Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо не трябва да се яде много топла и прекалено студена храна?

Нашите баби казваха, че трябва да ядем топла, а не студена храна

храна

 

 

И под топла обикновено имаха предвид супа, а не наденица на скара. Майките ни караха да пием горещ чай или топло мляко с какао. Мнозина и сега предпочитат тези напитки току що свалени от огъня, почти врящи.

Има и такива, които не се отказват от студена храна целогодишно: сладолед, диня от хладилника, студени напитки. Но как температурата на храните влияе на органите на храносмилателната система? Д-р Сергей Вялов, гастроентеролог, хепатолог и кандидат на медицинските науки обяснява как.

Защо не бива да ядем много топла храна?

Прекалено горещо не бива да се яде, защото съществува риск от изгаряне на хранопровода. В най-добрия случай това са няколко дни болка при преглъщане, а в най-лошия – хоспитализация, продължително лечение, белези по хранопровода.

Но термичните изгаряния на хранопровода са редки. И все пак повечето хора, дори тези, които я обичат гореща, поглъщат храната при повече или по-малко удобна температура: такава, която не изгаря лигавицата, а само я загрява. Какъв е рискът?

В дългосрочен план честата консумация на напитки (и вероятно храна), които са над 60 градуса по Целзий, увеличава риска от рак на хранопровода

Д-р Сергей Вялов

Защо? Лигавицата се урежда и се възстановява, уврежда се и се възстановява. И така няколко пъти. Така лигавицата „разбира“, че този процес продължава и продължава, което означава, че трябва да се възстанови по-бързо. И още по-бързо! Така клетките губят своите „ограничители“ и започват да се делят неконтролируемо.

Но ракът на хранопровода е много далечна перспектива

Най-вероятният проблем е подвижността на стомаха. Горещата храна остава в него по-дълго. От една страна, това е добре. Добре е за хора, които се опитват да отслабнат, защото чувството на глад няма да се появи скоро. От друга, това е лошо: появява се дискомфорт, тежест, гадене. В най-тежките случаи храната може да остане в стомаха до такава степен, че при оригване се усеща гнил дъх. Вярно е, че горещата храна сама по себе си не може да предизвика такъв ефект. Тя допълнително ще наруши мотилитета на червата, който вече е бил увреден поради болест или от нерви.

Освен това топлата храна или прекалено горещите напитки изострят възпалението

При гастрит бабите, или народните лечители, препоръчват да се яде топла супа или каша. Лекарите нямат нищо против супата и кашата, но настояват: храната не трябва да е гореща. В противен случай симптомите могат да се влошат поради увеличаване на възпалителната реакция.

Защо не е добра идея да се яде студена храна?

Студената храна, напротив, намалява възпалителния отговор. Ако сте с гастрит и решите да хапнете супа от хладилника, или такава, която е поне със стайна температура, тогава стомахът ще боли по-малко. Такава храна (с по-ниска температура) действа точно като лед върху коляното след нараняване. Студът намалява възпалението – такъв е законът на природата. В същото време трябва да е ясно, че болестите не се лекуват със студ, а само се маскират. Затова, ако има стомашни проблеми, те трябва да бъдат решени с помощта на медицината и фармакологията. Студената супа не помага в това.

Студът се евакуира от стомаха по-бързо

Този ефект се използва в заведенията за бързо хранене, където сервират например бургери с айс кола. Човек изяжда 2 бургера, прекарва ги със студена кока-кола, и цялата тази храна бързо се премества в червата. След това отива на касата, купува още сандвичи и кока-кола, ресторантът печели, а на него му растат „любовни дръжки“ и корем.

Как да премахнем ефектите от топло и студено?

Не бива да ядете горещо при гастрит, за да не ви боли повече стомахът, и не трябва да го лекувате със студена супа, защото това не е достатъчно. Гастритът се повлиява от антимикробни средства, тъй като заболяването обикновено е инфекциозно. Необходимо е да се създадат добри условия за заздравяване на лигавицата, като се използват лекарства като Ранитидин например, които премахват възпалението в стомашната лигавица и подпомагат нейното заздравяване.

Също така е необходимо да се предпази увредената лигавица от солната киселина: за това блокираме освобождаването й с таблетки за 2-3 седмици, докато микробът умре и стомахът се възстанови от преживените шокове. Но ако се напълни с жлъчка, тогава се добавят лекарства от групата на урсодезоксихолевата киселина, за да се намали токсичността на жлъчката.

Горещата храна може да наруши подвижността на стомаха. Мотилитетът се възстановява с лекарства. Има хапчета, които карат стомаха да работи по-добре, като стимулират свиването на мускулите му.

Понякога след пиене на топло, студено и особено газирано се появяват киселини

Това означава, че стомахът е пълен. Сфинктерът между стомаха и хранопровода е отпуснат или „притиснат“ от силен натиск и киселината се впръсква право в хранопровода. Но хранопроводът е слабо защитен от нея, което е изпълнено с изгаряния и белези. В този случай се препоръчва да се приемат лекарства от групата на антиацидите. Такива са Пулсет, Талцид, Омепразид и други.

Предпочитайте храна на стайна температура. Хранете се бавно, дъвчете дълго и в никакъв случай не приемайте напитки (даже и вода!) по време на хранене. А ястията е добре да не са много топли, като за предпочитане е да са със стайна температура.

Източник: argumenti.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *