Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са разликите между различните видове мелатонин на пазара?

Смята се, че приемът на мелатонин помага при безсъние, главоболие и депресия. Ето какво казва науката

мелатонин

Мелатонинът е най-разпространеното лекарство за сън. Може да се открие във всяка аптека по света. Като хранителна добавка се предлага под формата на таблетки, дражета, капсули, капки и дори дъвчащи бонбони. Това е естествен лек в смисъл, че мелатонинът от лекарствата не се различава от този, произвеждан от самия организъм. И наистина кара хората да заспиват. Но дали от това следва, че хапчето мелатонин ще ви помогне да се отървете от безсънието? Не е толкова просто.

Мелатонин: какво е това?

На първо място, това е много древна молекула: преди стотици милиони години живите организми са се научили да синтезират мелатонин и оттогава той е бил използван за различни цели от животните и дори от растенията.

Най-известната му роля при животните е да каже на тялото кога е време за сън. Да, може да бъде и по-просто, например виждаме, че се стъмнява. Но ние виждаме това с обикновените рецептори: конуси и пръчици в очите, които ни позволяват да различаваме цветове, форми и движение – тоест дават визия. Мозъкът ни получава информация за смяната на деня и нощта от други рецептори, които също се намират в очите, но са настроени само на един тип сигнал: дали има светлина наоколо или не. От тези рецептори информацията постъпва в специална част на мозъка, която информира останалите органи за промяната на времето на деня чрез освобождаването на сигналната молекула мелатонин.

Концентрацията на мелатонин в кръвта се увеличава с настъпването на тъмнината, а когато стане светло, секрецията на „хормона на съня” спира. Тялото разбира, че денят е дошъл, и започва да „ръчка“ нервната система. Ние се събуждаме.

И така, чрез външни сигнали, в този случай нивото на осветление, ние коригираме нашите циркадни ритми, тоест способността, присъща на самите клетки, да намаляват или да стартират някаква дейност. Както показаха експериментите за оцеляване в пълна тъмнина, без външен сигнал тялото ще продължи да работи в съответствие с вътрешните циркадни ритми, но денят постепенно ще се измести напред, тъй като нашият „вътрешен часовник“ не отговаря напълно на 24-часовия режим.

Мелатонинът се синтезира не само в мозъка: той се произвежда от клетките на черния дроб, червата, очите и други органи. Това вещество участва в много жизненоважни процеси: действа като антиоксидант, влияе върху производството на храносмилателни и полови хормони. Обхватът на мелатонина в медицината може да бъде много широк.

Мелатонин като лекарство

На мелатонина се приписва лечение на безсъние и главоболие, облекчаване на симптомите на депресия и ADHD (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност), насърчаване загубата на тегло и повишаване на имунитета. Ето какво казват изследванията за тези ефекти.

Помага ли за подобряване на съня?

Да, ако проблемът е в циркадния ритъм. Работата на мелатонина е да поддържа „вътрешния часовник“ на тялото да работи. Следователно, той е ефективен, когато причината за проблеми със съня са нарушения на циркадния ритъм. Пример: синдром на късния сън, когато човек не може да заспи до късно през нощта, трудно се събужда се рано сутрин, но спи напълно добре, когато няма нужда да бърза за никъде – просто ляга и става по-късно.

Друг пример: промяна на часовите зони. Cochrane Review препоръчва мелатонин за всички възрастни, летящи през пет или повече часови зони. А за тези, които пресичат 2-4 часови зони, също трябва да пият добавка с мелатонин, но с условието: ако не могат да заспят сами.

Лекува ли безсъние?

Може би, но не е доказан факт. Ако безсънието е причинено не от неизправност на „вътрешния часовник“, а по някаква друга причина, шансовете мелатонинът да помогне са много по-малки. Този хормон не кара тялото да заспи, а само дава сигнал, че е време за сън. Но напомнянето на тялото може да не е достатъчно, ако например тревожността активира нервната система. Проучванията казват, че мелатонинът помага на хората с вторично безсъние (тоест причинено от други разстройства, включително психични разстройства) да спят 24 минути по-дълго, но колко е качествен сънят, не се знае. Американската академия по медицина на съня смята , че мелатонинът в комбинация с когнитивно-поведенческа терапия изглежда като най-обещаващото лечение за хронично безсъние (три или повече седмици проблеми със съня), но липсват дългосрочни данни.

Мелатонинът обаче има неоспорим плюс: той е много по-безопасен от класическите хапчета за сън, и за разлика от тях не променя мозъчната активност по време на сън, не причинява симптоми на отнемане и не увеличава безсънието, ако спрете да го пиете.

Изисква се прием на мелатонин след навършване на 55 години?

Не е сигурно, но може да е полезен. С напредването на възрастта естественото производство на мелатонин в мозъка намалява. Приемът на добавката след 55-60-годишна възраст подобрява качеството на съня, повишава сутрешната будност и качеството на живот като цяло. В същото време не предизвиква опасни странични ефекти, като висок риск от когнитивно увреждане и не увеличава риска от падания с фрактури, за разлика от класическите хапчета за сън. Но на тази възраст човек е по-склонен да приема лекарства, които увеличават или намаляват ефекта на мелатонина, което е изпълнено с допълнителни рискове. Ето защо, преди да го приемате, трябва да обсъдите с вашия лекар доколко е безопасно.

Предотвратява главоболието?

Все още не е ясно. Тензионното главоболие е свързано със стрес, болка и напрежение във врата или мускулите на лицето, или зрително напрежение. Но и с нарушения на съня. Мелатонинът има потенциал да ги предотврати. Но, уви, има малко висококачествени изследвания, които биха доказали това. Същото важи и за превенцията на мигрена.

Лекува депресия?

Просто я предотвратява. Сезонното афективно разстройство (известно още като сезонна депресия) обикновено се появява през есента и зимата. Това може да се дължи на промени в циркадния ритъм поради факта, че има твърде малко светлина през тези сезони. Логично е да се предположи, че тъй като мелатонинът регулира циркадния ритъм, приемът му ще помогне за спиране на сезонната депресия. Има малки проучвания, при които ежедневното приемане на мелатонин всъщност облекчава симптомите по време на обострянето. След преглед на подобни проучвания се стига до заключението, че мелатонинът не помага при сезонна депресия, тревожно разстройство и биполярно разстройство. Но профилактичното приложение преди началото на сезонната депресия може да бъде оправдано: разстройството няма да се появи или ще премине в лека форма.

Помага за отслабване?

Да, но с условие. Мелатонинът е тясно свързан с теглото. Първо, той активира специални мастни клетки – кафява и бежова мазнина, които регулират топлообмена и изгарянето на калории. Колкото повече кафяви и бежови мастни клетки има в тялото, толкова по-добър е контролът на теглото.

Второ, метаболизмът на мелатонина е свързан с хормоните кортизол (реакция на стрес), грелин (глад) и лептин (насищане). В същото време хората с наднормено тегло имат високи нива на кортизол и грелин и ниски нива на лептин. Всичко това кара учените да вярват, че добавките с мелатонин могат да стимулират загубата на тегло. Малки експерименти върху животни и хора дават добри резултати. Например в едно проучване работниците на смени с нарушения на съня приемат мелатонин и телесното им тегло, ИТМ, обиколката на талията и ханша намаляват – без промени в диетата или начина на живот. Но има важно условие: при участниците в подобни експерименти естественото ниво на мелатонин вече е било ниско, а и сънят е бил лош.

Повишава имунитета?

Да, но има някои нюанси. Мелатонинът взаимодейства с имунната система по сложен начин, тъй като действа както върху вродените, така и върху специфичните реакции на имунната система. В последното си качество той работи като имуномодулатор: помага за по-бърз и по-ефективен имунен отговор. Но ако имунната система вече реагира силно на заплахата (това се случва при септичен шок), тогава мелатонинът може да действа точно обратното: да потисне възпалението. Мелатонинът действа и като антиоксидант, противодействайки на оксидативния стрес, който уврежда нашите клетки. Следователно се дава понякога като лекарство на недоносени бебета, които се нуждаят от реанимация с кислородна терапия. Кислородът причинява оксидативен стрес, а мелатонинът помага да се компенсират ефектите му. Всичко това ни кара да мислим, че приема на мелатонин ще бъде от полза за имунната система по един или друг начин. Но истината е, че учените все още имат лошо разбиране за това как добавката влияе на имунната система. Следователно, няма смисъл да го приемате в името на подобряване на имунитета.

Помага за предотвратяване и лечение на Сovid-19?

Все още не е ясно. Според проучване на Cleveland Clinic, приемането на мелатонин намалява вероятността от разболяване с 28% поради противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на хормона. Учените също така предполагат, че мелатонинът може да помогне при лечението. Но няма данни, които да доказват, че мелатонинът наистина предпазва и лекува Сovid-19.

Авторите на друго интересно проучване стигнаха до заключението, че приема на мелатонин 2 седмици преди ваксинацията ще подобри съня, а ваксината ще бъде поставена, когато имунната система е в най-добро състояние. И ако вземете мелатонин месец след ваксинацията, имунният отговор ще бъде по-силен, а имунитетът ще продължи по-дълго. Но не е точно така. Мелатонинът е способен да потисне свръхактивния имунен отговор при Сovid-19, което потенциално прави ваксината по-малко ефективна.

Може ли мелатонинова добавка да забави стареенето?

Като цяло, свързан с регулирането на съня, мелатонинът привлече интереса на експерти които се занимават с науката за стареенето, изследователи и ентусиасти по здравословния начин на живот.

Секретиран от епифизната жлеза в мозъка, мелатонинът съдейства за бързото заспиване, тъй като се освобождава през нощта. В този смисъл това е биологичен контролен механизъм, който ни помага да останем в унисон с нашите естествени циркадни ритми.

Често срещано погрешно схващане е, че с напредването на възрастта естествено спим по-малко или нивата на мелатонин падат. Изследванията обаче показват, че при здрави хора това не е така. Тези погрешни схващания могат да накарат хората, които се грижат за здравето си, да приемат добавката неподходящо или ненужно, а това носи известен риск за възрастните хора, ако се приема неправилно. Те включват главоболие, виене на свят, гадене и нежелани реакции ако се приемат обичайни лекарства като антикоагуланти и лекарства за диабет и кръвно налягане.

Възрастните хора имат нужда от толкова сън, колкото и младите

Някои проучвания показват, че мелатонинът може да забави въздействието на стареенето върху циркадните ритми и по този начин, чрез поддържане на здравословни модели на сън, да се удължи продължителността на живота.

До този момент проучванията за анти-ейдж качествата на мелатонина са само предварителни и все още само върху животни

Това, което със сигурност се знае, е, че мелатонинът е мощен антиоксидант и множество изследвания показват, че той има невропротективни качества.

Както често се случва, едно изследване поражда друго

През 2010 г. е публикувано проучване в Journal of Clinical Neurology, в което изследователите разглеждат предишната работа на своите колеги заедно с доказателства, че при бозайниците мелатонинът играе важна роля в имунния отговор, репродукцията, телесното тегло и способността да инхибира растежа на туморите. И като разгледаха други изследвания, свързани с мозъка, те се опираха на проучвания, които предполагат, че ресвератролът намалява дегенерацията на макулата, болестта на Алцхаймер и вероятността човек да получи инсулт.

След това те се заеха да проучат въздействието на комбинирането на мелатонин и ресвератрол, за да видят дали имат значително влияние върху образуването на амилоид бета1-42 – протеин, който причинява невровъзпаление, оксидативен стрес и отрицателно въздействие върху имунния отговор.

Комбинацията от мелатонин и ресвератрол намалява присъствието на целевия амилоиден бета протеин, както и пътищата, по които се образува. Проучването заключава, че „комбинираното лечение с мелатонин и ресвератрол е от полза за оцеляването на невроните чрез инхибиране на активирането нa протеина, който иначе би саботирал тяхната работа.

Някои изводи

Терапевтичният ефект на мелатонина, с изключение регулирането на циркадните ритми, все още е съмнителен, тъй като много изследвания са проведени върху животни, а извадката при изследвания върху хора е малка и често не се изключват влиянието на други фактори.

Рискове от приема на мелатонин

Мелатонинът се счита за безопасен за краткосрочна употреба – например за възстановяване моделите на сън. Дори приемането на единични екстремни дози е малко вероятно да причини вреда. Няма достатъчно данни за дългосрочната употреба, за да се счита за напълно безопасен, но има малко рискове. Ето кои трябва да имате предвид.

Мелатонинът има странични ефекти

Главоболие, виене на свят, сънливост през деня и гадене са редки, но все пак се срещат. Те може да са индивидуална реакция или резултат от твърде голяма доза (над 3 mg).

Мелатонинът също така неизбежно причинява сънливост веднага след приема, така че е най-добре да избягвате шофиране или работа с машини в продължение на пет часа след приема на добавката.

Мелатонинът може да повлияе на действието на някои лекарства

Списъкът с лекарства, които е най-добре да не приемате заедно с добавката, е доста дълъг.

Антикоагуланти, антитромбоцитни лекарства и всякакви добавки, които намаляват съсирването на кръвта, когато се комбинират с мелатонин, увеличават риска от кървене.

Антидепресанти и хормонални контрацептиви – причиняват прекомерна сънливост и могат да влошат страничните ефекти.

Лекарствата за диабет може да не работят толкова добре, защото мелатонинът намалява инсулиновата чувствителност и производството на инсулин.

Антиконвулсантите и имуносупресорите също действат по-лошо. Така че, ако приемате редовно повече от два вида лекарства, трябва да се консултирате с лекар, преди да закупите мелатонин.

Съставът на добавката не винаги отговаря на етикета

Производството на хранителни добавки не е регламентирано толкова строго, колкото лекарствата. В резултат на това те може да не съдържат мелатонин изобщо или да съдържат по-малко от това, което е посочено на опаковката.

През 2017 г. изследователите тестваха 31 добавки с мелатонин и установиха, че съдържанието на мелатонин не е етикетирано, в рамките на 10% от това, което е посочено на етикета, в повече от 71% от добавките. 26% от добавките също така съдържат серотонин, чийто излишък е изпълнен със серотонинов синдром, рядка, но опасна токсична реакция.

Дозировката на мелатонин не е лесно да се улучи

Мозъкът произвежда по-малко от 0,1 g мелатонин на нощ. В добавките, мелатонинът обикновено е много по-висок: 2–12 mg. Тези цифри изглеждат прекомерно. Особено в контекста на проучвания, в които мелатонинът намалява чувствителността и производството на инсулин.

В каква форма и как да приемаме мелатонин?

Мелатонинът се предлага в два формата: нормално и удължено освобождаване. Нормалното се разтваря веднага след като приемете хапчето и незабавно влиза в кръвния поток. След четири часа той (мелатонинът) е почти 90% преработен от тялото.

Добавките със забавено или удължено освобождаване се разтварят по-бавно. Действието им прилича повече на естествения мелатонин, който се произвежда в тялото постепенно през нощта.

Ако проблемът е еднократен (причинен от полет в няколко часови зони, например), добавка с нормално освобождаване ще свърши работа. В други случаи е по-добре да се приема мелатонин с удължено действие. И не добавка, а лекарство, преминало качествен контрол и проверка. Това дава повече увереност, че неговият състав и дозировка наистина са същите, както уверява производителят. Но преди да купите, ще трябва да отидете на лекар: лекарствата с мелатонин не се продават свободно, а с рецепта.

Мелатонинът с незабавно действие се приема 30 минути преди лягане, а с удължено действие – 1-2 часа преди сън

С дозировката не всичко е толкова ясно: проучванията тестват различни варианти, тъй като ефектът зависи от вида на проблема и индивидуалните характеристики на метаболизма на човека. Едно проучване установи, че плазмените нива на мелатонин при здрави млади възрастни, приемащи добавка от 0,1–0,3 mg, достигат естествени нива. Но доза над 1 mg на ден вече може да повиши концентрацията на мелатонин, така че да надвишава физиологичната.

Препоръчителната доза на добавката, независимо от целта, за която я приемате, е не повече от 3 mg на ден: ако пиете повече, най-вероятно ще изпитате сънливост през деня и други странични ефекти. Ако моделите на съня са само леко нарушени или се е появило краткотрайно безсъние, можете да започнете с 0,1 mg и постепенно да увеличите до 1 mg, докато сънят се върне към нормалното. А в случай на хронично безсъние, когато ниската доза може да не работи, по-добре е да се консултирате с лекар и да обсъдите с него дали да опитате мелатонин или да потърсите друго решение на проблема.

Най-добрите добавки с мелатонин от световни марки

На съвременния пазар има огромен избор от мелатонинови препарати в таблетки и други форми на освобождаване, които могат да бъдат закупени както в обикновена аптека, така и в специализирани онлайн магазини. Но как да не се изгубите сред големия асортимент и да изберете наистина висококачествен продукт?

Някои от най-популярните продукти от доверени производители, на които са предпочитани от много потребители по целия свят, са:

• Мелатонин Амброз форте 5 мг

Мелатонин Амброз форте увеличава скоростта на заспиване и подобрява качеството на съня, освен това има стабилни ползи за здравето на цялото тяло.

Всяка таблетка съдържа 5 мг мелатонин. Така се осигурява на организма 2 мг мелатонин с незабавно действие. Останалите 3 мг мелатонин се освобождават контролирано в организма от втория до шестия час след приема.

Предимства на бавното освобождаване на мелатонин за 6 часа:

– Насърчава оптималния сън заради контролираната шестчасова формула за освобождаване;
– Подпомага поддържането на циркадния ритъм и имунната функция;
– Помага за насърчаване на здравето на клетките и ДНК;
– Помага за инхибиране на оксидативния стрес и защита на митохондриите.

Melatonin 10 Now Foods

Това е висококачествен продукт от една от най-големите американски компании за хранителни добавки. Произвежда се под формата на растителни капсули, всяка от които съдържа 10 mg от активното вещество. Без ГМО.

Има общоукрепващо действие, предпазва от свободните радикали, помага за регулиране на съня, помага в борбата с неврологични разстройства.

Мелатонин от Natrol

Изцяло натурален продукт, който е чудесна помощ в борбата с безсънието и насърчава естественото производство на мелатонин. Има безопасен състав, не съдържа никакви вредни компоненти. Не предизвиква пристрастяване. Произвежда се под формата на таблетки.

Може да бъде в различни разфасовки. Не съдържа аромати или изкуствени оцветители. Основната цел на производителя Natrol е безкомпромисно качество на продукта и достъпна цена.

Течен мелатонин 3 Now Foods

Мелатонин в течна форма, който има най-висока степен на усвояване. След прилагане той почти веднага навлиза в кръвния поток и започва да проявява своите полезни свойства.

Основното предимство на течната форма е, че ви позволява да изберете индивидуално желаната дозировка на продукта. Използва се за лечение на безсъние, сезонни афективни разстройства, хронична умора. Не съдържа глутен, соя, мляко.

Източници: www.webmd.com, levelvan.ru, www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *