Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Новогодишни гирлянди: опасни ли са за здравето мигащите светлини?

Може ли новогодишната украса да увреди здравето и как? Трябва ли да се предпазят децата? Защо някои празнични светлини крият риск от рак и репродуктивни увреждания

мигащите светлини
Много хора обичат коледната и новогодишна нощ. И това е не само заради предстоящото празнично настроение, чаканото чудо от децата, но и заради блестящите гирлянди и ярките коледни елхи. Гледайки веселите светлини, човек не може да не се опияни от духа на Новата година.

Психолозите препоръчват да се украсява дома по-ярко, да се закачат повече гирлянди, за да се пребори по този начин сезонната тъга и депресията. През зимния сезон, когато рано се стъмва, ярките светлини развеселяват и ободряват.

Но както вече стана ясно, светещите новогодишни гирлянди не носят само светлина и добро настроение.

СИНЬОТО УВРЕЖДА РЕТИНАТА?

Преди време френската Национална агенция за безопасност на храните, околната среда и труда (ANSES) направи изследване на сините светодиоди. И се оказа, че синята мигаща светлина влияе негативно на ретината, която е чувствителна към ултравиолетовото лъчение. Ако гледате сините светодиоди дълго време, може да получите осезаемо увреждане на ретината.

Всъщност беше изследвана светлината от ултравиолетовия спектър. Естествено, за опасностите от ултравиолетовото лъчение, включително и за ретината, се говори отдавна. Затова е препоръчително гирляндите, които се купуват, да са сертифицирани. Преди да се издаде сертификат, те се проверяват, включително за яркост и степен на осветеност, и едва тогава се пускат в магазинната мрежа.

Сергей Хомяков

Офталмологът Сергей Хомяков обяснява че, „интензитетът на светлинния поток на сините гирлянди е изключително нисък. Ретината има мощна антиоксидантна система, така че дори при многочасово излагане на такава светлина няма да има увреждане.“

МИГАНЕТО Е ДОСАДНО

Невролозите препоръчват да не се злоупотребява с мигащите режими. Малък процент от хората могат да получат така наречените фоточувствителни епилептични припадъци. Може дори да се развие фоточувствителна епилепсия – състояние, при което трептяща светлина с висок интензитет предизвиква епилептични припадъци. За щастие има малко такива хора.

Мигащият режим някак разсейва, особено ако гирляндата е голяма, ярка, висяща на прозореца и постоянно привлича вниманието. Както каза д-р Хомяков, „Препоръчително е да използвате гирлянди на едно място. Например, само на коледното дърво. Не е добра идея да ги окачвате навсякъде – по стените, прозорците и тавана. Или въздействието на такова богато осветление с гирлянди не трябва да надвишава няколко часа на ден.

Освен това лекарят препоръча изключване на всички гирлянди два часа преди лягане, за да не се нарушат циркадните ритми

Циркадни са биоритмите, според които трябва да заспим след като стане тъмно. Гирляндите удължават (и оцветяват) дневните часове. Или може да намалите светлинното съдържание на късовълновия синьо-виолетов диапазон в тях, за да не се нарушават биоритмите.

Като цяло офталмолозите са на мнение, че трябва да се използва топла светлина и непрекъснато сияние на гирляндите

„Мигащият режим има лош ефект върху кортикалната активност. Той предизвиква възбуда и причинява зрителна умора“, каза офталмологът Татяна Шилова. „Ако говорим за някои топли цветове, тогава това дразнене е по-малко. Червената светлина се смята за особено възбуждаща. Тя има отрицателен ефект, особено когато гледаме гирляндите дълго време през нощта.“

3 ВАЖНИ ПРАВИЛА, КОИТО ЩЕ ПРЕДПАЗЯТ ОЧИТЕ ВИ

1. Използвайте лампи с постоянен ток, за да избегнете колебания на напрежението и трептене.

2. Изберете гирлянди с топли цветове и регулируеми нива на яркост.

3. Контролирайте времето на гирлянда и не го оставяйте включен през цялото време.

Ако на улицата или на закрито, при вида на мигаща гирлянда, внезапно се почувствате замаяни, ако очите ви започват да мигат неволно и се появяват точки, незабавно се обърнете и си тръгнете. След няколко минути неприятните симптоми трябва да отшумят.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Ярките улични светлини могат да причинят диабет

Оксана Драпкин

Професор Оксана Драпкин, академик на Руската академия на науките и почетен доктор на Руската федерация, пише в своя Telegram: „Според резултатите от проучване, проведено в Китай, външното осветление с висока интензивност през нощта е свързано с по-високо разпространение на диабет сред населението.“

Тоест, ако ярка улична лампа е на едно ниво с прозореца и ви пречи да спите, тогава циркадните ритми се нарушават и нормалният сън се прекъсва.

Според авторите на изследването, средно на всеки 42 души, живеещи в случайно избрани райони на Китай със силно външно изкуствено осветление, е имало един случай на диабет, който не би бил налице, ако същите хора живеят в райони с по-ниски нива на открито осветление. Авторите изчисляват, че повече от 9 милиона случая на диабет при възрастните китайци може да са свързани с излагане на външно изкуствено осветление.

Допълнителната светлина влияе върху повишаване на кръвното налягане и лошия холестерола, развитието на коронарна болест на сърцето и затлъстяването.

Разбира се, трябва да се има предвид любовта към мазните и сладки храни и липсата на физическа активност, но все пак си струва да се обърне внимание на осветлението през нощта. Ако то пречи, тогава трябва да закупите подходящи завеси или щори, които ще подобрят качеството на съня.

Рак и когнитивни увреждания

Когато боравят с определени видове мигащи светлини, хората могат да влязат в контакт с химикали като олово и фталати, които преобладават в евтините пластмаси. Именно те представляват опасност за здравето.

Рискът от рак вероятно е свързан с фталатите. Това става ясно от някои проучвания, които изследват излагането на химикалите и развитието на някои видове рак в детска възраст.

Фталатите са свързани с ефектите върху хормоналния баланс и могат да повлияят отрицателно на детското когнитивно развитие, е мнението на специалистите.

Що се отнася до излагането на олово, най-голямото безпокойство е за бременните жени и децата под пет или шест години

Разбира се, това не бива да предизвиква сериозно безпокойство, заради което хората трябва незабавно да изхвърлят мигащите светлини от дома си. Нужно е просто малките деца да нямат досег с тях. Най-вече не бива да ги пипат, лапат и да си играят често и дълго с тях. И тук става въпрос за всекидневна игра, в продължение на два-три месеца, а не за инцидентен контакт с мигащите светлини, с които повечето от нас украсяват дома си.

Простото докосването на светлините не е проблем. Не бива да се пипа устата след боравене с тях, особено преди да се измият ръцете. Това може да прехвърли химикалите от кабелите и от мъничките лампички (заради боята, с която са оцветени) в тялото. От тук и предупреждението за малките деца, които лапат почти всичко, което е пред погледа им. Още повече, че мигащите светлини не се нагряват. При бременните жени тези химикали могат да предадат от майката на бебето.

Излагането дори и на ниско ниво на олово е възможно да има неблагоприятни ефекти върху когнитивните способности на децата, включително забавяне на развитието.

Източници: www.ultralase.com, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *