Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

11 начина да се научим да мълчим, когато трябва

Една от най-мъдрите поговорки гласи: „Мълчанието е злато!“ Наистина, понякога няма нищо по-хубаво от тишината

мълчим

Небрежно подхвърлена фраза може да унищожи човешки живот или дълголетно добри отношения с близки. Но колко често всеки от нас е способен да се сдържи?

В някои ситуации е наистина трудно да мълчим. Заради влиянието на емоциите, човек може да изрече такива неща, за които ще съжалява горчиво в бъдеще. Освен това, опитът да докаже своята гледна точка на събеседника понякога предварително е обречен на провал. Не всеки е готов да слуша думите на други хора, така че защо да губите време и достойнство?

Кога е най-доброто време да замълчите?

За да не кажете твърде много и да не съжалявате в бъдеще, си струва да запомните няколко правила. В тези случаи е по-добре да замълчите, колкото и трудно да ви се струва.

1. Не е твоя работа

Представете си следната ситуация. Вие сте в приятелска компания, която започва да обсъжда някой, когото не познавате. Дори и да проявявате искрен интерес, не се включвайте активно в разговора. Струва ли си да питате за човек, когото дори не познавате? Ако не искате да бъдете известни като отявлен клюкар, опитайте се да сдържите любопитството си. Не коментирайте какво казват вашите приятели или познати за някого.

2. Частен проблем

Някои лични теми е най-добре да споделяте само с онези, на които имате 100% доверие. Ако имате проблеми с партньора, появили са се някакви „пробойни“ на работата или собствените ви чувства са се променили, не трябва споделяте опасенията си пред първия срещнат. Някои неща е по-добре да се обсъждат само с хора, които познават добре предисторията на новопоявилият се проблем. Например трудности в отношенията – със самия партньор или със семеен психолог.

Но не всеки може да пази личния си живот в тайна. Жените обичат да споделят своите притеснения с приятели или познати. Ако следващия път имате такова желание, помислете дали могат да ви дадат достоен съвет.

Дали човекът, на когото искате да разкажете за вашите преживявания, може да се похвали с щастие в личния си живот или постижения в областта, в която сте имали трудности? Ако ли не, опитайте се да се преодолеете себе си и да замълчите.

3. Щастието обича тишината

Това е друга популярна поговорка, чиято валидност мнозина успяха да проверят на практика. Сбъдна ли се това, за което мечтаехте дълго време? Спечелихте ли неочаквана печалба? Опитайте се да запазите хубавините, които ви се случват в тайна, поне от малко познати хора.

Мнозина погрешно смятат, че щастието им ще бъде още по-голямо, ако споделят добрите новини. На практика всичко се оказва точно обратното! Може и да не вярвате в „зли очи“ или уроки, но завистливите хора винаги ще намерят начини да навредят. Има и друг вариант – неочакваното ви щастие ще разстрои някого, чиито живот напоследък не се случва по най-добрия начин.

4. Странен спътник

Има хора, които умеят да изкривяват всичко, което им се каже. Те просто не умеят да слушат, а само измислят своя собствена версия на събитията. С такива събеседници не бива да споделяте дори и маловажни неща.

Те могат да извъртат думите ви по такъв начин, че да съжалявате за всяка изречена фраза. Ако е възможно, избягвайте да говорите, и по-добре изобщо не влизайте в контакт с тях.

5. Произволно произнесени фрази

Ако участвате в разговор, чиято тема не ви е ясна, по-добре замълчете. Това е случаят, когато е по-добре да не говорите, за да не ви помислят за глупак. Желанието да изглеждате по-умни или по-просветени, отколкото сте, едва ли ще ви помогне.

Напротив, събеседниците могат да бъдат шокирани от вашето невежество. Затова не се намесвайте в разговор, от който нищо не разбирате. По-добре изчакайте по-подходяща тема.

6. Кавга

Гневът винаги е бил лош съветник. Най-често хората казват онова, за което по-късно може да съжаляват, по време на кавга. Не бъдете един от тези хора – дайте време на себе си и време на другия да се „охлади“. В крайна сметка, в гнева си може да кажете нещо, което да унищожи живота на любим човек. По-добре е да си тръгнете, преди да сте избухнали непростимо.

Критикуването на някого също не е най-добрият начин за установяване на контакт. Човек, който греши, все пак ще се опита да защити своята гледна точка. Той ще се опита да намери хиляди реципрочни аргументи за всяко свое твърдение. Ето как работи психологическата защита. В най-лошия случай, в разгара на гнева си, ще направи нещо глупаво, което ще навреди или на него, или на вас.

7. Полезни съвети

Поради някаква причина много хора обичат да дават непоискани съвети. Всеки човек има мнение по определена тема. Но това не е причина да го казвате на всеки, с когото влизате в разговор.

Дори да ви попитат какво мислите по този или онзи въпрос, отделете време. Отделете време за размисъл, за да видите дали наистина можете да дадете полезен съвет. Или просто отново ще произнесете безсмислен набор от фрази, които само ще навредят на събеседника? Онзи, който дава съвет, автоматично поема отговорност за съдбата на друг човек. Готови ли сте за това?

В случай, че отсрещния поиска да го изслуша, най-добре е в началото, ако може да дадете пример с нещо подобно, което се е случило и с вас. Нека събеседникът говори за онова, което го тревожи, но не бързайте да „помагате“ със съвети. Може би по време на разговора той самият ще разбере какво наистина трябва да направи.

8. Говорим, но не на всички теми

Има теми, за които е по-добре да не се говори в обществото. Въпроси, засягащи политиката, религията и финансите могат да бъдат дискутирани с голяма предпазливост. Особено ако сте в компания, за която не знаете почти нищо.

Дори и да вярвате страстно в Бог, не трябва да започвате да говорите за религия. Не насърчавайте никого да се обърне към вашата вяра или да започне незабавно да посещава църква. Ако сте фен на някой политик или дори на футболен отбор, и смятате, че той със сигурност трябва да ръководи държавата, или пък да бъде подкрепен без резервно, не призовавайте да гласувате за него. Хората, с които общувате, могат да имат собствена гледна точка и по двата въпроса – религия и политика.

Може да засягате тези теми само ако има много неудобна пауза в разговора. И не забравяйте, че призивите за действие трябва да се избягват.

Как да се научим да мълчим, когато е необходимо?

Дори и да сте запомнили всички правила, описани по-горе, не е толкова лесно да се научите да мълчите, когато е необходимо. Но има лесни и доказани начини, които могат да помогнат.

1. Дишайте и бройте

Ако смятате, че ще кажете нещо което не трябва, издишайте и пребройте до 10. Разбира се, този класически метод не винаги работи, затова не забравяйте да използвате и другите изброени по-долу.

2. Развивайте прагматизъм

Психолозите смятат, че избликът на емоции понякога е точно това, от което човек се нуждае. Ето защо хората са склонни да реагират на неща, които ги засягат по един или друг начин. Но резултатът от това може да бъде непредсказуем. В крайна сметка психологическите битки изтощават не само събеседника, но и онзи, който ги започва.

За да избегнете излишно емоционално натоварване, трябва да си представите проблема в дългосрочен план. Помислете каква полза ще имате, ако замълчите навреме. Може да не нараните любим човек, да избегнете проблеми с началника или да не развалите дългогодишно приятелство.

3. Отложете разговора

По-добре е да отложите важните разговори за неопределено време. Ако действате импулсивно, най-вероятно ще кажете или ще направите някоя глупост. Дайте си време да помислите и да се успокоите, ако е необходимо. Претеглете всички плюсове и минуси и едва след това започнете разговор.

4. „Съблечете“ събеседника

Не, не става въпрос да го съблечете буквално. В този случай трябва да си представите колко неуместно ще изглежда той, например, в бански костюм, който подчертава недостатъците.

Но този метод е добър само ако имате работа с агресор или дребен тиранин. Представяйте си го в нелепи дрехи и ситуации. Така ще ви бъде по-лесно да не кажете нищо излишно и да не се забърквате в ненужна кавга. Или иначе казано – не взимайте вербалния насилник насериозно.

5. Дишайте дълбоко

Колкото и клиширан да звучи този съвет, той работи. По време на дълбоко вдишване тялото получава повече кислород. Вашият мозък и нервна система работят по-ефективно, така че е по-вероятно да се успокоите. Ако почувствате, че сте на път да си изпуснете нервите, да започнете да крещите или просто да губите контрол, започнете да дишате дълбоко.

6. Поставете се на мястото на събеседника

Този метод работи най-добре, когато се занимавате с деца. Вместо да крещите на детето, поставете се на негово място. Спомнете си как сте се чувствали, когато бяхте навиквани за скъсани дрехи или счупени играчки. Със сигурност няма нищо приятно в това.

7. Припомнете си народната мъдрост

Всеки път, когато искате да кажете нещо, което не е необходимо, припомнете си някои известни народни мъдрости. Например „да си прехапеш езика“ или „мълчи като риба“. Не е необходимо да ги приемате буквално.

Следвайте скрития смисъл. Разбира се, не сте риба, нито пън (мълчи като пън), но да си прехапете езика не е невъзможно, даже е препоръчително. Това може да стане невидимо за събеседника. Физическата болка ще ви накара да насочите вниманието си към нея, а други неща ще бъдат забравени за известно време.

Има още един трик, който е популярен сред онези, които водят важни преговори. На едната ръка се поставя ластик и във важни моменти човек го издърпва, за да си напомни за необходимостта да мълчи или да се контролира. Превключването на вниманието помага да се обмислят някои решения без бързане.

8. Практикувайте издръжливост

Ако осъзнавате, че страдате от невъздържаност, започнете да упражнявате силата на волята си. Следващият път, когато ви настъпят в градския транспорт или някой ви пререди на опашка в магазина, просто замълчете.

Колкото и да ви се иска да реагирате, сдържайте се. Направете първата стъпка към това да станете по-толерантни. С течение на времето ще се научите да контролирате онова, което казвате, или което искате да кажете.

9. Използвайте специални фрази

Психолозите смятат, че фрази, които се повтарят постоянно, помагат да се фиксира определена информация в ума. Тези утвърждения съдържат правилната формула, която работи ефективно с подсъзнанието.

Например, кажете на ум нещо от рода на: „Мога да спра в точния момент и да замълча, когато е необходимо“ всеки ден. Изричайте фразата ежедневно, както и в онези моменти, когато сте на път да избухнете.

10. Анализирайте

Всичко, което човек прави, по някакъв начин е свързано с опита, който получава през целия си живот. И вашите „сривове“ в разговора също трябва да имат причина. Опитайте се да я намерите!

За да направите това, трябва да си припомните всеки път, когато сте започнали да говорите твърде много. Кoe е общото между всички тези случаи? Когато разберете какво е, ще ви бъде много по-лесно да се контролирате.

11. Използвайте „филтри“

По време на разговора „филтрирайте“ това, което ще кажете няколко пъти. Създайте си 3-4 критерия, на които трябва да отговаря вашата реч. Например, не трябва да вредите на другия човек, изречените думи трябва да донесат някаква полза, а не просто да разтърсят въздуха и ще е добре да сте сигурни в тяхната истинност. Ако планираната реч отговаря на всички критерии, тя може да бъде изнесена.

Много умни хора са казвали, че науката за мълчанието е една от най-важните за човечеството. Китайците вярват, че няма нужда да се говори, ако думите не променят тишината към по-добро. Повярвайте, можете да подобрите отношенията си с много хора, просто като се научите да мълчите, когато има значение. Трудно ли ви е да се сдържате по време на разговор?

Споделете в коментарите вашите собствени начини, които ви помагат да си държите устата затворена!

Източник: expatvault.com, joyacousin.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *