Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 вярвания на хората с високо самочувствие

Ниското самочувствие причинява много проблеми в живота. Не знаем как да изграждаме лични граници и хората започват да ни използват

В същото време, освен че ни използват, не сме и уважавани. Като резултат от това – горчиви мисли, разочарования, неосъществени очаквания. Но как живеят хората с адекватно самочувствие – онова, за което казваме, че е с покритие? Можем ли да бъдем като тях?

Самочувствието е самолюбие, представата на човек за значението на неговата личност и дейност сред другите хора, оценяване на собствените качества, чувства и достойнство. Това означава да показваме към себе си същото уважение и разбиране, което показваме и към онези, които обичаме.

Вярвания и навици на мислене на хората с високо (адекватно) самочувствие

Всъщност, ниското самочувствие често е по-скоро причина, отколкото следствие от трудностите в живота ни.

Последиците от ниското самочувствие могат да бъдат огромни. Депресия, рисково поведение, желанието да изтърпим злоупотребата на другите и агонизиращото чувство, че не сме в състояние да реализира потенциала си са признаци на ниско самочувствие.

И така, как да повишим самочувствието? Отговорът е известен

Всичко започва с промяна на мисленето. По-долу са вярванията и начина, по който мислят успешните хора с високо самочувствие, което има и адекватно покритие.

Само постоянната работа върху приемането на тези идеи за себе си може да се отплати в почти всички области на живота. Затова, отделете няколко минути, за да прочетете тези десет вярвания, а след това изберете няколко от тях, за да ги изпробвате и да видите какво ще се случи.

1. Достоен съм за уважение, независимо какво съм направил или не съм

Човекът с високо самочувствие поема отговорност за онова, което прави. Ако внезапно допусне грешка, той казва: „Аз съм виновен, това е лоша постъпка“ вместо „Аз съм лош!“. Той се извинява, когато е необходимо и прави всичко възможно, за да оправи нещата.

Той не скърби сам, а позволява на близките си да го подкрепят. Знае, че не е единственият човек, който изпитва затруднения и че е добре да потърси помощ. Споделяйки историята си с хора, които са спечелили правото да я чуят, той се грижи за себе си.

От друга страна, достойният човек не се пристрастява към успеха, възхищението или обожанието. Такъв човек е уверен в себе си и се гордее с постиженията си, но в същото време показва сдържаност.

Той приема както успеха, така и провала, осъзнавайки, че и двете са неразделна част от живота, и че всичко е до голяма степен субективно, а не барометър на човешкото достойнство.

2. Това, което имам, не ме определя

Вие не сте дрехите, които носите, не сте колата, която карате, или връзките, които имате или нямате. Нещата, които притежаваме или не притежаваме, не ни определят като личност.

Да, страхотно е да се наслаждаваме и да използваме прекрасните, полезни и необходими неща в живота, а човек с адекватно самочувствие може да прави това с радост. Но същият този човек признава първо пред себе си, че всичко е тленно. Парите идват и си отиват. Връзките приключват. Случват се злополуки. Нещата губят стойност, чупят се, остаряват и умират.

Онзи, който приема себе си, знае, че може да се наслаждава на нещата, без да привързва своята индивидуалност към тях. Той цени онова, което има и искрено се стреми да получи това, което наистина желае. Но също така знае, че дори и без тези „неща“ е добре, тъй като те не определят неговата стойност.

3. Позволено ми е да чувствам каквото чувствам

Всички хора изпитват емоции. Човекът с високо самочувствие изпитва същите чувства като всички останали. Разликата е, че той създава пространство за емоциите си, без да се чувства виновен за тях. Разбира, че те са само инструмент, който му помага да изрази себе си. Той изживява емоциите си и им позволява да бъдат това, което са, след което просто ги пуска.

4. Не се страхувам да бъда самотен и отхвърлен

Увереният човек не се страхува от самотата. Той обича да прекарва време с най-близките си приятели и семейството, но също така се чувства комфортно и когато е сам.

Такъв човек не ходи на партита и събития просто защото се страхува да не бъде ангажиран и откъснат, както и че ще остане извън светлината на прожекторите. Той вярва, че наистина важните хора винаги ще бъдат щастливи с него, дори и да не отговаря на очакванията им.

Такъв човек не се интересува какво мислят за него другите хора, които нямат кой знае колко важно място в живота му.

Той създава време и пространство за себе си и общува, като поставя гъвкави граници. Не позволява на хората да посягат на личния му живот. Кани в него онези, които са спечелили правото да бъдат там. Показва уважение към границите на другите и признава, че те също имат право на своите предпочитания и желания.

5. Не е важно какво се случва, а как реагирам на това, което се случва

Хората с високо самочувствие помнят, че само те са отговорни за своите чувства, мисли и действия. Те не стават жертва и не прекарват твърде много време, като се самосъжаляват, когато се случи нещо болезнено.

Не че хората с високо самочувствие никога не изпитват отрицателни емоции. Не, те са същите като всички останали. Разликата е в това как се справят с тези чувства.

Вместо да се забивате в това, което не се е получило в момента, има по-ефективен начин за преодоляване на препятствията, произтичащи от „отрицателните“ преживявания. Можем да признаем тези грешки, да си простим и да продължим напред с новата информация, която сме събрали от този опит. Грешката е опит!

6. Правя това, което обичам и обичам това, което правя

Какво най-много цените в живота? Какво искате да правите и какво действително правите?

Увереният, самодостатъчен човек поставя нуждите си на първо място. Това не означава, че е егоист . Това просто означава, че той знае, че всеки човек има задължението да постави собствените си нужди на първо място. Той, по своята същност е наясно, че може да обича и помага на другите само до степента, в която обича и помага на себе си. Затова хората със самочувствие отделят време и енергия, за да инвестират в живота, който искат да живеят.

Те могат да подкрепят другите, като помагат и вярват в справедливия обмен на ресурси. Те намират радост да правят това, което обичат и уважават правото на другите хора да правят онова, което на тях им доставя удоволствие.

7. Виждам себе си в другите

Самоуважението изисква вярата, че светът е като огледало. Ако хората ви съдят, това е защото отразявате част от тях, която те все още не са приели.

Същото е вярно и когато съдите другите. Всичко, което виждате в някой друг, е във вас самите. За тази цел достойните хора са благодарни за трудните хора в живота им, защото ги виждат като възможност да научат повече за себе си. И тези хора обичат да виждат положителното в другите, защото това означава, че те също могат да видят тези неща в себе си.

8. Вярвам в нещо по-голямо от себе си

За да имате високо самочувствие, не е необходимо да вярвате в Бог или да принадлежите към някоя от религиите. Но вярата в някаква „висша сила“, някаква обединяваща връзка между всички и всичко, може да е достатъчна, за да ви помогне да поставите нещата в перспектива – дори частта от човечеството, която е съществувала преди нашето раждане и която ще остане, когато ни няма.

Човекът с високо самочувствие не е нарцистичен и не мисли, че светът се върти около него. Вместо това помни и уважава своята малка, но важна роля в цялостната схема на нещата. Като специална вълна в голям океан, той знае, че е част от нещо по-голямо и затова никога не е наистина „сам“.

9. Всеки ден намирам неща, за които съм благодарен

Благодарността е ежедневна практика за хората с високо самочувствие. Те оценяват малките и големите дарове на живота и показват признателност, когато и както могат.

Лесно е да се чувстваш благодарен, когато изглежда, че нещата вървят добре. Истинското предизвикателство е да намерите онова, за които да благодарите, дори когато сте изправени пред едно от най-големите изпитания в живота си.

10. Ако трябва да повишите самочувствието си, поставете си за цел да започнете да правите поне две от тези полезни стъпки всеки ден:

❎ Яжте здравословна храна.
❎ Бъдете физически активни.
❎ Учтиво отхвърлете поканите за събития, които не ви интересуват.
❎ Минимизирайте приема на алкохол или го откажете напълно.
❎ Направете си масаж или нещо хубаво за себе си.
❎ Кажете „не“ на това, което не ви харесва или не искате да правите.
❎ Наблюдавайте (и намалете) колко пъти казвате думите „Съжалявам“.
❎ Помолете за помощ.
❎ Медитирайте.
❎ Слушайте любимата си музика.
❎ Поглезете се с нещо, което обичате да правите.
❎ Научете нещо ново.
❎ Направете нещо, което ще ви изведе от зоната ви на комфорт.
❎ Бъдете уверени в своите мисли, чувства и мнение.

Достойните мисли помагат да предприемем достойни действия
Начинът, по който мислим, влияе върху начина ни на живот.

Ако можете да повярвате на това твърдение и да започнете да променяте мислите си въз основа на онова, в което вярвате, очаквайте сериозно саморазвитие, нови възможности, дълбоко и истинско чувство на любов към себе си.

Човекът с високо самочувствие разбира, че е в неговата сила да промени мислите си, а следователно себе си и живота си.

Светът се нуждае от повече хора, които да разгърнат пълния си потенциал и нашето желание да се развиваме, учим и усъвършенстваме със сигурност ще помогне за това.

Източник: Psychology Today

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *