Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Повишен феритин, дефицит и как да се нормализира

Кога трябва да се направи кръвен тест за феритин и при какви показатели е нужно да се отиде на лекар?

феритин

На тези и други въпроси отговаря ендокриноложката д-р Елена Киселева.

Какво е феритин?

Феритинът е сложен протеинов комплекс, който натрупва железни атоми вътре в клетките. Желязото е незаменим за организма микроелемент, но в свободно състояние е токсично. Следователно, след усвояване, желязото се свързва с протеинов носител (трансферин), пренася и се използва от почти всички клетки на тялото. В самата клетка то се отлага под формата на феритин.

Д-р Елена Киселева

При голям разход на желязо и липса на неговото попълване с храна или хранителни добавки, феритинът започва да дава нужното на тялото желязо, докато количеството му намалява. По този начин нивото на феритин намалява при състояния на дефицит на желязо много преди да спаднат нивата на хемоглобина.

В допълнение, феритинът също е протеин, чиито нива се повишават при остра фаза на възпаление. Тоест, увеличаването му се случва при всеки възпалителен процес. И колкото по-остро е възпалението, толкова по-високо е нивото на феритин.

Кога се назначава тест за феритин?

При съмнение за дефицит на желязо, за диагностициране на желязодефицитна анемия и анемия от друг произход, както и за определяне тежестта и проследяване динамиката на възпалителния процес.

Каква е нормата на феритин в кръвта?

Нормата на феритин в кръвния серум при жените е 13-150 ng / ml.

За мъже – 30-400 ng / ml.

Американската гастроентерологична асоциация повиши долното ниво на феритин до 45 ng/mL. Някои учени са на мнение, че по-ниското ниво на феритин е равно на възраст + тегло на пациента.

Какво показва намаляването на феритина?

Това се случва при наличието на сериозен железен дефицит. Намаляването на феритина е опасно и е наложително да се търси причината за патологията. По-специално, намаляване нивото на феритин се наблюдава при загуба на кръв, заболявания на стомашно-чревния тракт, хипотиреоидизъм – липса на хормони на щитовидната жлеза и други нежелани състояния.

Какво означава повишения феритин?

Феритинът се повишава, когато са налице:

– Възпалителни заболявания от всякаква локализация. Феритинът е протеин от острата фаза на възпалението. Желязото е необходимо за поддържане жизнената активност на патогенните микроорганизми. Следователно, за да се намали резистентността на патогените, тялото ограничава количеството серумно желязо, включително и феритин. В същото време се повишава нивото на феритин в кръвната плазма;

– Различни онкологични заболявания – левкемия, рак на гърдата, лимфом на Ходжкин – злокачествено новообразувание на лимфоидната тъкан. Повишаването на феритина в този случай е значително;

– Остри или хронични чернодробни заболявания – по-специално хроничен вирусен хепатит B или C;

– Злоупотребата с алкохол също води до възпалителен процес на черния дроб – хепатит с по-нататъшно разрушаване на чернодробните клетки;

– Хипертиреоидизъм – повишена функция на щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза влияят върху образуването на червени кръвни клетки, абсорбцията на желязо в червата, абсорбцията на фолиева киселина и витамин В12;

– Хемохроматоза – наследствено заболяване, при което се усвоява твърде много желязо от храната;

– Чести кръвопреливания, прекомерно приложение на желязо интравенозно, интрамускулно;

– Хемолитична анемия (група заболявания, при които има интензивно разрушаване на червените кръвни клетки), В12-дефицитна анемия, таласемия (наследствено заболяване, при което е нарушен синтезът на хемоглобиновите структури).

Как да се нормализира нивото на феритин?

Тъй като феритинът се покачва или пада не само при дефицит или излишък на желязо, но и заради различни заболявания, е необходимо да се открие и отстрани причината, която е причинила отклонението му от нормата.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *