Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Весела Николова: 10 на сто от бездетните двойки търсят донор на сперма!

Д-р Весела Николова е биолог. За­щитила е дисертация на тема: „Мъж­ки идиопатичен инфертилитет“. От 10 години работи в Семинологичната лаборатория и спермална банка към СБАПАГ „Майчин дом“, където бездетни двойки търсят донори на сперма.

–          Д-р Николова, кога се налага да се използва дарителска сперма?

В случаите, ко­гато при съпруга или партньора не се уста­новяват сперматозо­иди. Това състояние се нарича азоспермия и се среща при 8-10 на сто от мъжете, които се изследват за безплодие. До дарителска изкуствена инсеминация може да се прибегне и при лошо спермално качество у партньора, когато лечението е обречено на неуспех. Изкуствена инсеминация с донор­ски генетичен материал се осъществява след писмено съгласие от страна и на два­мата партньори.

–          Освен двойки – мъж и жена, случвали се самотни жени или хомосексуални двой­ки да искат да си имат дете от донор?

Макар и по-рядко, напоследък жени без партньор проявяват желание да бъдат инсеминирани с дарителски генетичен ма­териал, като те също подписват формуляр за съгласие. Нормативно не е забранено жена, която е част от хомосексуална двойка, да има дете, заченато чрез до­норска изкуствена инсеминация – този случай изобщо не се разглежда от за­кона. Независимо дали мъжът и жената са в брачни взаимоотношения, живеят на семейни начала или самотна жена решава да ползва изкуствена инсеминация, задъл­жително преди това се подписва документ за съгласие, който ги задължава да носят съответните права и отговорности.

–          Колко от бездетните двойки полз­ват донорски материал?

Търсенето не надхвърля 10 на сто от бездетните двойки.

Ако някоя жена иска да забременее по този начин, колко трябва да плати?

В СБАПАГ „Майчин дом“, където се намира спермалната банка, дарителската изкуствена инсеминация е регламентирана като пакетна услуза, оценена на 400 лв. Тя Включва обработката u подготовката на генетичния материал за инсеминация, гинекологичен преглед, ултразвуковото проследяване на обулаторния процес и две до три инсеминации по преценка на гинеко­лога. Текущият лабораторен контрол на здравословното състояние на донорите, както и съхраняването на генетичния им материал в течен азот, се финансира от здравното заведение.

–          Когато жената забременява с донор­ска сперма, тя на един и същ дарител ли принадлежи, или се смесват сперматозо­иди от много дарители и е въпрос на слу­чайност кой ще оплоди яйцеклетката?

За извършване на инсеминацията с дарителски генетичен материал се избира донор, който до голяма степен физически да прилича на съпруга/партньора, а при жени без партньор физическите белези се изби­рат от жената. Практиката да се смес­ват сперматозоиди от различни донори е неправилна с оглед на резултата, който се желае да бъде постигнат. След като бъдат уточнени изискванията по отношение на цвят на очи, цвят на коса и други физически белези, се използват сперматозоидите само на един донор.

Ако искате да научите още…вижте как се извършва процесът на инсеминация:

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *