Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е „мълчалива” язва?

Язвата се проявява с болки в корема, най-чес­то под лъжичката. Тези болки може да са много слаби, може и да са доста по-силни. Много често тези симптоми възник­ват на гладен стомах или през нощта, но се случва и час-два след ядене. Осо­бено опасни са „мълча­ливите“ язви, които или не се проявяват въобще, или. възникват някакви слаби неясни болки, леко усещане за киселини и повръщане, чувство за дискомфорт в корема. По принцип тези болни попадат при лекаря с доста голямо закъснение, когато гастроскопията вече показва зарастваща язва, понякога не една, а няколко. Болката може да се съпровожда с киселини, понякога мъчителни, с оригвания, прилошаване, повръщане, понижен апе­тит и чревно разстрой­ство.

При възникване на по­добни симптоми е необ­ходимо непременно да се прегледате при гастроентеролог и да се под­ложите на ендоскопско изследване. Тази проце­дура не е много приятна, но е бърза и безболезнена. Никакво друго изследване няма да бъде толкова ин­формативно за поставя­не на диагнозата и за пре­дприемане на лечение.

АКО СА ВИ ОТКРИЛИ ЯЗВА, НЕ СЕ ОТЧАЙВАЙТЕ

Променете стила си на живот.особено важно е да изготвите съвсем различно меню – начинът на хранене и качеството на продуктите са основ­на част от лечението и профилактиката.

Както вече споменах­ме по-горе, може точно при вас да се наложи да промените някоя черта от характера си. В днеш­но време съществуват немалко препарати, кои­то могат ефективно да излекуват възникналия дефект в стомаха или дванадесетопръстника. Така че лекарите има как­во да избират от гледна точка на лекарства. Съ­временните препарати за лечение на язвената болест:

  • понижават киселинността на стомашния сок;
  • намаляват съдържанието на солната киселина и пеп­сина (стомашен фермент) в стомашния секрет;
  • стимулират заздравяване­то на язвите;
  • в киселата стомашна среда образуват защитна ципа и спомагат за зарастването на язвите и ерозиите;
  • оказват бактерицидно въз­действие върху хеликобактерията.

ОТ ВАШЕТО МЕНЮ НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТ:

  • газираните напитки, преди всичко тези с оцветители;
  • кофеинът;
  • подсладителите;
  • консервантите;
  • бирата;
  • ястията, съдържащи маринати и оцет;
  • пушените продукти;
  • консервите;
  • лютивата и студената храна.

Освен това е необхо­димо сериозно да ограничите животинските мазнини: мазното свин­ско, тлъстата кокошка, кравето масло. Извара­та, йогуртът и млякото трябва да бъдат с ниско съдържание на мазнини. И, разбира се, колкото може по-скоро се избаве­те от лошия навик да се храните на местата за бързо хранене.

ОЩЕ НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ОТ ГАСТРОЕНТЕРОЛОЗИТЕ

Научете се да се от­пускате. Вашето здраве до голяма степен зависи от това доколко близо до сърцето приемате всяка ситуация. И в същото време това притеснение няма да реши проблемите ви. Веднага ще отбеле­жим, че ако умеете да плувате, се възползвайте от това свое умение. То не е противопоказано при заболявания на сто­машно-чревния тракт и помага да се освободите от лошите мисли, да за­бравите за стреса.

Общувайте с приро­дата – научете се да ходите на риба. Въобще, използвайте всички ви­дове отдих, които Ще помогнат да се отпусне­те. Но с алкохола бъдете внимателни.

Наспивайте се добре. Пълноценният сън позво­лява да победите стресо­вете и да възстановите нервната система.

Не злоупотребявайте с кафето и силния чай. Те стимулират отделянето на солна киселина.

Не приемайте лекар­ства безразборно. Особе­но такива, които могат да предизвикат язва – на­пример аспирин, индометацин, глюкокортикоиди, резерпин.

Проявете воля, ко­гато се наложи да сед­нете на празничната трапеза.

ВНИШАНМЕ!

Скъпи читатели, ще приключим тази тема, но само за днес, седна много опасна заблуда – незнайно защо се смята, че всички коремни болести са си близки роднини и се лекуват по един универсален начин – чаша вода с разтворена в нея щипка сода.

Такава напитка действително бързо снема болковия синд­ром, защото разтваря солната киселина в стомаха. Но това не може да се нарече лечение.

Болестите на стомашно-чревния тракт се предизвикват по различни причини и сигнализират по различен начин за своето съществуване. Затова се вслушвайте внимателно в своите усещания и не отлагайте визитата при специалист, за да не изкарате есента на болничното легло. А знаете, че и есента си има своите очарования.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *