ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6 проблема, 6 решения: Как да запазим възрастните хора здрави през зимата

Как възрастните хора могат да запазят здравето си в най-нездравословното време – 6 решения на най-често срещаните проблеми

възрастните хора

Не винаги е „мраз и слънце, прекрасен зимен ден“ извън прозореца. По-често е непрогледен мрак, мъгла, вятър, влага, леден дъжд и други климатични аномалии. Всичко това увеличава вероятността от среща с различни проблеми, особено при онези, които отдавна са навършили 65 години.

Какви здравословни проблеми очакват възрастните хора през зимата и как да ги избегнат

Проблем номер 1. Обостряне на хроничните заболявания

Основната причина за сезонните обостряния е влошения имунитет. Когато топлият сезон се смени със студен, имунната система на възрастния човек изпитва истински стрес. Многобройни рискови фактори също допринасят за това състояние: заседнал начин на живот, нездравословно хранене, липса на сън, психо-емоционални проблеми.

При смяната на сезоните възрастните хора започват да се оплакват от: главоболие, задух, болки в сърцето и други неразположения.

Тези симптоми трябва да се лекуват от специалист (невролог, кардиолог). Често през студения сезон се обострят урологичните заболявания, като цистит или възпаление на пикочния мехур.

Симптоми като натрапчиво желание да се отиде до тоалетна, болка в долната част на корема, понякога излъчваща се в долната част на гърба, промяна в цвета на урината или примеси в нея, режеща болка при изпразване на пикочния мехур, понякога леко повишаване на температурата, означават че е налице цистит. Възпалението на пикочния мехур не е шега работа. Само лекар може да назначи лечение. За да се предотврати обостряне, първото правило е да не се изстива и да се носят дрехи според сезона – топли и в същото време проветриви.

Второ: трябва да се пие повече вода, което намалява концентрацията на урина и защитава пикочния мехур. Полезно е да се използва сок от червена боровинка, заради нейните антибактериални свойства, както и разредени сокове или билкови чайове. Много е важно да не се сдържа желанието за уриниране. Човек трябва да изпразва пикочния мехур на всеки два до три часа (200-300 милилитра наведнъж). Редовното изпразване на пикочния мехур е защита срещу инфекции.

Проблем номер 2. Измръзване и хипотермия

Терморегулацията е важен процес, който поддържа стабилна вътрешна телесна температура независимо от условията на околната среда (около 37 ± 0,5 °C). Възрастните хора са изложени на повишен риск от терморегулаторни нарушения. Това може да се случи при тях поради сърдечно-съдови патологии, намаляване обема на мускулната тъкан и нарушаване на нейните функции и забавяне на метаболизма. Липсата на физическа активност също може да повлияе. Трябва да се има предвид, че престоят навън за дълго време през зимата може да доведе до хипотермия и дори измръзване. Много е важно да се избират дрехите според времето, като за предпочитане е да са от естествени материи. Такива дрехи запазват топлината по-добре. Тялото се нуждае от енергия за отопление, затова трябва храненето да е редовно и пълноценно, с достатъчно протеини. Ако навън е студено, тогава разходките е добре да са кратки.

Проблем номер 3: Дехидратация

Изненадващо, рискът от дехидратация е актуален не само през лятото.

В студено време жаждата не се усеща толкова ясно, но нуждата от течност в тялото не намалява“. Ситуацията може да се влоши от сухия въздух в помещенията, заради отоплителните уреди или страха от често уриниране, поради което хората намаляват приема на течности. Затова през зимата също е много важно да се приемат достатъчно течности. Средно се препоръчва да се изпива 1500-2000 или 30 милилитра на 1 килограм телесно тегло на ден. В случай на уринарна инконтиненция, не забравяйте да се консултирате с гериатър, той ще ви помогне да се справите с този проблем.

Проблем номер 4: Настинки

След 65-годишна възраст започват промени в имунната система на човека, тя отслабва. Заради съпътстващи хронични заболявания организмът не може да се справи с инфекцията, възникват усложнения. Така по време на грипна епидемия рискът от смърт при възрастни пациенти с хронични белодробни заболявания и сърдечно-съдови патологии се увеличава десетократно. Ето защо в студения сезон, хората над 65-годишна възраст, е необходимо да обърнат специално внимание на здравето. Те трябва да поддържат физическа активност и да се хранят правилно. Ваксинацията може да помогне за предпазване от грип и пневмококова пневмония. Най-добре е всяка година да се подновява ваксинацията срещу грип.

Проблем номер 5: Сухота и зачервяване на кожата

Зимните студове могат да причинят сърбеж и дразнене на кожата. Това е възможно да бъде просто напукване, когато кожата е била изложена на отрицателното въздействие на вятър, премръзване и влага за дълго време.

Чувствителната и суха кожа се нуждае от по-внимателна грижа и използване на специални продукти за нейното ефективно овлажняване, почистване и омекотяване. В този случай подхранващите и омекотяващи кремове ще ви помогнат да се справите с дискомфорта и увреждането на кожата.

В редки случаи сърбежът може да бъде придружен от усещане за парене и малък червен обрив. Това са типични симптоми на студова алергия.

Самолечението или използването на народни средства при алергии към студ е неефективно. Трябва да се спазват превантивни мерки: преди да се излезе навън, се нанася защитен крем върху кожата. Устните се намазват с балсам, а лицето се покрива колкото е възможно. Може да се ползват и слънчеви или защитни очила, за да се предпазят очите от студа. Диетата трябва да включва храни, богати на витамини А, Е , витамини от група В, желязо, калций, цинк, калий, селен. Гериатър или терапевт ще помогне да се изберат подходящи витаминни препарати.

Проблем номер 6: Падания и счупвания

През есенно-зимния период рискът от падания и наранявания при възрастните хора се увеличава значително. Паданията са особено опасни за хората с остеопороза. Поради намаляване на костната плътност. Сериозни наранявания могат да възникнат дори при падане от малка височина – метър, метър и нещо. При възрастните хора най-често се срещат фрактури на шийката на бедрената кост, ръцете, тазовите кости, прешлените, черепно-мозъчни травми с развитието на мозъчен кръвоизлив.

За да се предпазят от наранявания, през зимата е препоръчително възрастните хора да носят удобни обувки с неплъзгащи подметки. Ако е необходимо, може да им се поставят специални накрайници против плъзгане. Ще бъде полезно да се изпълняват упражнения за укрепване на мускулите и подобряване на баланса. Препоръчителни са и редовните прегледи, с помощта на които ще се провери риска от падане и фрактури. Ако е необходимо, се прави и тест за костна плътност. През зимата е добре да се включат в менюто и храни с високо съдържание на калций – сирене, кисело мляко, фасул, леща, сардини и консерви от сьомга, бадеми, ревен, амарант (семена) и прясно мляко.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *