Системата Амосов: при аритмия, наднормено тегло и проблеми с гръбначния стълб

Николай Амосов е наистина велик човек. Той не само успя да излекува себе си, но допринесе много и за развитието на сърдечната хирургия в Русия

Николай Амосов е изобретил цяла система и набор от упражнения, които спомагат за укрепването на тялото и подобряват здравето. Най-доброто доказателство за ефективността на тази система е дългият и богат живот на самия академик.

Академик Николай Амосов

След като навършил 30 години Николай Михайлович започва да изпитва сериозни здравословни проблеми: прекъсвания в работата на сърцето, аритмия, наднормено тегло, проблеми с гръбначния стълб и ставите. Тогава Амосов решил да разработи система, която да му помогне да преодолее болестите си. С характерния си ентусиазъм той започва да търси средства за борба с хиподинамията. Така академикът създава легендарната система, наречена „Системата Амосов: 1000 движения“.

Комплексът се състои от 10 упражнения, всяко от които трябва да се изпълни 100 пъти, и това са 1000 движения. Такъв обем натоварване помага да се изработи добра моторна култура. Това е минимумът, който ще ви помогне да запазите тялото в добро състояние. Ето какви упражнения включва „Системата Амосов“.

Система за насърчаване на здравето

Всички движения от комплекса са упражнения, които всеки от нас е правил. Упражненията са прости и достъпни за всички, въпреки че заслужава да се отбележи, че те изискват както сила, така и издръжливост. Амосов препоръчва комбинирането на комплекса с ежедневно бързо ходене – поне в рамките на половин час или 40 минути, преди да пристъпите към упражненията.

Важно е ходенето да бъде ускорено. Необходимо е да се увеличи сърдечната честота до 130 удара в секунда. При извършване на упражненията също е нужно максимално темпо. Академик Амосов прави всичките 1000 движения за около час и 10 минути минути.

Разбира се, това темпо е постигнато с много ежедневни тренировки. Системата Амосов трябва да се прави бавно и постепенно. Не е задължително да започнете с изпълнението на целия комплекс от упражнения веднага.

Много лекари се противопоставят на тази гимнастика и смятат, че това е твърде голямо натоварване. Но академикът винаги се е борил с това твърдение, и е твърдял, че е съвсем нормално тялото да се поддържа в добра форма. Е, дойде време да разберем какви точно са упражненията от „Системата Амосов“.

Системата Амосов – 10 упражнения, които помагат при лечението на аритмия, наднормено тегло и проблеми с гръбначния стълб

1. Наклони напред

След интензивното бързо ходене започваме упражненията. Първото упражнение от системата са наклони напред. Заемете изправено положение, наведете се напред, докоснете пода с пръсти или с длан, ако това ви е възможно. Главата се движи в едно с тялото.

2. Наклони настрани

Правят се наклони и в двете посоки. Едната ръка се плъзга по тялото, другата е над главата. Сменят се. Не забравяйте, че темпото трябва да е много бързо, за да може сърцето да бие със 100-130 удара в секунда.

3. С ръце зад гърба

Сложете ръцете зад гърба така, както е показано на снимката. След това започнете да правите завъртания с кръста наляво и надясно. Главата също се извърта, погледът сочи към лакътя на ръката, в чиято посока се извъртате.

4. С изпъната ръка

Изпънете дясната ръка, хванете я с лявата и усуквайте. Не пропускайте да упражнявате известен натиск с ръката върху рамото.

5. Повдигане на коленете

Докато стоите изправени, започнете да вдигате коленете към гърдите, протягайки ръцете възможно най-високо. Сменяйте крака, или правете серии от 10 повдигания с единия крак и още 10 с другия. Не забравяйте, че не трябва да губите скорост.

6. Повдигане на тялото

За това упражнение ще ви трябва стол или пейка. Легнете по корем с лицето надолу. Поставете ръцете сключени зад главата и опънете тялото успоредно на пода. Започнете да повдигнете докрай горната част на тялото. Това упражнение работи добре за гръбначния стълб. Ако имате проблеми с кръста е нужно да изпълнявате изправянето крайно предпазливо.

7. Клекове

Да, най-обикновени клякания. Изправете сключените ръце над главата и започнете да клякате, като с всеки клек ръцете се спускат към гърдите. Само не забравяйте златното правило: коленете не трябва да излизат извън върховете на пръстите.

8. Опори

Сложете ръцете на пода, изпънете тяло, като пръстите на краката служат за опора. Ако ви е трудно използвайте пейка или нещо подобно, върху което ще успеете да се хванете.

9. Скокове

Правят се 100 скока. Дали ще бъдат скокове с двата крака, или скокове на един крак, като се сменят след известно време, това зависи от вас. Важното е да скочите 100 пъти възможно най-бързо.

10. Свещ

Добро упражнение за опъване на гръбначния стълб. Легнете на гръб и вдигнете краката, като повдигате долната част на гърба от пода. Ако можете, опитайте се да вдигнете краката на нивото на главата. Като цяло, доколкото е възможно.

Виждате ли, че няма нищо сложно. Всички упражнения са прости и познати. Самият Амосов многократно е казал, че тази система не е универсална, че е разработена за него самия, което означава, че можете да добавите и ваши упражнения, вместо предложените. Основното нещо е да се правят 1000 движения. Разбира се, не можете да ги направите от първия път. Затова не се опитвайте да достигнете 100 повторения наведнъж. Започнете с 10, като увеличавате постепенно.

Не се страхувайте от този цифрата 1000, стартирайте плавно, и с течение на времето ще видите, че да правите 100 повторения не е толкова трудно. Помнете думите на Амосов: „Природата е благосклонна към човека: достатъчно е само да се поупражнявате малко и здравословните проблеми ще отстъпят!“

Хареса ли ви Системата Амосов? Не забравяйте да я споделите с приятелите в социалните мрежи!

Източник: takprosto.cc

Оценете статията
Оценка 2.4 от 5 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.