Начало / Здравето от А до Я / Заразни болести / Съветите на специалистите при варицела


Съветите на специалистите при варицела

Поддържайте обривите чисти, обаче не ползвайте ароматизиран сапун или ароматични масла за баня. Ограничете водните про­цедури, по-скоро времето, което прекарвате в банята, защото това забавя заздра­вяването на раните.

Можете да налагате куб­чета лед на обривите, като предварително ги увиете в чиста изгладена тъкан, напоена с лайкова настойка. Носете удобни и свободни дрехи от естествени тъ­кани. Приемайте витамини помагащи за регенерация на кожата и нервите: витами­нни от групата В, витамин А, витамин Е. В менюто ви непременно трябва да при­състват пресни зеленчуци, плодове и хляб.

За лечение на херпес зостер се предписват съвре­менните ефективни противовирусни препарати. Ако го направите навреме, ще се защитите от развитие на мъчителна постхерпетична невралгия.

Колкото по-рано за­почнете да приемате противовирусни препарати, толкова по-висок е ефектът от тях.

Често обривите, появи­ли се в областта на кръста и ханша, се приемат за опасващ лишей. Но тук става дума за генитален херпес, чиято клинична форма носи наименованието „менстру­ален херпес”. В този случай се приемат противовирусни препарати. Освен това е нужно да се консултирате с ендокринолог.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб