Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При фобия човек разбира, че страхът му е безсмислен, но не спира да се страхува

След като навърших 25 години, започнаха да ми се появяват различни фобии. Отначало започнах да се страхувам от това да се возя в градския транспорт; след това ме обзе див страх да не изгубя близък роднина; по- нататък – не можех по никакъв начин да се кача на самолет. След това започнах да се страхувам от бактериите. Разбира се, опитвам се да се боря с всичко това с помощта на самовнушението. Но това е ненормално! Моля да ми помогнете как да се справя с тези отвратителни страхове?!

Елена – по електронната поща

Фобията е неконтролируем страх или устойчива проява на различни страхове. Фобии се наричат и ирационалните отношения към неприемане, неприязън и ненавист към нещо – в този случая страхът като емоция е завоалиран. Има съществена разлика между обикновения и натрапчивия страх: при фобиите чо­векът разбира, че страхът му е напълно безсмислен, но не спира да се страхува. Практически при всеки от нас могат да възникнат натрапчиви състояния – това е много разпространено явление. Хората се страхуват от паяци, от змии, от високото, от от­крито или затворено пространство. Дори има фобия от… самата фобия.

Човек може да се избави от фобиите дори и са­мостоятелно понякога. Важно е да определи от какво именно трябва да се избави. Най-разпространеният метод за лечение на фобиите е изправяне срещу обекта или субекта на страха, като се използват методите на релаксация и когнитивно-поведенческа терапия. Ако човекът се страхува от куче, е необхо­димо постепенно да се доближава към него: отначало то да е с намордник, след това – без намордник, а накрая и без повод. Такъв процес може да се предпри­еме чак след като психологът установи причината за страха и като проведе комплекс от коригиращи мероприятия. И не на последно място – да научи па­циента си да релаксира.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *