Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Симптом на какви заболявания е честото оригване?

Оригване е начинът, по който тялото изхвърля излишния въздух от горната част на храносмилателния тракт

Въздухът, който се изкарва по време на оригване, най-често дори не достига стомаха, а се натрупва в хранопровода.

Можете да погълнете излишен въздух, ако ядете или пиете твърде бързо, говорите, докато ядете, дъвчете дъвка, смучете твърди бонбони, пиете газирани напитки или пушите. Някои хора поглъщат въздуха като нервен тик, дори когато не ядат и не пият.

Ако обаче честото оригване ви притеснява всеки ден, може би имате повод за притеснение.

Дали е нормално да се случва често и какво може да се направи, научаваме от д-р Рабия Де Латур, гастроентеролог-ендоскопист.

Преяли сте с… въздух

Оригването е неволно изпускане на въздух от стомаха в устата. При здрави хора обикновено се появява след хранене. Когато се храним, неволно поглъщаме определено количество въздух. За да излезе, мускулите на стомаха, перитонеума и диафрагмата се свиват. Това води до отделяне на „газ“, придружено от характерен звук.

Оригването е особено често при тези, които са свикнали да се хранят бързо. Можете да „преядете“ с въздух и по време на настинка: ако носът ви е запушен, трябва да дишате, включително докато ядете, през устата си. Има голям шанс част от въздуха вместо бронхите да попадне в стомаха. Оригването носи облекчение и е знак че храносмилателната ви система си върши работата.

Но ако имате прекомерно оригване или ако оригването ви идва с други странни симптоми, това може да е аларма, че нещо не е наред с тялото ви.

Колко оригване се счита за „прекомерно“?

„Ако се оригвате до точката, в която е досадно и това се случва три или повече дни в седмицата, тогава трябва да говорите с лекар“, казва д-р Рабия Де Латур.

Първото нещо, което вашият доктор ще направи, е да ви попита за ежедневните навици, които имате, и които биха допринесли за проблема.

„Аерофазия“ или поглъщането на въздух е най-честата причина за мега оригване, казва Де Латур. Всъщност е толкова често, че може дори да не осъзнавате, че го правите.

Друга причина за често оригване са функционалните нарушения на храносмилателния тракт. Може да си го представим като условна тръба, която е разделена на няколко секции – устната кухина, хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника и пр. Всяка от тези зони е като стая, която има входна и изходна врата. Ролята на „врати“ играят сфинктерите – мускулни „пръстени“, които трябва да се свиват и разхлабват, когато през тях преминава храна, но в същото време пречат на онова, което поглъщаме да се движи в обратна посока. При функционална диспепсия се нарушава строгият ред на „отваряне на вратите“: един или повече сфинктери започват да се свиват в неподходящо време. Следователно, съдържанието на стомаха или дванадесетопръстника може да бъде изхвърлено в хранопровода или устната кухина.

Д-р Рабия Де Латур

Такова оригване може да има вкус. Ако е горчив, тогава жлъчката от дванадесетопръстника попада в устната кухина. Ако е кисел – стомашен сок.

Знак за неприятности

В много случаи оригването е симптом на не функционални, а органични заболявания на стомашно-чревния тракт, при които настъпват физиологични промени в определен орган. Например, ако има кисел вкус, това може да означава повишена секреция на солна киселина, гастродуоденит или стомашна язва.

А ако оригването се усеща с мирис на „изгнили яйца“ може да показва туморни заболявания. Поради тях изходният сфинктер е блокиран, храната не може да напусне стомаха и започва да ферментира, отделяйки газ със съответната миризма.

Невъзможно е да се пренебрегне такова оригване, както и кисело, горчиво или безвкусно. Хората много често свикват с подобни симптоми: в началото те са тревожни, но след това човек намира оправдание: „Да, всеки се оригва и всеки има (киселини, метеоризъм и т.н.)!“ Това е фундаментално погрешно, защото се губи ценно време и наглед безобидните прояви се превръщат в сериозно заболяване. Ето защо е необходимо да посетите гастроентеролог.

Има моменти, когато повтарящото се оригване може да означава по-сериозен, основен проблем – особено когато се случва заедно с други симптоми.

5 знака, че прекомерното оригване може да не е напълно нормално

1. Внезапно започвате да повръщате

Ако вашите оригвания се появят бързо от нищото и са придружени с гадене и повръщане, това може да сигнализира за потенциално животозастрашаващо състояние, казва Де Латур.

„Ако не можете да задържите нищо и стомахът ви е разтегнат и болезнен, това може да означава, че имате запушване на червата“, обяснява специалистката. В този случай трябва незабавно да отидете в спешното отделение, добавя тя.

Това може да е и признак на стомашен грип (гастроентерит), инфекция или дори рак, казва Де Латур.

2. Усещате наистина остра болка в ребрата

Хиаталната херния е състояние, при което стомахът ви се издува в хранопровода и може да причини повтарящи се оригвания. Сама по себе си хиаталната херния не е спешна ситуация, но може да бъде много неудобна.

Съществува и риск хернията да се „удуши“ – когато хернията прекъсне кръвоснабдяването на останалата част от корема, според изданието Harvard Health Publishing. Задушената хиатална херния изисква спешна операция и може да бъде фатална, ако не се лекува.

3. След оригване гърлото гори

Ако се случва след хранене, оригването ви има вкус на стомашна киселина и усещате парене в гърдите, може да имате гастроезофагеален рефлукс. Трябва да се обърне внимание на това състояние, тъй като такова „киселинно“ оригване може да увреди хранопровода.

4. Отслабвате (без да се опитвате)

Бързото отслабване, заедно с оригването, е друг признак за запушване на червата, казва Де Латур.

Бавното отслабване обаче, и когато не е задължително да се опитвате, може да означава, че не смилате храната си правилно и вашият доктор ще иска да ви провери за състояния като синдром на раздразнените черва, хранителни алергии или болест на Крон. Много рядко оригването, съчетано със загуба на тегло, може да е признак на рак на стомаха, добавя тя.

5. Отделителната ви система не работи както трябва

Когато се появява оригване с други стомашно-чревни проблеми, включително диария, запек и изпускане на газове, това може да показва основно състояние като синдром на раздразненото черво, непоносимост към лактоза или хранителна чувствителност, казва Де Латур.

Бъдете сериозни, когато става дума за често оригване. Направете пълен списък на всичките си симптоми (дори и смущаващите!) и ги споделете ги със специалист, за да може той бързо да идентифицира потенциално заболяване.

Източник: www.curejoy.com

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Симптом на какви заболявания е честото оригване?

  1. Ангел Димитров каза:

    Здравейте. Майка ми е на 82 години и й откриха рак на стомаха с разсейки. На 01. 09. 23год. я оперираха и й поставиха обходен път, за да може да се храни. Има оттоци по краката, в началото бяха на ниво – до коленете, а впоследствие и целите крака. Има и постоянно оригване. Моля за съвети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *