ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Преди кръвни изследвания не трябва да се стресирате, гладувате и да спортувате

Как хранителните навици и физическа активност могат да изкривят резултатите от лабораторните кръвни изследвания

Най-честите фактори, които могат да окажат влияние на лабораторните показатели при кръвни изследвания са хранителните навици, психологическият стрес, емоционалното пренапрежение – както непосредствено преди тестовете, така и ако човек има хронични психологически проблеми. Не бива да се пропуска и интензивната физическа активност, включително по-тежката работа – всичко това може да повлияе на резултатите от изследванията, предупреждава д-р Алексей Суренков, хематолог.

След като узнаем какво е въздействието на храненето и упражненията ще разберем и как стреса се отразява на резултатите, които излизат след кръвни изследвания.

Закуска преди кръвни – да или не?

изследвания

– Универсално изискване при подготовка за лабораторни изследвания – кръвта трябва да се взема на гладно. Не яжте поне 8, а в идеалния случай 12 часа преди процедурата, казва лекарят. – Ако човек е закусвал, това води до изкривяване на различни показатели.

Ето как една типична закуска влияе върху резултатите от кръвни изследвания:

• В общия кръвен тест след хранене броят на левкоцитите се повишава (обикновено това е сигнал за възпаление в тялото).

• При биохимичния анализ показателите на липидния профил ще бъдат компрометирани. Ще получите ненадеждни данни за нивото на холестерола, триглицеридите и липопротеините с висока и ниска плътност.

• Повишава се нивото на глюкозата.

• Резултатите от изследване на коагулацията, отразяващи състоянието на системата за съсирване на кръвта, също могат да бъдат изкривени. „Това изследване е много важно, ако човек се подготвя за някакъв вид операция. Поради неправилни стойности на анализа, които са извън нормалните граници, пациентите не могат да бъдат подложени на операция. Назначават се допълнителни изследвания, за да се разбере причината за нарушенията на системата за коагулация на кръвта“, обяснява д-р Алексей Суренков.

Ограничения в храненето – диети, гладуване

Сега е на мода периодичното гладуване, тоест дългите паузи между храненията. А някои дори пият само вода в продължение на няколко дни. Може ли това да даде грешки в резултатите от кръвния тест?

– Възможно е гладуването в продължение на 48 часа преди изследването да доведе до повишаване нивото на билирубина и триглицеридите, потвърждава лекарят. – По-продължителното гладуване води до фалшиво понижение на редица показатели. Може да има и спад в нормалния общ протеин и креатинина.

Гладуването също така влияе върху резултатите от хормоналните изследвания. По-специално, нивата на хормоните на щитовидната жлеза ще намалеят. Увеличава се количеството на хормона кортизол. Кортизолът е хормон на стреса. Концентрацията му може да се повиши бързо, когато човек изпитва стрес поради липса на храна“, обяснява лекарят.

А ако се спазва безсолна диета?

– Това влияе на нивото на хормона алдостерон, който регулира водно-солевия баланс. Ако пациентът е на диета с ниско съдържание на сол, алдостеронът може да се увеличи няколко пъти. Така тялото компенсира липсата на сол.

Какви кръвни изследвания могат да се правят след лека закуска

„Има редица стабилни показатели, които не са зависими от храненето. Тоест, изследванията могат да се правят след лека закуска”, казва експертът в Националния изследователски център по хематология. Това са следните лабораторни изследвания:

– Определяне на кръвна група;

– Генетични изследвания;

– Идентифициране на инфекциозни агенти.

Как интензивните тренировки се отразяват на нивата на тестостерона

– Най-малко 24 часа преди да се направят лабораторни изследвания е необходима почивка. Трябва да се избягват всякакви интензивни физически натоварвания – казва д-р Алексей Суренков.

По принцип е по-добре да замените тренировките във фитнеса с бърза разходка на чист въздух. Ходенето пеша помага да поддържате форма, намалява стреса и няма да навреди на резултатите от теста.

Активният спорт или работа в навечерието на изследванията води до:

– Повишаване нивото на хемоглобина и еритроцитите;

– Увеличаване броя на левкоцитите;

– Намаляване нивата на глюкозата;

– Повишаване концентрацията на креатинкиназа, аспартат аминотрансфераза и лактат дехидрогеназа. „Тези три ензима служат като маркери за инфаркт на миокарда“, обяснява лекарят. Следователно, интензивното движение преди вземане на кръв може да доведе до фалшива паника поради съмнение за инфаркт;

– Процесът на коагулация на кръвта се активира, броят на тромбоцитите се увеличава.

! Особено внимание изисква мъжкия хормон тестостерон, продължава експертът.

– Проучванията показват, че по време на физическа активност и в рамките на 2 часа след нея нивата на тестостерон се повишават. След това концентрацията намалява и остава намалена в продължение на 3 дни до пълно възстановяване. Следователно, на следващия ден след интензивна тренировка може да има фалшиво намаляване на резултатите. При добре тренирани хора този ефект е по-слабо изразен. За тези, които спортуват от време на време и решават да извършат спортен подвиг точно в навечерието на теста, е възможно 2-3-кратно намаляване на хормона в рамките на три дни след натоварването.

Имайте това предвид и се подгответе подобаващо за изследванията, за да не изпитате ненужно притеснение и разочарование, съветват специалистите.

Как стресът изкривява кръвните изследвания

Мнозинството от хората – и тук, и по света, сега са в състояние на тревожност и нервно напрежение. Може ли това да има забележим ефект върху резултатите от кръвния тест?

Безпокойството и стресът могат значително да повлияят на резултатите от лабораторните изследвания. Дори най-обикновеното преживяване на закъснение за процедурата или бързане към лекаря е възможно да доведе до изкривяване на резултатите от анализа. Затова винаги препоръчваме на пациентите да идват 15-20 минути по-рано, за да се успокоят, казва лекарят.

Какви показатели в анализите се влияят от стреса?

– На първо място, трябва да се отбележи, че цяла група „хормони на стреса“ е отговорна за адаптирането на тялото към стресови ситуации: кортизол, адреналин и норепинефрин. Всички те ще бъдат повишени при тревога. И това се отразява на резултатите и на други кръвни показатели.

Продължителният стрес може да увеличи хормоните на щитовидната жлеза. Също така е възможно да се повиши нивото на левкоцитите в общия кръвен тест.

– Много хора се страхуват, тъй като се смята, че повишаване на белите кръвни клетки има при наличие на инфекция или латентно възпаление. След COVID-19, известен със своите усложнения, това е особено страшно.

– Затова лекарят трябва да интерпретира резултатите от изследванията. Той поставя диагноза въз основа на комбинация от различни показатели, взема предвид симптомите и т.н.

При продължителен хроничен стрес е възможно намаляване на желязото и дори развитие на желязодефицитна анемия. Повишава се функционалната активност на тромбоцитите. Следователно, стресът често се свързва с повишен риск от тромбоза. Също така тревожността може да провокира повишаване на нивото на глюкозата и холестерола в биохимичния кръвен тест.

СЪВЕТ! Не забравяйте да кажете на лекаря не само за физическите оплаквания, като болка, но също така и за психологическото състояние, продължителен стрес, силни чувства. Това е важно да се има предвид при тълкуването на лабораторните резултати.

„Известно е, че дисбалансът на кръвната картина при силен стрес може да продължи до няколко месеца“, отбелязва Алексей Суренков.

Какво друго влияе върху резултатите от кръвните изследвания

Както обяснява експертът, при тълкуването на резултатите от лабораторните кръвни изследвания е важно да се вземат предвид редица фактори:

– Пол и възраст на пациента (за мъже и жени от различни възрастови категории се определят различни норми, като това важи и за децата);

– Бременност (всеки триместър има свои собствени критерии);

– Фази на менструалния цикъл (при оценка на хормоналния статус);

– Прием на лекарства. По време на пандемията от COVID-19 ролята на този фактор е нараснала значително, твърдят експерти. Хората активно се самолекуват, неконтролируемо приемат хапчета по съвет на приятели или интернет гурута. „Сред лекарствата, които значително влияят върху резултатите от кръвните изследвания, могат да се отбележат: антибактериални, антивирусни, противовъзпалителни и антипиретични лекарства, антикоагуланти, хранителни добавки със съмнителен състав и др.“, отбелязва д-р Алексей Суренков;

– Тежка липса на сън, по-специално безсънна нощ преди процедурата;

– Циркадни биоритми: известно е, че в различни часове на деня и нощта тялото е доминирано от производството на определени биологични вещества. Следователно, времето, по което се извършва взимането на кръв също е важно.

Шест основни правила за подготовка преди да направите кръвни изследвания

1. Не яжте 8-12 часа преди теста.

2. Не яжте мазно, пържено, солено – 12 часа преди да отидете в лабораторията.

3. Елиминирайте алкохолните напитки за 24 часа, а за предпочитане е това да се случи и 48 часа преди да дадете кръв за изследване.

4. Не пушете 2 часа преди да отидете в лабораторията.

5. Не се занимавайте със спорт и други интензивни физически дейности в продължение на 24 часа.

6. Давайте кръв сутрин. „Нормите, които виждате във формуляра за резултатите от анализа, се изчисляват въз основа на факта, че пациентът дарява кръв за изследване в интервала от 7 до 11 часа сутринта“, обяснява Алексей Суренков.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *