Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарства при пристъп на стенокардия

Запушените сърдечни артерии причиняват гръдна болка (стенокардия), като пречат на дадена област от сърцето да получи достатъчно кислород

стенокардия

Запушванията, причинени от холестеролните плаки трябва да се избягват, за да не се стигне до инфаркт и други усложнения.

Има няколко възможности за лечение на стенокардия, които може да зависят от вида на „гръдната жаба“, която имате.

Видове стенокардии

Както вече стана ясно, стенокардията е болка, дискомфорт или натиск в гърдите. Най-често срещаните видове са хронична стабилна стенокардия и нестабилна стенокардия.

Хронична стабилна стенокардия

Болка в гърдите се появява, когато сърцето работи достатъчно усилено, за да се нуждае от повече кислород, например по време на тренировка. Болката може да изчезне, когато човек си почине. Моделът на болката – колко дълго продължава, колко често се появява, какво я предизвиква и как реагира на почивка или лечение – остава стабилен най-малко два месеца.

Нестабилна стенокардия

Това е или нова болка в гърдите, или промяна в обичайния модел на болка в гърдите, независимо дали се влошава, продължава по-дълго или не се облекчава от почивка и/или лекарства.

Нестабилната стенокардия е опасна и е предупредителен знак за инфаркт. При такъв вид стенокардия трябва да се потърси веднага спешна медицинска помощ.

Възможности за лечение на стенокардия

Най-доброто лечение за стенокардията зависи от това какъв вид е, както и от други фактори. Ако е стабилна, може да успеете да я контролирате с промени в начина на живот и лекарства.

Нестабилната стенокардия изисква незабавно лечение в болница, което може да включва лекарства и хирургични процедури.

Лекарства

Няколко лекарства могат да подобрят симптомите на ангина пекторис, включително:

Аспирин и други антитромбоцитни лекарства. Те намаляват способността на кръвта да се съсирва, което улеснява преминаването ѝ през стеснените сърдечни артерии.

Бета блокери. Блокират ефектите на хормона епинефрин, известен също като адреналин. Помагат на сърцето да бие по-бавно и с по-малко сила, като намаляват усилието, което прави, и облекчават болката, причинена от стенокардията.

Статини. Статините понижават холестерола в кръвта, като блокират вещество, от което тялото се нуждае, за да произвежда холестерол. Те също така могат да помогнат на тялото да абсорбира отново холестерола, който е факт заради натрупаните мазнини (плаки) в стените на артериите. Освен това могат да помогнат за предотвратяване на по-нататъшно запушване на кръвоносните съдове.

Блокери на калциевите канали. Наричани още калциеви антагонисти, тези лекарства отпускат и разширяват кръвоносните съдове, като засягат мускулните клетки в артериалните стени. Това увеличава притока на кръв в сърцето, намалявайки или предотвратявайки появата на стенокардия.

Ранолазин (Ranexa). Това лекарство против стенокардия може да се предписва с други лекарства, като бета-блокери. Възможно е да се използва и като заместител, ако симптомите не се подобряват след използването на други лекарства.

Всичко, което може да се използва за лечение на стенокардия, се изписва от кардиолог

При остра и внезапна стенокардия: бърза помощ у дома, преди да дойде лекар

Достъпен вариант при пристъп на стенокардия е нитроглицеринът – лекарство от групата на нитратите.

Свойства на нитроглицерина

Въздействайки върху съдовете, подобрява притока на кръв в сърдечния мускул. Това води до възстановяване на кръвоснабдяването и доставката на кислород към миокарда, което помага за облекчаване на пристъпа на болка. Аналгетичният ефект на нитроглицерина се проявява сравнително бързо.

Най-честите нежелани реакции са: главоболие, ускорен пулс, понижено кръвно налягане, замаяност, слабост.

Основни противопоказания:

• хеморагичен инсулт;
• повишено вътречерепно налягане;
• глаукома;
• тежка анемия;
• тиреотоксикоза;
• хипотония;
• бременност;
• кърмене;
• индивидуална непоносимост.

Важна информация за пациента

Нитроглицериновите препарати с кратко действие трябва да се използват в седнало положение, особено в началото на лечението. Това се дължи на възможното развитие на световъртеж.

Когато за първи път приемате лекарства от групата на нитратите, трябва да сте подготвени за появата на главоболие. Появява се много често, но след 2-5 дни от приемането намалява или изчезва напълно.

Отворените флакони с таблетки нитроглицерин не трябва да се съхраняват повече от един месец. От взаимодействието с въздуха таблетките губят своите лечебни свойства. Капсулите и особено аерозолите са по-надеждни в това отношение.

Някои особености при приема на нитроглицерин

Всички лекарствени форми на нитроглицерина се приемат под езика. Ако е под формата на аерозол се впръскват 1-2 дози чрез натискане на дозиращия клапан. След това затворете уста за няколко секунди. Таблетките се препоръчват да се приемат една по една. При много пациенти със стенокардия, особено ако го взимат за първи път, ефектът може да дойде от половин таблетка. Ето защо, ако болката преминава бързо, се препоръчва да изплюете останалата част от таблетката, която не е имала време да се разтвори. Капсулите се приемат по същия начин като таблетките. За да ускорите ефекта, препоръчително е да смачкате капсулата със зъби, така че съдържанието ѝ да попадне под езика.

Ако атаката не изчезне, след 5-10 минути трябва да вземете друга таблетка или капсула нитроглицерин, или да впръскате още една доза от аерозола. При положение, че няма ефект след двойна доза, трябва незабавно да се обадите на лeкар.

Лекарства и промени в начина на живот при стенокардия

Независимо какво лечение за стенокардия ще приложите, кардиологът почти задължително ще препоръча да направите здравословни за сърцето промени в начина на живот.

Можете да намалите или предотвратите стенокардията, като коригирате рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително:

Пушенето. Ако пушите, спрете. Ако имате нужда от помощ за отказване на цигарите, говорете с лекар, който ще ви предложи различни терапии за отказване от тютюнопушенето.

Лоша диета. Хранете се здравословно с ограничени количества наситени мазнини, трансмазнини, сол и захар. Включете в диетата си разнообразие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, постно месо и нискомаслени млечни продукти.

Липса на физическа активност. Говорете с лекар, физиотерапевт или квалифициран инструктор по фитнес, който ще помогне в изготвянето на безопасен план за упражнения. Ако стенокардията е причинена от повече или неправилно извършено физическо усилие, успокойте се и правете по-чести почивки.

Наднормено тегло. Ако имате излишни килограми, намерете начин да постигнете и поддържате здравословно тегло, като балансирате какво и колко ядете с това колко и каква физическа активност получавате.

Медицинско състояние. Осигурете си лечение за състояния, които могат да увеличат риска от стенокардия, като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Стрес. Избягването на стреса е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но все пак опитайте да намерите начини да се отпуснете. Обсъдете със специалист подходящи техники за намаляване на стреса. Най-добре ще е ако сами откриете кое е онова, което ви помага да се почувствате спокойни и отпуснати, както и кое ви кара да се чувствате балансирани, уравновесени и в състояние да устоите на ежедневните атаки на стреса.

Източници: www.mayoclinic.org и kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *