БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Какви заболявания могат да се получат от вентилатора

Използването на вентилатора трябва да бъде разумно, тъй като приятния бриз, който предизвиква, носи със себе си и сериозни неприятности за здравето

Лятото се свързва с горещина и опити за разхлаждане по всякакъв начин. Най-често се говори за климатици и рисковете да се разболеем от тях. Въпреки това, потенциалната вреда от такова познато и достъпно устройство, като вентилатора, често се подценява. И също така може да бъде опасно за човешкото здраве. Как точно, научаваме от д-р Наталия Тараненко, невролог.

„Ако вентилаторът е насочен директно към човека и работи на висока мощност, се създава течение и температурна разлика, което може да причини лятна настинка. Ако спите с работещо устройство, това вероятно ще се отрази неблагоприятно на гърба, раменете или шията. Действително, насън те могат да бъдат увредени доста сериозно“, казва Наталия Тараненко.

Недостатъци на спането с включен вентилатор

Постоянният бриз може да повлияе на здравето на някои, докато за други спането с включен вентилатор ще повиши комфорта.

Повечето хора се наслаждават на охлаждането и приятния полъх на вентилатора. Но излишният вятър изсушава въздуха. Когато спите, този сух въздух може да повлияе на дишането, причинявайки смущения в съня. Може дори да влоши алергиите, като ви кара да се чувствате неудобно през цялата нощ.

Наталия Тараненко

Алергии

Заедно с въздуха, вентилаторите активират циркулацията на прах, акари, спори, полени и други алергени в помещението. Вдишването на тези алергени може да предизвика реакции като прекомерно кихане, хрема, сълзене на очите, сърбеж в гърлото и затруднено дишане. Ако сте предразположени към астма, алергии и сенна хрема, тези вътрешни алергени могат да влошат симптомите ви.

Работещият през нощта вентилатор причинява дихателни задръствания

Оставянето на вентилатора включен може да изсуши носа и гърлото. Прекомерната сухота предизвиква свръхпроизводство на слуз, причинявайки синузит, главоболие и запушен нос.

За да облекчите сухотата, можете да пиете малко вода, но събуждането за това отново и отново, прекъсва съня.

Изсушава очите и кожата

Ако четете вечер или гледате телевизия, въздухът от вентилатора може да изсуши очите.

Постоянната струя въздух също така може да причини суха кожа и кожно раздразнение. Използването на овлажнители преди лягане може да се справи с проблема до известна степен.

Може да влоши мускулните болки

Студеният въздух, циркулиращ близо до вас, може да предизвика мускулни контракции. Ако вече имате мускулна болка, тя може да се влоши, когато спите с включен вентилатор. Концентрираният поток от хладен въздух кара мускулите да се напрягат и схващат.

Спането с включен климатик през нощта може да причини същия проблем. За да предотвратите дискомфорта при събуждане, най-добре е да настроите температурата вечер на 23 градуса.

Може да ви направи по-податливи на разболяване

Както стана ясно, от спането с вентилатор изсъхват лигавиците. И без правилното количество слуз ставаме по-уязвими към разболяване.

„Обикновено слузта осигурява защитен слой, така че малко болестотворни агенти да могат да проникват. Но след като изсъхне, лигавицата на носа и устата няма защита“, казва д-р Тараненко.

За да се влошат нещата, когато лигавиците изсъхнат и има малко слуз за овлажняване на кожата, може да се появят малки ранички в носа. Те се превръщат във входна врата за бактерии и вируси, които навлизат в кръвния поток и така са в състояние да причинят различни възпаления.

И, освен това, раничките може да са причина за неприятно кървене от носа, допълва специалистката.

Но това не е всичко

Концентрираният студен въздух често води до развитие на гърчове. „Трябва да избягваме такъв проблем, защото последствията не са приятни. За да направите това, достатъчно е да насочите потока хладен въздух не директно към вас, а над главата или дори настрани “, предупреждава невроложката Тараненко.

Затова вентилаторът не е толкова безвреден, колкото изглежда. Струва си да следвате някои лесни препоръки, за да не си докарате сериозни усложнения. И ако се появят, не отлагайте – трябва да отидете на лекар възможно най-скоро.

Вредите от спане с включен вентилатор са ясни. Но, все пак съществуват и някои плюсове от такова разхлаждане.

Предимства от спане с включен вентилатор

Спането с вентилатора ви охлажда през горещите и влажни лета и консумира по-малко енергия от климатика. Докато предприемате стъпки за минимизиране на отрицателните въздействия, като често почистване и поставяне на вентилатора на безопасно разстояние от леглото, можете да се насладите на предимствата на непрекъснатия въздушен поток.

Комфортен сън

Постоянният въздушен поток от вентилатора помага за регулиране на стайната температура, като отвежда влагата от тялото ви. По-специално хората, които не могат да спят заради горещината, може да оценят охлаждащата сила на електрическите вентилатори. Вероятно по-рядко ще се будят от нощно изпотяване, ако има постоянен въздушен поток.

Увеличава циркулацията на въздуха

Отвореният прозорец позволява да влязат мръсотия, полени и други алергени в спалнята, увеличавайки риска от кихане и кашляне през нощта. Вентилаторът осигурява постоянен въздушен поток, като леко „разрежда“ алергените.

Пести пари

Вентилаторът не е толкова ефективен, колкото постоянната струя студен въздух от климатика, но консумира по-малко енергия. Можете да спестите пари от сметката си за ток през летните месеци, като използвате вентилатор вместо климатик.

За да циркулира по-хладен въздух от вашия електрически вентилатор, поставете купа с кубчета лед пред него. По-хладният въздух се усеща подобно на климатик и може да намали стайната температура, но допълнително охладеният въздух остава такъв само няколко часа.

Източници: kp.ru, zomasleep.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *