Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Скандинавското ходене по-здравословно ли е от обикновеното?

Вероятно сте чували за скандинавското ходене и може би дори сте го практикували за известно време

скандинавското ходене
Въпреки че спортистите и любителите на здравословния начин на живот познават този тип тренировки отдавна, тенденцията в скандинавското ходене се появи преди няколко години. И тогава, един след друг, феновете на ходенето с щеки започнаха да твърдят, че е много по-полезно от обикновеното ходене и като цяло може да замени бягането. Да видим дали това наистина е така.

Ползи от скандинавското ходене

Още през 1995 г. изследователите установиха , че скандинавското ходене изгаря повече калории от обикновеното ходене – с цели 18 процента. По-скорошни изследвания потвърждават тези констатации, като италиански учени дори заявяват, че хората с наднормено тегло са отслабнали по-бързо със скандинавско, отколкото с нормално, класическо ходене. Оказва се, че скандинавското ходене може да бъде добър начин да извлечете повече от разходките си.

Скандинавското ходене преразпределя тежестта върху ръцете и торса, намалявайки напрежението върху гърба, коленете и бедрата. Теоретично може да облекчи болките в гърба при ходене. Защо „теоретично“? Защото учените все още не са стигнали до еднозначно заключение. И докато според някои проучвания скандинавското ходене действително може да намали болките в долната част на гърба и напрежението в коленете, други показват, че то не е по-полезно от обикновеното ходене.

Но това, което скандинавското ходене определено може да направи, е да укрепи мускулите на ръцете. Проучванията показват, че е възможно не само да увеличи силата на захват, но и мускулната активност в раменете. И това е важно не само за да може вдигате повече тежести във фитнеса или да носите без проблем препълнените чанти от магазина, но и за да предотвратите наранявания. Между другото, относно нараняванията: скандинавското ходене подобрява стабилността чрез използването на щеки и намалява риска от падане, което е особено важно за по-възрастните хора. Може би затова във Великобритания този вид ходене е включено в препоръките за физическа активност на възрастните хора.

Като типична кардио тренировка, скандинавското ходене има положителен ефект върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове – и то само след четири седмици тренировки. Може също така да нормализира кръвното налягане и да помогне за предотвратяване на диабет при жени след менопауза, като понижава нивата на кръвната захар. И накрая, проучванията показват , че скандинавското ходене увеличава средната скорост на ходене с 25 процента. Това определено ще бъде полезно за онези, които винаги закъсняват някъде.

Здраво сърце, стабилни крака, силни ръце

 Д-р Арън Багиш

 

Кардиологът Арън Багиш потвърждава ползите от скандинавското ходене на база личен опит. Той прекарва една година в Швейцария, и казва, че скандинавското ходене е често срещано забавление сред възрастните хора. „Отивате на гарата в събота сутрин и там се събират тълпи от хора над 70 години, които чакат да се качат в планината, за да ходят със скандинавски щеки“, казва д-р Багиш.

И не на последно място, скандинавското ходене подобрява лимфния дренаж

Лимфната система е изключително важна. Тя ни помага да се предпазим от инфекции и болести и е жизнено необходима част от нашата имунна система. Има групи от лимфни възли по цялото тяло, включително и под мишниците. Скандинавското ходене им помага да функционират правилно чрез акцента върху добрата стойка, правилното дишане и цялостното движение на ръцете.

Експертно мнение

Скандинавското ходене действително съчетава сърдечно-съдови упражнения с енергична мускулна тренировка за раменете, ръцете, кръста и краката, подчертава още веднъж кардиологът.

„Когато ходите без щеки, активирате мускулите под кръста. Когато добавите скандинавски щеки, активирате и всички мускули на горната част на тялото“, обяснява д-р Багиш. „Така вие ангажирате 80% до 90% от мускулите, за разлика от 50% при обичайното ходене, осигурявайки значителна полза от изгарянето на калории.“

Скандинавското ходене също така се свързва с намаляване на мастната маса, „лошия“ холестерол и триглицеридите. Изключителни ползи има за хората, които страдат от депресия, тревожност, хронична болка. При редовно ходене с щеки обиколката на талията намалява, повишава се и „добрия“ холестерол. Хората стават по-издръжливи и мускулната сила се увеличава. Налице е по-изразена гъвкавост, по-голямо изминато разстояние, подобрено сърдечно-съдовo здраве и качество на живот.

Друго предимство: „Вие сте много по-стабилни, когато използвате щеки, защото имате повече точки за контакт със земята и не разчитате само на краката“, потвърждава д-р Багиш.

Освен това скандинавското ходене е забавно. Може да бъде страхотна социална дейност, ако се присъедините към някой от неформалните клубове за скандинавско ходене, които организират своите сбирки в социалните мрежи.

Относно щеките

За разлика от щеките за трекинг или туризъм, които имат хлабави каишки, обхващащи китките, скандинавските щеки имат специална система, подобна на ръкавица, прикрепена към всяка щека. „Плъзгате ръката в нея и използвате дланта, а не пръстите, за да предадете енергия към щеките и да се придвижите напред“, обяснява д-р Багиш.

Ще намерите щеки в магазините за спортни стоки и онлайн. Предлагат се изработени от лек алуминий или въглероден материал (карбонови); със заострени върхове за пътеки или гумени върхове за тротоари; и фиксирани или регулируеми височини. Цените варират от около 40 до 140 лева за чифт щеки. (съвет: комплект щеки би бил хубав подарък за всеки повод). Отделно се закупува калъф, както и ръкавици (по-скъпите модели са окомплектовани).

Техники на скандинавското ходене

Има няколко техники за скандинавско ходене. Едната условно можем да наречем „двойна“. Това включва поставяне на двата пръта симетрично и едновременно пред вас и издърпване напред, докато правите няколко крачки. „Забивате двете щеки и след това правите три стъпки. Двойно забиване, едно, две, три. И пак – двойно забиване, едно, две, три“, обяснява д-р Багиш.

Друга техника е „щека-крак“, която имитира това, което правят краката, само с една щека пред вас за всяка крачка. Направете това или с една и съща страна на ръката и крака заедно, или с противоположната ръка и крак заедно. „Щеката и стъпалото винаги се издигат от земята и се задвижват едновременно. Вдигате крак, вдигате и щека, и съответно ги спускате заедно. Разликата е дали е от една и съща страна или от противоположни страни“, казва д-р Багиш. Той съветва да се започне с дясна ръка-десен крак и постепенно да се увеличи скоростта, да започнат да се разменят краката и ръцете и след това да се премине към двойното забиване на щеките и трите крачки, описани по-горе.

Подготовка преди да започнете

Д-р Багиш казва, че повечето хора може да практикуват скандинавско ходене, дори ако имат проблеми с равновесието. Всъщност, „ако имате проблеми с баланса, вие сте най-добрият кандидат за това, поради повишената стабилност, гарантирана от щеките“, казва той. „Но все пак първо трябва да говорите с вашия лекар, особено ако имате сърдечно заболяване.“

След като имате зелена светлина и комплект щеки, ще ви трябва пешеходен маршрут. Можете да ходите по равни повърхности или по разнообразен терен – от тротоари до тревисти полета или горски пътеки. Парковете са идеални за начало. Може да ходите през всеки сезон на годината – от пролетта до зимата.

Няколко съвета преди да потеглите

1. Обличайте се удобно. Носете облекло, което позволява на ръцете да са свободни.

2. Бъдете хидратирани. „Пийте вода предварително, ако ще ходите по-малко от час. В противен случай пийте по време на маршрута“, предлага д-р Багиш.

3. Направете 10 минути загряване и 10 минути охлаждане. Скандинавското ходене е забавно, но определено е и сериозна тренировка.

Източник: www.health.harvard.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *