тя препоръчва лягането и събуждането да се случват в едни определени часове, тоест да има изграден режим и поне 8 часа сън всяка нощ.

 

  1. Продължително заседяване

Превръщането на физическата активност в част от ежедневието е важно, тъй като заседналият начин на живот представлява опасност за здравето.

„Продължителните периоди на седене могат да доведат до метаболитни промени кто повишаване на кръвната захар, намаляване на мускулната сила и влошено съдречно-съдово здраве”, предупреждава докторката.

Ретингер предлага прости дейности като разходка, ходене нагоре и надолу по стълби или скачане. „Всичко, което да ускори малко пулса ви или да ви накара да се задъхате леко е полезно”, категорична е тя. „Правете си мини почивки, в които да се движите, те са от голямо значение!”, доплъва още ендокриноложката.

Сара Ретингер, ендокринолог в Здравен център Провидънс Сейнт Джон, за диабет тип 2
Сара Ретингер, ендокринолог в Здравен център Провидънс Сейнт Джон

 

  1. Тютюнопушене

„Колкото повече цигари пушите, толкова по-висок е рискът от диабет тип 2”, заявяват от „Центровете за контрол и превенция на заболяванията” в САЩ.

Хората, които пушат са с 30 до 40% по-склонни към развитие на заболяването. А тези, които вече са с диабет и пушат, имат повече проблеми с дозирането на инсулина и управлението на състоянието.

Важно е също така да не се забравя, че пушенето повишава вероятността за появата на сърдечно-съдови заболявания, проблеми с дихателните пътища, хронични болести и рак.

 

  1. Прекаляване с алкохола

Пиенето на алкохол влияе върху кръвната захар. Освен това има отрицателно въздействие върху здравето на мозъка и сърцето.

Прекомерното пиене има както пряко, така и непряко въздействие върху инсулиновата резистентност, която е отличителен белег на диабет тип 2.

Хората, които пият много, наддават на килограми, тъй като алкохлът е много калоричен. Наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска от резвитие на инсулинова резистентност и захарен диабет.

 

Ако изпитвате някои от следните симптоми, незабавно си направете изследвания на кръвната захар:

 

Много хора, страдащи от диабет не изпитват никакви симптоми в началото и болестта може да остане недиагностицирана с години. Обикновено най-разпознаваемите признаци са:

  • Постоянно чувство за жажда
  • По-често уриниране
  • Постоянно чувство на умора
  • Постоянно чувство за глад
  • Труднозарастващи рани
  • Необяснимо отслабване

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.healthdirect.gov.au; https://www.providence.org; https://pixabay.com/

Глюко баланс
ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *