ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6 важни неща, които трябва да имате в комплекта си за първа помощ

Kакви устройства и лекарства трябва да има в домашния комплект за първа помощ

комплект за първа помощ

Всеки има комплект за първа помощ: у дома, в колата, в дамската чанта, на работата. Но събран на едно място, той има тенденция да бъде много хаотичен. Най-често това са лекарства, които са закупени за решаване на еднократни проблеми и които никога не сме използвали след това. Някои средства стоят в кутиите от години: не са били необходими, оказали са се излишни или просто са забравени… Плюс това, не винаги следим срока на годност на лекарствените средства и това е критично важно.

В тази връзка ви предлагаме да проверите повторно комплекта за първа помощ. Разберете колко и дали „работи“, прегледайте и изхвърлете средствата с изтекъл срок на годност, сортирайте, направете списък какво трябва да се купи. Най-рационалният подход би бил комплектуването на комплект за първа помощ от универсални лекарства с широк профил на действие. Освен това е важно да се вземе предвид що за семейство сте: ако имате деца или близки със сериозни заболявания, тогава съдържанието на задължителния комплект за първа помощ вероятно ще бъде разширено.

И, разбира се, има лекарства и устройства, които трябва да бъдат във всяка аптечка – без значение дали живеете сами или имате три деца, плюс родители-пенсионери, с които споделяте едно жилище.

Ето списък с лекарства, които трябва да имате в своя домашен комплект за първа помощ, които ще бъдат от значение по всяко време на годината.

1. Термометър

Термометърът трябва да е безопасен, точен и лесен за използване.

Традиционните живачни термометри са нещо, което е останало в миналото. Днес електронните и инфрачервените устройства се считат за най-добри по отношение на удобството. Но най-точни си остават галиевите термометри. Те са подобни на живачните, но вместо живак съдържат смес от метали, която е безопасна за хората. И цената им е сравнително поносима – между 10 и 20 лева, в зависимост от производителя.

Направени са от закалено стъкло и заради това са по-издръжливи и лесни за дезинфекция. Срокът, в който могат да се използват такива термометри е практически неограничен. Единственият минус е, че трудно се разклащат. Ако в семейството има малки деца, е по-лесно да използвате електронни и инфрачервени термометри.

2. Антипиретици

Това са лекарства от рода на парацетамол или ибупрофен – доказани средства при високи температури. Съветваме ви да вземете универсално лекарство, което решава няколко проблема наведнъж. Например, ибупрофен се използва при висока температура и силна болка. Също така, за всеки случай си струва да имате антипиретик под формата на свещички, особено ако в семейството има малки деца, пенсионери, хора с хронични заболявания – този начин за сваляне на температурата може да бъде най-удобният и ефективен. За всички останали случаи може да изберете формата, която ви харесва най-добре: таблетки, капсули, прахчета, суспензия.

3. Антивирусни

От едно известно време, покрай пандемията, темата за антивирусните е особено актуална. Все още не е отменена, макар повечето пандемични мерки да отпаднаха. Сезонният грип, обаче е доста агресивен. Ще ви трябват сложни антивирусни средства и най-добре такива, които решават няколко „задачи“ наведнъж. Широкоспектърните антивирусни са полезни за лечение и профилактика на спешни и опасни респираторни заболявания. В тази група си струва да се отличи добре познатото и изпитано лекарство Тамифлу. То се използва за лечение на остри респираторни вирусни инфекции и грип от много години. В допълнение, за деца от 3-годишна възраст лекарството се предлага и като суспензия, която се разрежда с вода и се получава нещо, подобно на сироп.

4. Болкоуспокояващи

Аналгетиците и спазмолитиците, които помагат да се отървете от болката и дискомфорта, винаги трябва да са ви под ръка. Разликата между тези групи лекарства е, че аналгетиците предотвратяват провеждането на болкови импулси, а спазмолитиците премахват спазмите на гладката мускулатура на различни органи и системи. Ето защо се препоръчва да се избират лекарства от втората група за облекчаване на болката в червата. Често срещан спазмолитик например е Дуспаталин. Без рецепта може да се закупят още и Бусколизин, Спазмалгон или Но-Шпа. Този вид лекарства при деца трябва да бъдат изписани задължително от педиатър или от личния лекар. Затова най-добре не импровизирайте и не купувайте без да сте се консултирали със специалист. Ако говорим за аналгетици, най-често се използва Ибупрофен.

Когато купувате, не забравяйте да погледнете на каква възраст може да се използват лекарствата. Някои имат ограничение за употреба – възраст над 10 или 18 години. И спазмите, и болката могат да започнат и при по-малките членове на семейството, и това трябва да се има предвид.

5. Сорбенти

Сорбентите са универсално средство за лечение на хранителни отравяния или чревни инфекции. Това са лекарства, които активно абсорбират и премахват токсините, предотвратявайки тяхното абсорбиране в кръвта. Най-известните сорбенти включват активен въглен, като активна съставка. Активен въглен се продава и самостоятелно, под формата на прах или таблетки. Броят на приеманите таблетки се изчислява според телесното тегло (1 таблетка активен въглен на 10 килограма).

Други, по-модерни сорбенти включват лекарства като Ентеросгел, но цената му е прекалено висока, за да стои неизползван в домашната аптечка – около 50 лева.

6. Важни неща

Разбира се, този списък с комплекти за първа помощ за семейството не би бил пълен без всякакви мазила за лечение на рани и натъртвания, както и за първа помощ при леки битови наранявания: от реванол и кислородна вода до Хлорхексидин, пластири и превръзки, които със сигурност няма да бъдат излишни във всеки комплект за първа помощ.

Още веднъж отбелязваме, че това не е окончателният списък. Ако в семейството има деца, особено малки, тогава капки за уши, антипиретици под формата на сироп, най-вероятно ще бъдат полезни. И ако към тях прибавим и възрастни хора, тогава ще ви трябват неща, по-сериозни от термометър,. Такива са например пулсов оксиметър, апарат за кръвно налягане или глюкомер, както и лекарства за сърдечно-съдови заболявания. Към тях спадат Валидол и Нитроглицерин, както и по-леките форми като мента, глог и валериана.

ВАЖНО!

Как правилно да съхранявате лекарствата

Не забравяйте да прочетете инструкциите за съхранение на лекарството върху опаковката или вътре в листовката. Не бива да я пренебрегвате. Някои лекарства трябва да се съхраняват в хладилник. Хладно и сухо място определено не е шкаф за баня, където много хора обичат да държат своя комплект за първа помощ. Освен това не забравяйте, че има средства с бързо изтичащ срок на годност, които трябва да се изхвърлят почти веднага след отваряне. Такива например са сиропите за кашлица, които се продават без рецепта. След като се отворят, те могат да се ползват в рамките на един месец.

Идеално местоположение на комплект за първа помощ:

– В кутия или шкаф далеч от батерии, нагреватели, влага. Освен това не трябва да съхранявате лекарства на перваза на прозореца: слънчевите лъчи могат да нагреят кутията или флакона, което може да намали ефективността на лекарството.

– По-добре е лекарствата да се съхраняват в затворена картонена или пластмасова кутия.

– Не забравяйте, че лекарствата трябва да се съхраняват на място, недостъпно за деца.

И, разбира се, следете сроковете на годност и следвайте предписанията на лекаря.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *