ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Не харчете пари за детско шампанско, вредно е!

Защо не бива да поставяте детско шампанско на масата за Нова година? От какво естество са проблемите, които създава тази напитка

детско шампанско
Детско шампанско се взима не само за новогодишните празници. Тази уж безопасна и пенлива напитка е предпочитана и на рождени дни, и по други поводи, които предполагат повечко деца на едно място.

Д-р Каролина Суркова, психолог от Националния медицински изследователски център за детско здраве към Министерството на здравеопазването на Русия, обяснява защо не бива да се изпада в излишно разточителство, като се купува детско шампанско.

Д-р Каролина Суркова

Тази напитка е вредна за здравето на децата. Детското шампанско е прекалено сладка и газирана напитка, която не трябва да присъства на масата на детето. Така е и с останалите изкуствено подсладени газирани напитки. Обикновено съставът на детското шампанско включва аромати, оцветители и консерванти. Освен това съдържа голямо количество захар, комбинирано с въглероден диоксид. Въглеродният диоксид дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт и захарта се абсорбира по-бързо, в резултат на което нивата на глюкозата в тялото се повишават скоростно. При дете с гастрит детското шампанско може да провокира обостряне на заболяването. При дете, склонно към алергични реакции, да предизвика обрив. Но най-важното: използването на детско шампанско създава погрешно отношение – празникът започва да се свързва с пиене.

По-добре не купувайте детско шампанско, няма никаква полза от него!

Добре е детето да научи от ранна възраст, че празникът не е само алкохолни напитки, наздравици и звън на чаши. Добре е и бутилката шампанско да не е от арсенала, който родителите ползват, за да бъдат децата „като възрастните“.

Както вече стана ясно, от тази имитация на шампанско няма абсолютно никаква полза. Празнична атмосфера създават доброто настроение и хубавите подаръци, както и коледната украса и веселите закачки. Ако алкохолът стане основен атрибут на всяко празненство, детето развива определен стереотип – купонът е немислим без алкохол. Колкото и неалкохолно да е, външният вид на детското шампанско наподобява този на обикновеното шампанско, което пият възрастните, нищо че бутилката е изпъстрена с анимационни герои.

Погрешно е да се прехвърлят клишетата на възрастните на детския празник

Има много начини да направите нощта преди Нова година различна и специална: някои пекат джинджифилови бисквити, поставяйки в тях късметчета, други пишат желания на лист хартия и ги затварят в малки, триъгълни банички.

Може още от есента да приготвите с децата някаква специална билкова или плодова напитка, в чиято направа и те да участват (компот от няколко вида плод, например). Изрично уточнете, че ще отворите предварително украсения буркан на Нова година, за да опитате вкуса. Днес има различни видове натурални сокове, на базата на които можете да направите вкусни и оригинални плодови напитки, коктейли и желета, дори. Пригответе напитка с детето си – това е много по-интересно и здравословно, отколкото да купувате готово детско шампанско.

Личен пример и специално послание

Преди всичко трябва да е ясно, че уникалният контекст на новогодишното, а и на всяко семейно събиране, изпраща на децата внимателно калибрирано послание.

То е нещо от рода на: алкохолът е тук, на една ръка разстояние, но не е на централно място. Това е ценността, която предаваме на децата – не е толкова важно дали пиете или не пиете. Важно е, че не е необходимо да пиете много и че забавлението, което имаме в нашето семейство, не е свързано с употреба на алкохол.

Източник: alcoreviews.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *