ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Неизменна част от излекуването на сърцето е кардиодиетата

След инфаркта пo принцип се пони­жава физическата активност. И за да не напълнеете, ограничете храната. Балансираното хранене и редовният прием на храна трябва да ви станат навик – яжте по 5-6 пъти на ден, по малко. Намалете солта до 5 г. на ден, както и течностите – до литър и по­ловина, не повече.

Висококалоричните продукти, богати на въглехидрати и мазнини, трябва да отстъпят място на по- нискокалоричните. За да намалите нивото на холестерола, наблягайте на растителните масла, които съ­държат полиненаситената мастна киселина омега-3. Задължителни са пресните плодове и зеленчуци, варена­та морска риба, орехите също.

Особено полезни при атерос­клероза са пресните краставици и трапезното цвекло. А за намаляване гъстотата на кръвта и предотвратя­ване образуването на тромби помагат кумарините, съдържащи се във виш­ните. През лятото спокойно си изяж­дайте по 50 плодчета, а през зимата си приготвяйте следното лекарство от тях: една супена лъжица смес от листа и дръжки се залива с 250 мл гореща вода. Пие се по четвърт чаша в продължение на 30 до 45 дни. Много кумарини има и в смокините, особено сушените на слънце – яжте ги вместо бонбони, когато си пиете чая.

Основни виновници за исхемията, в т.ч. и за инфаркта, са свободните радикали. За да не допуснете да се об­разуват, трябва да приемате расти­телни антиоксиданти. Те поддържат киселинно-алкалното равновесие. Ста­ва дума за кайсиите, патладжаните, грейпфрутите, къпините, ягодите, лука, зелето, сливите, ябълките.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *