Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да не пропуснем първите симптоми при тетанус?

В началото на заболяването е възможно незначително парене и боцкане в раната, „опъване“, леки местни конвулсии около раничката, болки похода на нервните стволове – ниско в ръката или крака. Могат да се появят и такива неопределени симптоми, като безпокойство, раз­дразнителност, безсъние, главобо­лие, влошаване на апетита.

Ето и три най-ранни симптома на тетануса, които в комплекс са типични само за това заболя­ване.

  • Спазъм на дъвкателните мускули. На човек изведнъж му става изключително трудно да си отваря устата.
  • Ригидност, т.е. втвърдяване на шийки­те мускули. Когато човекът лежи по гръб, главата му е отметната назад и му е много трудно да приближи брадичката към шията си. Понякога при такова състояние се появява злобно-насмешлива усмивка – устата се разтяга хоризон­тално, ъглите са отпуснати.
  • Има известно затруднение при гъл­тане.

За щастие, в днешно време тетанусът се среща много рядко, най-Вече заради плановите ваксини на децата против тази болест. Но с възрастта действието на вакси­ните постоянно отслабва. Освен това сега има много алергично болни, които не могат да си напра­вят ваксини. В този случай децата са съвсем беззащитни пред те­танусната инфекция. Въпреки че е рядко заболяване, степента от риск е много висока. Ако не се ока­же квалифицирана помощ навреме, изходът може да бъде печален.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *